fredag 6. mars 2009

En skam

Økokrim har ikke funnet grunnlag for å innlede etterforskning mot de tidligere statsministerene Kjell Magne Bondevik og Gro Harlem Brundtland i forbindelse med pensjonssaken. Det samme gjelder tidligere undervisningsminister Tore Austad. Dermed er alle disse frikjent for mistankene om pensjonsjuks.

Men dette skjer først etter at disse tre og andre stortingsrepresentanter, bl a Torbjørn Berntsen og Erik Dalheim, i uker og måneder er hengt ut som skurker. Det skjedde etter at verken Stortingets pensjonsstyre eller Riksrevisjonen – med Jørgen Kosmo i spissen – gjorde jobben sin, men tvert imot sørget for at disse politikerne ble hengt ut på en urettmessig måte.

Jeg har tidligere begrunnet hvorfor jeg mener denne behandlingen av bl a to av Norges tidligere statsministere er en skam.

Økokrim kommer til å innlede etterforskning mot de tidligere stortingsrepresentantene Anders Tallerås, Magnus Stangeland og Thor-Erik Gulbrandsen. Tiden vil vise om de har gjort noe straffbart. Selv om de har vært stortingsrepresentanter, skal heller ikke de forhåndsdømmes.
Oppdatering: Se redaktør Magne Lerøs kommentar i "Ledelse".

15 kommentarer:

Anonym sa...

Ja dette er en skam. De trengerikke forhåndsdømmes, men de skal ikke gå fri. De har i følge regelverket brutt loven og må straffes. Hadde "mannen i gata" gjort en slik feil hadde han blitt straffet. At Kjell og Gro går fri er helt urimelig. La de får sin straff. Det har de fortjent.

Anonym sa...

Jeg forstaar og aksepterer at du har motforestillinger den maatte disse politikere ble hengt ut som du kaller dette. Du som alle andere har selvfoelgelig rett til aa ha disse synspunkter.Det som skremmer meg er denne detallerte beskrivelse hva du har som yrke med tilsvarende utdanning. Yrke du har idag er paa maatte relatert med det relevante bloggtema Skam som du kaller det. Det du egentlig forsoeker er aa tillegne deg et slags autoritet som har greie paa saker aa ting, paa grunna av din stilling som sagt foer overhode ikke er relatert til dette aktuele tema.I tilfelle jag hadde vaert snekker eller haandarbeider hadde da mine kommentarer da blitt mindre akseptert en dine tror du?
Din aroganse eller hovmod som tror at du kan paavirke andere mennesker med din detallert beskrivelse av din yrke er mildsagt latterlig eller bedre sagt EN SKAM.
Forresten var ikke faren til Jesus snekker av Yrke

Anonym sa...

Det var da svært da.

Anonym sa...

Til den anonyme ovenfor som skjeller ut bloggeren: Kanskje det var en ide å forsøke å argumentere i stedet for å drive med ren personhets?

Anonym sa...

Gro og Kjell Magne har ikke gjort noe galt, de har heller ikke brutt regelverket.
Mener du noe annet så vennligst før bevis for dette, i motsatt fall farer du med "forbannet dikt og fanteri".
Det fremgår forøvrig av nettet at den korrespondanse som Bondevik har ført med Stortingets pensjonsstyre har han har tatt opp sin sak innenfor rimelig tid og rettet seg etter det som Stortingets pensjonsstyre har sagt.
Dette er god og korrekt fremgangsmåte i all saksbehandling der det offentlige er inne i bildet.
Økokrim har handlet helt korrekt.

Anonym sa...

Ingen trodde vel at Gro og Kjell Magne skulle bli etterforsket og dømt. Det ville blitt en for stor skandale. For at ikke dette skulle virke for mistenkelig så tok de med også en tredje person. Hadde det vært Gro og Kjell M. som slapp videre etterforskning, ville det utvilsomt sett ut som kameraderi Det ville Økokrim for all del unngå.

Ximinez sa...

Til "Anonym" 16:52:

"Kjell Magne Bondevik er avhørt med status som mistenkt og for ham er saken henlagt etter bevisets stilling"
Bondevik er ikke frikjent. De har bare droppet å etterforske videre. Dagbladet velger bevisst ordet "frikjent", men dette er ikke korrekt.
Uansett var det ikke annet å forvente når det er snakk om politikere.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Det er ikke retferdig at lønnsadelen slipper unna
er du en AFP pensjonist blir du straffet.
Loven burde være lik for alle
men desverre er det ikke slik.

Hilsen AFP pensjonist.

Anonym sa...

Til AFP pensjonist. Det du skriver er galt. Saken viser nettopp at loven er lik for alle. I de tilfellene der Økokrim har funnet at det er grunn til etterforskning, setter de i gang etterforskning. I de tilfellene hvor de har funnet ut at det ikke er grunnlag for mistanke om straffbare forhold, dropper de saken. Ingen er skyldige bare fordi de er politikere. Likhet for loven skal gjelde også politikere. Å si noe annet, er tull.
Også en AFP pensjonist

Anonym sa...

Nå har det seg slik at Kjell og Gro ikke er fri for mistanker. Saken er henlagt etter bevisets stilling.
Dette betyr at du i realiteten fremdeles kan være skyldig, men at påtalemyndighetene ser dette kan være en for vanskelig sak å bevise eller andre åpenbare grunner.

Anonym sa...

Den kjente fotballdommeren S.I.Time gjorde en tjeneste for fotballforbundet, i utgangspungtet trodde han at det kun var en tjeneste på linje med andre frivillige. Men han fikk en liten lønn for tjenesten. Noen få hundre kroner for et lite dtykke arbeid. Dette ga han opp på ligningen som pensjonist. Straffen var nermere hundre tusen i trekk. Slik er det for mannen i gata. Stortingsfolka er noe forbannet pakk. Svindlere big time!.Jeg har ingen respekt for disse folka. For meg er de svindlere, de må betale tilbake , da har de også gjort seg skyldig.

Anonym sa...

Rødt skal prøve å slå politisk mynt på saken. De må jo gjøre det de kan for å få oppmerksomhet. Hvem gidder å bry seg om det partiet der!

Admiral_Gullars sa...

Hadde jeg gjordt nøyaktig de samme ting som det stortingsfolka gjorde, så hadde jeg sittet "in the jailhouse now" som Soggy Bottom Boys synger.

Thats a fact; jeg ville røket rett inn.
Så hva annet enn "syndernes" status er det som hindrer dem i å motta den samme behandlingen?

Nei nå er du naiv.

Anonym sa...

Mange skriver om at Bondevik burde bli behandlet "som alle andre". Noen antyder at han "slipper unna" fordi han har vært statsminister.

Men folkens.. La oss huske realitetene i saken.

Tenk følgende situasjon:

En trygdet industriarbeider får en pensjonsutbetaling på konto, men stusser på at beløpet kan være for høyt. Reglene er ikke enkle, så for sikkerhets skyld skriver han til saksbehandler og spør om beløpet er riktig.

Han blir bedt om å betale tilbake 50,000 kroner. Det gjør han, og regner med at saken er ute av verden.

Et år senere får han beskjed om at han skal etterforskes for trygdemisbruk, fordi en annen saksbehandler har kommet fram til at forrige saksbehandler kan ha gjort en feil! Beløpet var muligens 90,000 kroner for høyt, ikke 50,000 som han fikk beskjed om.

Hm.. jeg tror neppe noen ville støttet VG hvis de slo denne saken opp i avisen.. Ingen ville vel beskyldt industriarbeideren for å ha forsøkt å misbruke systemet..?

Meg bekjent er Bondeviks tilfelle helt parallelt. Han ba selv om en vurdering av pensjonsbeløpet han hadde fått; og fikk til svar at han måtte betale noe tilbake. Det gjorde han.

Flere år senere hevder Kosmo at Bondevik *kanskje* ikke var berettiget til beløpet han hadde fått. Underforstått: Stortingets sakebehandler må ha gjort en feil da Bondevik spurte..

Ja, likhet for loven: Verken industriarbeideren eller Bondevik burde henges ut som potensielle misbrukere av systemet. Ikke en gang dersom undersøkelser hadde konkludert med at de hadde fått for mye penger.

Situasjonen synes annerledes for noen av de andre. Sakene etterforskes, og vi får avvente utfallet.