torsdag 12. mars 2009

Kirkekunsten hører til i kirken

Tyveriet av malerietLa de små barn komme til megLucas Cranach d.e. fra Larvik kirke har fått enkelte til å kreve at slike verdifulle kunstverk bør tas ut av kirkene, flyttes til museer og erstattes av kopier i kirkene. Det er selvfølgelig viktig at flotte kunstverk blir bevart for ettertiden.

Men det er viktig å forstå at livet har en risiko, sier arkitektprofessor Einar Dahle til Vårt Land. ”Vi kan ikke plassere alt på museum bare fordi det er verdifullt.” - Enig. Kirkekunsten har ikke bare en pekuniær verdi. Ikke en gang først og fremst det. Kjøllesdal Input skriver:

”Kirkekunsten henger på kirkens vegger, ikke bare av kunsthistoriske grunner. Den er der ikke bare til beskuelse for et publikum. Den er malt og hengt opp også for å forkynne. Den skal oppbygge menigheten, vekke til ettertanke, understreke ledd i liturgien, gi bilder til bibeltekstene.”

1 kommentar:

Unknown sa...

Men hvordan sikrer man da verdiene?

Når ting som henger på en kirkevegg er verdsatt til 15-20 millioner så må en jo forstå at desperate mennesker uten penger vil kjenne en kribling i fingrene. Ja selv vi som ikke er fullt så desperate aner hva man kunne brukt de pengene til ;-)

En klassiker i så måte er:
http://www.showtime.no/rembrandt-kuppet.497138-81569.html

Løst basert på en sann historie.