fredag 27. mars 2009

Ingen overraskelse

Det burde ikke overraske noen at ikke alle er ferdige med Josef Fritzl-saken. Mange undret seg over at politiet og påtalemakten i Østerrike syntes å vise liten interesse for Fritzls kone. Jeg har skrevet det før og gjentar det gjerne – hvordan har det vært mulig for Fritzls kone å være helt uvitende om hva mannen drev med i kjelleren i 24 år?

En tysk advokat stiller samme spørsmål, og mener både ektefellen og den 44-årige sønnens uvitenhet er så vidt usannsynlig at han stevner dem begge for østerriksk rett ut fra opplysninger han sitter på som angivelig skal bevise at det umulig kan ha gått familiemedlemmene hus forbi at datteren Elisabeth og etter hvert tre barn ble holdt som fanger i kjelleren.

Advokaten undrer seg over at man i løpet av den lange og møysommelige etterforskningen ikke har satt søkelyset på «de åpenbare medskyldige» i familien. Mange undrer seg sikkert med ham – også over det faktum at den anmeldte sønnen var den eneste av familiemedlemmene, bortsett fra den mishandlede datteren, som vitnet i straffesaken mot Fritzl. Men også han slapp å møte fysisk i retten, men avga i stedet forklaring via video.

For øvrig kan VG opplyse at Fritzl har lyst til å skrive bok. Han sier han vil prøve å forklare hvorfor han oppførte meg som han gjorde. Boken skal ikke være for offentligheten, kun for datteren Elisabeth, sier han. Han skammet seg da han så henne i retten, kan han fortelle. Hvis mannen har noen som helst skam i livet, noe jeg betviler, burde han forsvinne både ut av datterens liv og ut av offentligheten.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hun er neppe like uskyldig som hun påstår. Hadde vel sannsynligvis en relevant finger med i spillet! Syk historie i grunn..

Anonym sa...

Det fremstår i hvert fall som meget underlig at Fritzls kone ikke visste noe om dette gjennom 24 år. Men hovedårsaken til at politi- og påtalemyndighetene har demonstrert en oppsiktsvekkende liten interesse for Fritzls kone i denne saken, skyldes nok det kvinnesjåvinistiske vestlige samfunnet. Det er mannen som per definisjon er overgriper og forbryter. Ettersom kvinnen per definisjon er et offer for mannens ugjerninger, kan heller ikke Fritzls kone være medskyldig i hennes manns ugjerninger. I følge tankegangen til det kvinnesjåvinistiske vestlige samfunnet er også hun per definisjon et offer for hans ugjerninger.

Anonym sa...

Anti-feminista.
Er du åndsvak?

Anonym sa...

Hele denne saken er selvfølgelig merkelig og grotesk fra A til Å. Etter å ha lest en del nett-sider, samt sett to program på NRK Nett TV vedrørende saken, skjønner man selvfølgelig at Josef Fritzl var et meget manipulerende menneske ovenfor sine omgivelser inklusiv og spesielt sin nærmeste familie, og derfor kunne holde alt skjult for omverdenen. Han dro altså på ferietur til Thailand alene uten kona og unger. Og at kona aksepterte det sånn rett uten videre, er jo merkelig. Det som får meg mest til å stusse er:
I 1967 begikk altså Fritzl en voldtekt som han måtte sone for. Den ble slettet fra registeret etter 10 år. Men den kan da umulig ha vært slettet fra kona Rosemarie Fritzl sitt minne?? Og derfor synes jeg det er veldig rart at hun som følge av dette, ikke ble mistenksom overfor sin mann, spesielt da tre barn ble "lagt på trappa" i løpet av 90-årene.
Og jeg synes det er merkelig at hun ikke undersøkte kjelleren de gangene ektemannen reiste på sine ferieturer til Thailand. Har hun bare godtatt at kjelleren var ektemannens eiendom og that's it liksom? Når datteren forsvinner og tre barn blir "lagt på trappa"??
Ikke at jeg mener hun burde ha visst om de hemmelige rommene, men rett og slett dratt ned i kjelleren for å se om Josef gjemte eksempelvis flere brev fra datteren eller andre dokumenter/gjenstander. Det var jo ikke kodelås på samtlige åtte dører i kjelleren.
Jeg må presisere at dette er kun resonnering fra min side. Jeg kjenner selvfølgelig ingen av de involverte. Og selvfølgelig mener jeg at Josef Fritzl er den som i alle høyeste grad må straffes for dette, og ikke dem som BURDE ha visst eller undersøkt.
Men jeg synes som sagt det er veldig rart at Rosemarie Fritzl ikke foretok undersøkelser mens mannen var borte på ferie i ukesvis. For voldtekts-saken fra 1967 kan hun umulig ha glemt eller fortrengt.
Man kan også lure på hvorvidt noen av barna til Josef og Rosemarie (som ikke må forveksles med de som Josef fikk med datteren) visste om voldtekten i 1967, og følgelig BURDE ha lurt på hvorfor ingen andre hadde lov til å gå ned i kjelleren? Hvorfor var det så veldig forbudt for andre å gå ned dit?
Jeg tør vedde på at denne saken kommer ut i både bok og film-form i fremtiden. Den er nemlig VELDIG spesiell og etterlater seg mange spørsmål.
Men først og fremst er det selvfølgelig en veldig grotesk sak. Jeg grøsser bare ved tanken om hvordan luften var der nede i 24 år!! Og selvfølgelig hvordan Elisabeth måtte ha det der hun gjennomgikk fødsler uten jordmødre tilstede.