fredag 6. mars 2009

Iran som forsvarer av menneskerettighetene

En iransk kvinne ble blind på begge øynene og vansiret i ansiktet etter at en mann kastet syre på henne fordi hun ikke ville gifte seg med ham. Mannen ble dømt til å miste synet av en islamsk domstol, som følger sharialover i Teheran, hovedstaden i Iran. Etter prinsippet ”øye for øye, tann for tann” vil mannen bli blindet på begge øynene, men forutsetningen for det er at kvinnen betaler en sum som tilsvarer 20 000 euro. Hvis ikke, blir mannen blindet på bare ett øye. Begrunnelse? Jo, retten mener en kvinnes to øyne tilsvarer ett av mannens, fordi hver mann er verdt like mye som to kvinner i mitt hjemland, sier kvinnen.

Dette skjer i Iran, landet som har utformet et resolusjonsforslag som skal legges fram på FNs rasismekonferanse i Genéve i april i regi av FNs menneskerettighetsråd. Resolusjonsforslaget har fått støtte av 58 land i Organisasjonen for islamske land. Den forrige FN-konferansen mot rasisme, den såkalte Durban-konferansen i 2001, ble av stortingspresident Thorbjørn Jagland karakterisert som ”en festival i antisemittisme og fordømmelse av Vesten”. I Irans resolusjonsutkast blir krenkelse av religion sidestilt med rasisme og antisemittisme og Holocaust bagatelliseres, bare for å nevne noe.

Land som USA og Canada har bestemt seg for å trekke seg fra konferansen. De synes ikke det er grunnlag for dialog med et slikt utgangspunkt. Nederland, Italia, Storbritannia og Frankrike vurderer å gjøre det samme. Jonas Gahr Støre stiller på konferansen. Han får mye å gjøre.

5 kommentarer:

Anonym sa...

For et tilbakestående land.

Anonym sa...

Ordlyden i denne resolusjonen har på noen punkter de samme innholdsmessige formuleringene som den omtalte "blasfemiparagrafen" regjeringen måtte trekke tilbake. Forskjellen er at denne resolusjonen i særlig grad skal beskytte Islam.
La oss håpe at regjeringen ikke forsøker å "smugle inn" blasfemiparagrafen gjennom bakdøren. Jeg er ikke sikker på at Gahr Støre gjør så mye, selv om han burde gjort det.

Ximinez sa...

Vi menn har store fordeler om vi konverterer til Islam ser jeg. Høres ikke så gæli ut sålenge man er mann ;)
Men på en litt mer seriøs side, er det egentlig så overraskende? Muslimer har i lang tid forsøkt å gjøre det forbudt å kritisere islam, men går kraftig ut mot alle andre religioner.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Det står ingen steder i Islam eller Sharia at sånn er det. Det er øye for et øye lov som følges. Det vil si at ifølgende Islam så bør begge hans øyne blindes. Hvis dommeren "qazi" har sagt det han har.. har han gått bort ifra sin egen dum hjerne.. ikke etter Islam.