fredag 3. april 2009

Kultur for våpen og vold

Nok en skytemassakre og gisseldrama. Denne gangen i Binghamton i staten New York. Selv om vi har tilfeller også i andre land, er det neppe tilfeldig at det helst skjer i USA. Landet har en kultur for våpen og vold, som gir grunnlag for slike hendelser. Men innstramming av tilgangen til våpen vil amerikanerne ikke ha noe av.

Oppdatering:
En Talibanleder tar på seg ansvaret for skytingen i Binghamton, der 13 mennesker ble drept og over 20 såret. Mannen som utførte udåden, skjøt seg selv etterpå. Politiet har ikke bekreftet at det er Taliban som står bak. Kanskje er det like sannsynlig at Taliban har interesse av å ”skryte på seg” slike handlinger? Men om det nå er Taliban som står bak, melder det seg mange spørsmål, ikke minst hvordan mannen klarte å skaffe seg våpen.

18 kommentarer:

Per A sa...

"Artikkelen oppdateres fortløpende. Trykk F5 for siste versjon! Se Twitter-oppdateringer nederst i saken!"

...og nettmedia mesker seg i slike tragedier som vanlig.... Jeg blir forbannet, rett og slett.

Forøvrig er jeg enig med deg. Det finnes flere land med svært mange våpen pr innbygger, men det er noe pussig med kulturen omkring våpen i USA.

Mange føler "de trenger våpen" for å forsvare seg. Da kan man jo spørre seg hva slags samfunn de har skapt for seg selv, når folk føler de har slike behov.

Ronin sa...

Det er veldig skremmende å se hvilke holdninger enkelte nordmenn har til våpen, og retten til å bære, eie og bruke våpen.

Vi har ikke vært et fritt og uavhengig land så lenge. Synd om oljen skulle kvele intelligensen til den jevne blåøyde så lett. Husk at vi har svært vanskelige tider foran oss.

Men jeg trøster meg med at det for det meste er de samme menneskene som aldri har tatt i et luftgevær engang, som kritiserer retten til å forsvare seg selv, og retten til å velte et diktatur.

Kjell A Michelsen sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Kjell A Michelsen sa...

Våpen lovenene i USA, teller rundt 44 tusen lover, herunder Føderale og Statlige. Det er ikke lovene det er noe i veien med, de er det nok av.

Det er heller personer, som ofte igjennom spill, hvor vold er et hovedtema, samt flere og flere unge menn, som oppdras uten en positiv manns figur, som ofte er de bakenforliggende årsakene til slike tragiske hendelser.

Det er et ordtak som heter: "If guns where outlawed, only outlaws would have guns."

De fleste av disse tullingene som blir stoppet av andre, blir stoppet nettopp av en annen person med våpen, og som vet å bruke det, til forsvar av liv.

Vær dag i USA, så blir rundt sju tusen voldelige handlinger aværget, nettopp med våpen, eller trusler om bruk av det samme. Man fokuserer svært mye på disse tragiske hendelsene, og vær gang så kommer ropene om strengene lover, når alt som trenges, er å faktisk håndheve de lover man har.

Om våpen ble forbudt, eller sterkt innskrenket, så ville bare markedet for slikt flytte "under jorden," med de allvorlig følgene det ville medføre.

Anonym sa...

Hr var det et par pussige kommentarer.

Først: Jeg er kapteinløytnant i sjøforsvaret. Jeg er ingen pasifist.

Men det er skremmende hvordan folk lar seg manipulere av slagordaktige argumenter for hvorfor sivile skal ha våpen.

Dere vet IKKE hvilke konsekvenser en liberal våpenlovgivning har for samfunnet som helhet. Våkn opp!

En tig er hva dere skriver på internett. Men er det slik at dere ikke klarer å være ærlige overfor dere selv en gang?

Kjell A Michelsen sa...

Jeg vet en ting, og det er at i land hvor våpen omtrent er forbudt, slik som i Mexico, og i byer/stater, hvor det bortimot er umulig for sivile å eie våpen, så som i NYC, LA og DC, så florerer vold, hvor våpen, illegale våpen blir brukt.

På den andre siden. I stater hvor lovlydige borgere, med trening, og etter søknad, kan bære våpen på egen kropp for beskyttelse av seg selv og andre, så er allvorlig kriminalitet med våpen mindre.

Til opplysning, så bor jeg i USA, og har selv bæretilatelse for våpen, og eier flere av disse.

Anonym sa...

There are those out there who think that allowing people to carry a concealed weapon is an absurd idea.

Some of the less educated will come forth with lines of thought like "We don't want to return to the wild, wild west." Why not? What research have you put into your clever little "wild wild west" line?

NB

Do you know anything about the actual crime rates in the so-called wild west? Would you be surprised to learn that the crime rate in what we now refer to as the "wild wild west" was actually lower than it is in most American cities now?

And why would that be? Because people were armed, for one thing. People were armed, and the bad guys knew that people were armed. Tell me ... just what chance do you think a lone gunman would have had in those days in lining up people against a wall and then calmly picking them off one by one.

No ... I'll tell you. Slim to none. Oh he might get off a shot or two, but by then he would be the object of some rather intensive target practice.

And let's talk about people with concealed carry permits. Do you think they're dangerous? Do you think they're just wandering around ready to pull their gun and start shooting at the slightest provocation? Again .. check the statistics. People with concealed carry permits are among the most law abiding people in the nation. Oops ... another little preconception shot to hell, so to speak.

Anonym sa...

Jeg har tidligere kommentert andre spoersmal som oddbjorn evensen stiller is sin blogg. Naar noe stiller spoersmaal eller kommer med konklusjonen sin i media som leser av mange skal man egentlig foerst gjennom lyse hvem personen er som kommer med dette.Ingen vanskelighet med aa finne ut at Oddborn Evenshaug er representant for ett parti som er anti USA og selvfoelgelig Israel.Alle blogg han kommer med lukter venstre propaganda
Han proever med aa forklarer i detail hva slags yrke han har og hvilket erfaringer han har.Her merker jeg igjen at yrke hans ee paa ingen som helst maatte relatert til temaet han fremstiller i dette forum. Da er spoersmaalet hvorfor slenger han da fram sin velletablerte stillinger og utdanninger . For meg er det ingen tvil nemlig at han proever med dette imponere og dermed paavirke leseren. Selvfoelgelig hadde temaet vaert mindre intressant naar skribenten hadde vaert snekker. Fortsett Evensen anti USA og anti Israel finnes nok i Norge

Eirik sa...

Til Anonym ovenfor: Har du noen mening om temaet? - For øvrig: Du kan ikke ha lest mye på denne bloggen når du plasserer Evenshaug langt ut på den politiske venstresiden. Men hvis man selv befinner seg på den ytterste høyrefløy, blir jo de fleste venstreradisser. Ellers skulle du kanskje vise folk den respekt at du skriver navnet riktig.

Ronin sa...

Tenk at Eirik har klarsynte evner. Han kan se at Anonym er høyreekstremist. Det kan ikke jeg... I hvertfall ikke ut fra den ene uttalelsen til Anonym.

På en annen side, hvis man selv befinner seg på den ytterste venstrefløy, blir de fleste høyreekstreme.

Anonym sa...

Tja. Hva blir konsekvensen av dette? At ALLE fremmedkulturelle (spesielt menn) vil bli uglesett og utsatt for ekstra kontroll. Kanskje like greit.

Bare vent å se.

The Natural sa...

Så noen mener at det er våpenkulturen i USA som er feil når denne tragedien skjer. Selv om det er Taliban som står bak som det sies?

Må bare nevne at New York-området er tungt regulert og nesten ingen får våpentillatelse, men likevel skjer dette? De som er anti-våpen vil derved helst at folk er ubevæpnet og lar seg henrette enn å beskytte seg slv og andre. Slavementalitet sier nå jeg.

Anonym sa...

Våpen har i episoder medført sosial kaos, men folk undervurderer den sosiale stabilitatoren som våpen også er, dette er en effekt som alltid er til stede.

Se på denne episoden, hvor våpenet blir en stabilisator av opptøyene:

http://www.youtube.com/watch?v=BKTw-UHalZc

Det blir feil å se på USA med norske øyne, og tro at vår løsning passer deres. Vi er et homogent samfunn, de har skismer på kryss og tvers.

Anonym sa...

Kommentar til Eirik

Siden du plasserer meg paa yterst hoyere lurer jeg paa hvor du har det fra. Jeg maa nok skuffe deg jeg er ikke hoyre heller ikke venstre .Jeg har egentlig 2 enkele spoersmal til deg Eirik. Synes du at det er relevant at naar man blogger legger fram hva man gjoer i livet hvilken stilling man har osv.Og videre spoer jeg har du mer respekt eller like mye respekt for bloggeren naar han er snekker eller fisker etc. Egentlig er siste spoersmaal retorisk fordi jeg kjenner svaret ; helt sikkert ikke !!
Videre krever du at jeg skal vise respekt fordi jeg skrev navnet paa bloggeren feil.
RESPEKT er ikke dette hvor alle nye inflyttere til Norge snakker om.Er du kanskje en av disse?
RESPEKT kan man ikke kreve kjaere Eirik Respekt skal man fortjene.
Du hadde helt sikkert ikke krevet respekt naar bloggeren var snekker . Pardoksalt nok
med dette kravet om respekt beviser du egentlig at jeg har rett sa sant du ikke er Evenshaug selv noe jeg ikk skulle forundre meg over

kandahar sa...

Bare et spm: Du skriver at "det helst skjer i USA2. Gjør det virkelig det? Hvis vi smmenlikner USA med EU - hvordan kommer EU ut?

Og kan årsaken her ligge mer på kombinasjonen finanskrise - dårlige sosiale støtteordninger for de som faller utenfor?

Og ang våpen. Det er få land i verden der det finner mer lovlige våpen på private hender enn i Norge. Hvorfor skjer det ikke hos oss? Eller gjør det det, hvis vi ser hyppigheten i fht til folketall?

Oddbjørn sa...

Det er riktig at det er mye våpen i Norge sammenlignet med mange andre land. Men det er nesten fire ganger så mange i USA sett i forhold til folketallet. For å få lov til å eie et våpen i Norge i dag må man ha et behov, f eks jakt eller konkurranseskyting. Reglene har blitt strammet inn i det siste.
Når det gjelder drapsraten, er den så vidt jeg vet 5-6 ganger høyere i USA enn i Norge. Jeg kjenner ikke drapsraten i EU-landene, men tviler på at den er så høy som i USA.

Anonym sa...

When your goal is absolute control over the population controlling the population's access to weapons is crucial. These politicians know that guns legally owned by law-abiding citizens are not the problem. Remember that government has one power that the rest of us do not have .. government, and only government, can use force to accomplish its goals. We should always be very wary of any politician who exhibits fear at the thought of private citizens having the ability to defend themselves.

CRIME AND GUNS
Basic to the debates on gun control is the fact that most violent crime is commited by repeat offenders. Dealing with recidivism is key to solving violence.

• 71% of gunshot victims had previous arrest records.

• 64% had been convicted of a crime.

63• Each had an average of 11 prior arrests.

• 63% of victims have criminal histories and 73% of the time they know their assailant (twice as often as victims without criminal histories)

Most gun violence is between criminals. This should be the public policy focus.

59% of the burglaries in Britain, which has tough gun control laws, are “hot burglaries” which are burglaries committed while the home is occupied by the owner/renter. By contrast, the U.S., with more lenient gun control laws, has a “hot burglary” rate of only 13%.

Firearms are used 60 times more often to protect lives than to take lives.

http://www.gunfacts.info/pdfs/gun-facts/5.0/GunFacts5-0-screen.pdf

teo sa...

Evenshaug som Venstreradikaler he he, en morsom men absurd tanke. Les et par av bøkene hans om pedagogikk og oppdragelse, så vil du jo finne ut av han er en konservativ del av borgerskapets verdier.

Tror det snør i helvete før du ser ham med palestinaskjerf