onsdag 11. mars 2009

Enda en gang

Enda en gang skjer det at en ung gutt skyter vilt omkring seg og dreper tilfeldige ofre. Denne gangen er åstedet Winnenden i Tyskland, der en 17-åring drepte 15 mennesker før han selv ble skutt av politiet. I går drepte en 27-åring 10 mennesker i Alabama i USA. Der har man tidligere har vi hatt flere lignende hendelser, og vi husker alle tragedien i Finland i fjor da en skoleelev drepte ni medelever og en lærer før han begikk selvmord. Også i Tyskland har det samme skjedd før.

Mange spør om dette kan skje også her i landet. Voldsforsker Kåre T. Pettersen er ikke i tvil. Han sier til VG at det kan skje også her. Ragnhild Bjørnebekk er mer i tvil, men sier vi aldri kan si aldri. Jeg vet ikke. Jeg vet heller ikke hva som får ungdommer til å begå slike forferdelige ugjerninger. Det eneste vi kan være sikre på er at de er svært forstyrret i sitt sinn og har store problemer med seg selv og sine omgivelser. Det aktualiserer spørsmålet om hva samfunnet har av beredskap for å hjelpe slike ungdommer. Blant annet må vi spørre om vi har et tilstrekkelig godt utbygd psykiatrisk hjelpeapparat. Alle vet at det har vi ikke. Kanskje burde vi ta signalene og i tide gjøre ytterligere et krafttak både på dette området og på alle andre områder som har med barn og ungdoms oppvekst og utvikling å gjøre.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det er et tilfelle av kopiering her, uansett om gutten var tilpasset eller mistilpasset. Om han virkelig hadde et subjektivt ønske om å ta igjen mot et system han hadde opplevd som sterkt problematisk, ville han først ha angrepet styret i skolen. Rektor, og andre ansvarspersoner. Deretter skutt andre på veien ut. Han valgte bevisst å skyte barn som overhodet ikke kunne ha noe med hans tilpasning å gjøre. Hadde han vært en som hatet mennesker generelt, kunne han skutt tilfeldige i et supermarked.
Her er det snakk om en kopiering av tilsvarende skyte-episoder, og det er meningsløst å ikke se dem under ett. Hvilke forbilder har gutter som gjør dette. Hvilke kilder heier frem disse handlingene. Hva er fellestrekket.

Anonym sa...

Det er jo selvsagt slike personer sin egen feil at slik skjer, de utfører jo handlingene.

Det er derimot vi andre som skaper disse eller skubber et allerede preget og sykt sinn utfor kanten. Denne gutten vokste ikke opp i et vakum. Det er latterlig å påstå at folk gjør slikt som dette for å få oppmerksomhet, da ville slikt hendt mye oftere?

Dette er en tragedie uten sidestykke og vi burde alle føle oss skyldig i å ikke bidra til å skape en bedre verden der de tingene som leder til slike hendelser stoppes før det er for sent.