fredag 6. mars 2009

Uflaks ,Tellefsen!

Når en har fylt 70 år, må en nemlig ha legeattest for å kjøre bil. Uten legeattest er førerkortet rett og slett ikke gyldig. Regelen praktiseres beinhardt. Blir du tatt uten å ha med legeattest, må du bare sette fra deg bilen og komme deg videre på annen måte. Det var akkurat det fiolinisten Arve Tellefsen opplevde onsdag kveld. Han ble stoppet av politiet i en rutinekontroll. Tellefsen er over 70 år, han manglet legeattesten, og dermed var det bare å sette fra seg bilen.

Tellefsen sier han rett og slett ikke var klar over regelen. Jeg tror ham. For selv om det sendes ut informasjon, er regelen lett å overse. Jeg har personlig erfaring. Under et rutinebesøk hos fastlegen min like etter at jeg passerte aldersgrensen, spurte legen meg om jeg ikke nylig hadde fylt 70 år. Jeg kunne ikke akkurat nekte for det. Ja, da trenger du legeattest for å kunne kjøre bil, sa han, og fikk jeg vite det jeg faktisk visste, men hadde glemt.

Legeattesten ble skrevet ut, og dermed kunne jeg kjøre lovlig hjem igjen. Godt når man har en fastlege som passer på. Men kanskje er det en stund siden Arve Tellefsen har vært hos legen.

27 kommentarer:

Anonym sa...

Det er godt vi har et oppegående politi som tar seg av farlige forbrytere istedet for å risikere livet med å ta seg avuskyldige forbryterbander som slår ned og raner fork.
Kanskje politipersonen var allergisk ovenfor fiolinspill

Anonym sa...

Hipp hurra for Norge.................................

gunda sa...

Ja, regler er regler, de skal holdes. Godt at det var Tellefsen som måtte ta drosje hjem. Tenk om det hadde värt en uten penger til å komme seg hjem.

Anonym sa...

Alle vet at politiet i Norge er underbemannet og i krise. Kriminelle går daglig fri fordi politiet ikke har tid eller kapasitet til å gjøre jobben de er pålagt av samfunnet.
Nidkjærhet og paragrafrytteri går likevel igjen der hvor de finner tid (overtid...) til å slå til. Saken med Arve Tellefsen er dessverre et glimrende eksempel på slik smålighet og utøving av Janteloven. Tellefsen er superkjendis og kjører dessuten Jaguar så "du skal ikke komme her eller her og tro at du er noe" var nok utslagsgivende. Hva med litt fleksibilitet fra politiets side i en sånn sak - kunne han ikke få kjøre 8-10 mil hjem til Oslo mot løfte om å oppsøke lege for attest?
I mellomtiden blir det daglig stjålet, ranet, knivstukket, skutt, voldtatt, smuglet og langet her i kongeriket..
Ønsker ikke snart politiet å gjenvinne litt respekt og sympati? Da bør de snarest skifte fokus og prioriteter!!

Anonym sa...

Ja!
Rekk opp hånden de som ikke norske lover og regler har gjort kjeltringer av. Fikk nettop min første alvorlige bot. Jeg kjørte i hele 89 km/t på motorvei kl 07 en lørdag morgen. Fullstendig uforsvarlig siden det ikke var annen trafikk selvfølgelig og derfor svært farlig.
Arve Tellefsen er som vi skjønner så senil at han selvsagt ikke kan kjøre bil.... Fiolinspillingen hans er jo et klart bevis på det eller....?
Det bør kanskje være lov å bruke huet for politiet også, eller er de for mange og har for lite å gjøre.....?

Anonym sa...

Flott at så profilerte folk står frem og forteller at de ikke egentlig er egnet til å ha førerkort. Tips Arve: Ligg lavt når du har brutt loven.
Loven gjelder for alle.
Heldigvis vet de fleste akkurat om denne regelen i førerkortforskriften..

Så flott at de fleste som kommenterer her antagelig er lovbrytere som prøver å bagatellisere lovbrudd uansett nivå med å skylde på politiet.

Hvis begynner å følge lover og regler, kanskje politiet kunne sette inn ressursene annerledes.
Sikkert bra om Politiet sluttet med å prioritere trafikk. Kunne alle kjørt 1 180 hele tiden. Forebygging er det beste tiltak.
Gunda: Bra innlegg.
Ha en god helg.

Anonym sa...

Politiet MÅ være regelryttere. Det er det vi betaler dem for; å håndholde loven likt for alle. Å argumentere for at fleksibilitet burde være lov blir da helt feil, dette ville ført til at du ville blitt forskjellsbehandlet etter hvem du møter i uniformen og hvor god du er til å snakke for deg. Dette skjer selvfølgelig i dag også men det bør ikke oppfordres.
Når det gjelder bruk av resursene politiet har til rådighet så må de brukke så og så mye tid til rutinekontroller o.s.v istedenfor å "ta seg av farlige forbrytere" og slikt som folk anser som nyttig politiarbeid.
M.a.o ikke ras mot politiet som gjør jobben sin, snakk med politikere og funksjonerer som setter opp reglene.

Morten sa...


Jeg synes det kanskje er mer betenkelig at pappa på 72 ikke lenger kan kjøre sine døtre på balleten eller musikkundervisningen eller håndballen...

Anonym sa...

Politiet bør håndheve regler likt.

Men det virker unødvendig hardt å be en senior bilist om å forlate bilen sin på stedet, fordi han har glemt å ordne med legeattest. Eller ikke har med seg attesten på turen (f.eks. kjører en annens bil..?).

Det er innført prikksystem i Norge for trafikkforseelser. Hva med å gi en prikk eller tre istedet? Evt kombinert med pålegg om å framvise legeattest innen en kort frist (ellers kommer førerkortet til inndragning).

Må si det virker unødvendig å be en senior forlate bilen sin på stedet, 2-10-15-20 mil hjemmefra, utfra en liten prosent statistisk sjanse for at hun er uskikket til å kjøre bilen..

Anonym sa...

Til dere andre anonyme som er så "happy" for at politiet kaster folk over 70 år ut av bilene sine: Hva med ALLE de andre ALVORLIGE sakene med kjent gjerningsmann, som politiet ikke ORKER å etterforske. Burde ikke loven være lik for alle?
Skittstøvler og nidkjære paragrafryttere har vi nok av her i landet!

Anonym sa...

Jeg visste at man må ha legeerklæring ved en viss alder, men jeg ante ikke at den alderen var så lav som 70 år. Faktisk trodde jeg det var 80.

Anonym sa...

Jeg jobber på akkurat dette området, og kan love dere at det er GOD grunn til at folk over 70 må ha helseattest. Det er en sikkerhet for oss alle! :)

FiskeFranz sa...

Kanskje kunne politiet kostet på seg å ordne med skyss til en av Norges gjennom tidene største fiolinister i steden for hardnakket be ham rusle gatelangs. Greit at ingen er for gode for reglene, men noen ganger går det an å mildne praksisen. Ringt etter en taxi eller svippet Tellefsen til nærmeste togstasjon.

Sissel sa...

Med legeattest, som sikkert viser at han er i stand til å kjøre en bil, så kan også Arve Tellefsen kjøre unger og instrumenter hvor han vil.

Hvorfor skulle regelen være anderledes for han? Her gjorde jo politiet helt rett. De la seg jo ikke akkurat på hjul etter han - han ble stoppet i en kontroll, og da de så han var over 70, måtte han vise legeattest, noe han ikke hadde. Ingenting galt med det.

Anonym sa...

Typisk norge knallhard mot den vanlige borger ynkelig og avisende til å ta kjeltringer og pakk , pratet med en nordmann som hadde vært i politiet i USA som sa han var forundret over politiet i Norge . I USA ytet de service for den vanlige borger men var knallhard mot kriminelle .

Anonym sa...

"Grunnen var at 72 år gamle Tellefsen ikke hadde legeerklæring på at han har lov til å kjøre bil, slik alle over 70 må ha."

Gjelder ikke de som har førerrett i klasse B via førerrett i klassene C1, D1, C, D, der er det reglene for disse klassene som gjelder.

Så det er ikke umulig at A. Tellefsen kjørte løvlig alikavell.

Legeattest er kun for de som har utløpsdato på fylte hundre år og kun har klassene A, B, BE, M, S, T, eller en kombinasjon av disse.

"Førerettens utløpsdato settes til vedkommendes 100-årsdag. Etter fylte 70 år må gyldig legeattest medbringes for at føreretten skal være gyldig."

Her sees det at kravet kun gjelder vis utløsdato er vedkommendes 100-årsdag.

Anonym sa...

For storbil i klassene C og D må legeattest innhentes hvert tiende (10) år.

Anonym sa...

La det være helt klart at legeattesten for de over 70 år skal medbringes sammen med førerkortet til enhver tid.
Jeg synes kanskje også at det vitner om liten forståelse for nødvendigheten av regler og håndhevelse av disse når enkelte syter over at de har blitt tatt for å kjøre for fort.
La det være helt klart at INGEN skal ha særbehandling i trafikken når det gjelder lovbrudd, det kunne derimot vært STØRRE bøter for enkelte ting, som f. ejs. å prate i mobiltelefon!

Anonym sa...

Jeg synes absolutt ikke at dette var uflaks. Her har han kjørt ulovlig i to år allerede!!

Det er jo for alles sikkerhet at man må ha legesjekk, og det er ikke alle som kan bedømme selv hvor godt de ser, egen motorikk og oppmerksomhet.

Anonym sa...

Kjenner flere i 30 - 40 års alderen som også burde hatt legeattest for å få kjøre bil. Hvorfor går grensen ved 70 år?

Sissel sa...

Hvorfor grensen går ved 70? -nei, det er nok begrunnet med at man bl.a da har aldersbetingede svakheter eskalert - slik som syn, hørsel, reaksjonstid. De sier ikke at man ikke kan kjøre bil om man er 70, men det er nok da, det statistisk sett begynner å gi markante utslag på slike svakheter. Helt rett å ha en slik regel, syns jeg.

Og det er ikke alle som er like spreke i en alder av 72 som det vår godeste Arve er.

Anonym sa...

Hvis vi ser bort fra Arve Tellefsen som sikkert har sin førlighet i orden- hvordan forventer almenheten at denne regelen skal håndheves? Hva hvis personen er involvert i en trafikkulykke noen km etter kontrollen? Blir det i så fall å betrakte som grov uforstand i tjenesten for politimannen? Da hadde vel media og uvitende kommentatorer kastet seg på hylekoret..?

Anonym sa...

Det er dessverre enkelte her som ikke har forstått allverden. Nå er det faktisk sånn at etter 70 år skal man ha helseattest og førerkortet er altså ikke gyldig uten denne attesten og den skal medbringes under kjøring. Hadde det bare vært at den var glemt igjen hjemme, hadde det sikkert vært mulig å fått ordnet det på en måte, men Tellefsen hadde altså ikke innhentet slik attest i det hele tatt. Selvfølgelig kan ikke politiet da la ham kjøre videre. Man lar ikke en person kjøre videre uten gyldig førerkort. Dersom det da hadde skjedd en ulykke og fører kjørte uten gyldig førerkort, kan man bli gjeldsslave "resten av livet" for da gjelder selfølgelig ingen forsikring heller. Dette er en forseelse og å blande dette sammen med andre og tyngre forbrytelser, blir bare dumt og usakelig. Det er forskjellige avdelinger i politiet og hver av dem har sine oppgaver å løse. Trafikk er en av dem.

Photo-Me-Life sa...

Jeg syns dem var strenge, det burde nok vært slik at han fikk så og så lang tid på seg å få ærklæring på legeattest. La oss si en uke som han da måtte fremvise til politiet. Syns det var for galt at han måtte la bilen stå på den måten. Men likhet for loven skal det også være. Man skal ikke slippe unna fordi man er kjent eller av andre grunner men det kan nok tenkes at det er mange som ikke vet om denne regelen, jeg har ikke sett mange "reklamer" for det. Jeg viste om den men man burde vært bedre opplyst!

Anonym sa...

Er norsk statsborger men bor i Canada. Hadde ingen anelse om denne regelen. Hva med meg og andre "turister" som kommer paa besoek? Maa vi la leiebilen staa om vi ikke har med attest? Faar vi oppnevnt en fastlege vi kan gaa til? Hva slags sykdom er det vi plutselig lider av paa 70 aarsdagen som diskvalifiserer oss til aa kjoere bil?

Anonym sa...

Hei, 70 års grensen er kjent for alle som har førerkort og følger med på vegtrafikkloven. Den pålegger oss å gjøre seg kjent med nye lover og regler som kommer.
Det burde vært obligatorisk fornyelse av teori med legeattest hvert 10 år som det er for klassene C og D. Da kunne en luke ut en del som ikke burde ha førerkort,både unge,middelaldrene og eldre.
Legeattesten burde utskrives av lege som ikke har tilknytning (fastlegen) til vedkommende. Da unngår en relasjonen mellom fastlegen og pasient. Det forholdet har jeg sett som pårørende til eldre.
Nå har vi lovverket som sier at legeattest skal medbringes ved kjøring når en er over 70 år. Da forholder vi oss til det. Mvh Knut

alban sa...

taapelig regel som ble haandhevet paa en lite fleksibel maate.
daarlig av politiet som ikke soerget for at sjaafoer og bil kom til rette plass.
---
svak kommentar av leder i pensjonistforbundet; hva skal man med dette forbund, hvis leder jo motarbeider folk friske folk over 70.
--
hva med svenske og danske bilister over 70, skal de stoppes paa svinesund og gaa hjem?