mandag 2. mars 2009

Det snør faktisk i Norge

Taket på en Rimi-butikk i Larvik har rast sammen. (Se bilde.) Hele butikken er full av snø. Det tyder på at taket ikke har klart å bære snømengden. I så fall må jeg si en kan undres. Det bør ikke være noen overraskelse at det snør i Norge, til tider mye, slik som denne vinteren. Hvordan kan det da ha seg at man bygger så dårlig at slikt kan skje?
Oppdatering: Taket på et leskur på en skole i Oslo har også kollapset, også der sannsynligvis på grunn av snømengden. Et leskur bør vel også kunne tåle snø?
- Og så var det taket på et gartneri.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Enig. Disse butikkene ser ut til å laget av blikk fra gulv til tak. Rart det ikke har vært flere tilfeller.

a-jay sa...

Dette ville neppe skjedd om taket var måket. Tror nok det er noen butikkeiere som har et visst ansvar her.

Anonym sa...

Hehe,- slike bygg er bevis på at mennesker virkelig er blitt dummere og ikke "kan" naturen. Det bygges firkantede bokser og blikkskur med flate tak overalt. Regner med de er billige. også vanlige eneboliger har ofte for små takvinkler, for der er vi for opptatte av at det skal se pent ut. Våre forfedre hadde også enkle boliger, men taket sørget de for å tilpasse på best mulig måte. Det holder å se på de gamle, høye trehusa som er bevart. På baksiden av huset går jo den bredeste takdelen og det bratte taket omtrent ned til bakken,- det gir fin sklie for snøen, og fremre del av taket er mye smalere. Minimalt med oppsamling av snø. Det er ikke de som bor i slike hus som må skuffe snø av taket,- det er vi andre.

Anonym sa...

Hus bygd før ca 1980 er ikke dimensjonert for store mengder snø (et forsiktig anslag er ca 1,5kN/m2 mot 3,5kN/m2 for Oslo i dag). Dette fordi man faktisk måkte hustakene i "gamle dager". Ganske enkel forklaring, med andre ord. Problemet er jo at mange huseiere ikke vet dette.

Anonym sa...

Her er det huseierne, og ikke husene som bør klandres. Så at huseier av Rimibygget tok en vurdering av bygget i forrige uke, og fant at det lå ca 200 kg pr m2 på taket, mens taket faktisk skal tåle 225 kg pr m2. Likevel tok han en vurdering på å vente til over helgen før en eventuell måking av tak. Her er det små marginer, da en vurdering av snømengde adri kan være nøyaktig. I tillegg ville nedbør i løpet av helgen føre til at det ble for tungt. Det vil forbause meg dersom forsikringsselskapet ikke krever avkorting i utbetalingen grunnet dette.

Anonym sa...

Flate tak er livsfarlige og burde være forbudt i nordiske land. Om vinteren får de overbelastning på grunn av snø. Året rundt er de mye mer utsatt for lekkasjer med tilhørende råte og soppskader. Jeg har en nabo med flatt tak, han har vært oppe og måket det to ganger i vinter. Han har sannsynligvis livsforsikringen i orden, forsikringsselskapene vil jo at vi går opp på taket og måker det selv. Jeg flytter på hotell før jeg går opp på taket og risikerer et fall på 5-6 meter. Jeg har selv et klassisk røstet tak, har ikke hatt problemer med knirking eller trege dører på tross av en snørik vinter. Den dagen jeg kjøper hus med flatt tak, blir en svært kjølig dag på et sted som ellers er kjent for å være meget varmt!