søndag 1. mars 2009

Politisk ”attåtnæring”

Drammens Tidende skriver om en fylkesordfører som får 40 000 kroner i honorar som styreleder for et bomselskap. Styret har fire møter i året. Møtene holdes i arbeidstiden, og starter ifølge daglig leder kl 14 og avsluttes normalt innen arbeidstidens slutt. Møtene varer med andre ord 1-2 timer. Det skulle tilsi kr 10 000 i honorar pr møte og et timehonorar på minimum 5000 kroner. Fylkesordføreren har ca 780 000 kroner i årslønn. Styrevervet i bomselskapet går på omgang mellom representantene fra de to fylkene som samarbeider om selskapet. Avisen kan fortelle at det synes å være tradisjon for at tidligere fylkesordførere sikrer seg lukrative verv som attåtnæring og tilleggspensjon.

Det er naturligvis fort gjort å bli smålig i vurderingen av slike spørsmål. Jeg er klar over at man i det private næringsliv sikkert kan finne honorarer på linje med det vi her ser i offentlig sammenheng – og vel så det, for å si det forsiktig. Jeg er også klar over at en styreleder har ansvar utenom styremøtene, selv om det neppe innebærer mye arbeid i dette tilfelle. Ikke desto mindre oppleves denne honoreringen en smule provoserende. Det dreier seg her om offentlig virksomhet. Fylkesordføreren må sies å være rimelig bra honorert gjennom sin årslønn. Det er ikke urimelig å anse styrevervet i bomselskapet som en naturlig del av fylkesordførerens jobb, noe som også møtetiden indikerer. Hvis styreledervervet krever arbeid utenfor arbeidstiden, går det an å honorere de faktiske timene som går med til forberedelse av styremøtene, slik vanlig er i statlige utvalg.

Når en har førti års erfaring fra styrearbeid, det meste i frivillig sektor, men også noe i offentlig virksomhet – alt uten noen som helst honorering, gir det grunnlag for refleksjoner når en registrerer de fete honorarene som begynner å florere både i offentlig og frivillig virksomhet.

Ingen kommentarer: