torsdag 2. april 2009

Et alvorlig varsel

Internettrusselen fra en 17-åring mot elevene ved Glemmen videregående skole i Fredrikstad er et eksempel på at skolemassakrene ved skoler rundt omkring i verden er ”smittsomt”. Selv om gutten meldte seg selv og sier at det hele var en spøk, er episoden et varsel om at vi slett ikke må tro at vi er skjermet for slike hendelser her i landet, slik enkelte synes å mene. Det er ingen grunn til å være naiv. Derfor er det bra at rektorer tar situasjonen på ramme alvor og begynner å ta sine forholdsregler. Som jeg har skrevet før, det uventede kan skje, også her i landet.

17-åringen som synes dette er ”morsomt”, bør få en alvorlig runde med politiet. Det hadde ikke skadet om foreldrene deltok.

Oppdatering: Politiet tror at 17-åringen mente alvor med trusselen, men tingretten avviste varetektsfengsling. Siktelsen om trusler blir imidlertid opprettholdt. Så får vi se om det fører til at det blir reist tiltale. Uansett får vi tro at gutten forstår alvoret i det han har gjort.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Grusomt å i det hele tatt spøke med slike ting i dagens verden...
Men vet vi ikke hvordan denne trusselen ble fremstilt, så det kan være mulig at aksjonen var overdrevet.

Som en annen blogg sier; jeg håper han får en streng straff for å statuere ett eksempel.

Det skulle vel bare mangle at foreldrene ikke ble involvert.

Tore

Anonym sa...

Dere er vel litt for gamle til å skjønne dette. Morsomt å se hvordan det norske folk begynner å ligne mer og mer på det amerikanske. Er ikke hans skyld at han er morsom.

Anonym sa...

på tide at folk skjønner at man ikke skal spøke med sånne ting...man er gammel nok til å skjønne det som 17-åring, så det er riktig å slå ned veldig hardt på sånnt.

svein sa...

Vi er nok for gamle til å forstå det ja. Heldigvis!

Anonym sa...

Hadde vært greit å vite hvor ung en må være for å skjønne dette? 12 år? Dvs omtrent som "Anonym"?

Anonym sa...

12 år var vel og gi litt mye kreditt til han.10 åringer burde ikke sitte alene foran pcen.

Simon sa...

Det er så enkelt for folk å bedømme hvor fælt skolemassakrer og skoletrusler er, men sett i rent psykologisk perspektiv bør det nesten arbeides mer med - hvordan forebygge mot slike hendelser. Ikke ved metalldetektorer, men med oppfølging før en eller annen ungdom flipper ut, og avskriver seg fra samfunnet og ser på seg selv om overmenneske.

Se det fra den plagsomme lærers side, som alltid spør HVORFOR- Hvorfor gjør du det, hvorfor gjorde du det. Her snakker vi ikke om hvem som begynte, men om vi kan forebygge det ved oppfølging.

Jeg som ungdom [17] vet hvordan det er å ikke bli hørt. Å bli overgått. Å være minst populær.
Når man er presset inn i et hjørne blir man ganske -ørska- for å si det enkelt. Man står som regel overfor restriksjoner på restriksjoner, om hvorfor man ikke kan gjøre ditt og ikke har lov til å gjøre datt. Restriksjonene sender et signal- og som Martin Luther King Jr. sa. "Riot is the language of the unheard". Kanskje det er et rop om hjelp. Kanskje det er en impulsreaksjon mot samfunnet.
Tenk neste gang folk setter ting i bås.

Oddbjørn sa...

Til Simon: At en må arbeide forebyggende, er jeg helt enig i. Det må gjøres mye mer for å hjelpe ungdom som sliter. Det er nettopp et poeng i den posten jeg lenker til ovenfor. Se "Det uventede skjer", 13. mars: http://evenshaug.blogspot.com/search?q=uventede
Likevel må det gjøres krystallklart for ungdom, uansett hvor vanskelig de har det, at handlinger som den 17-åringen her har gjort, er helt uakseptable. Å mene det har ingen ting med å sette folk i bås.

Anonym sa...

Nå skal jo vi på Glemmen (jeg er elev) ha informasjon og bearbeiding av dagens hendelse i morgen da. Jeg syns de voksene er veldig flinke til å ta tak i dette. Og Simon, "hvorfor" er et veldig bra spørsmål syns nå jeg. Jeg mener, man må jo kunne svare på et slikt spørsmål når man gjør slike handlinger.

Men jeg syns også det hele kanskje blir litt overanalysert. At det var pga. av han var uhørt og upopulær tror jeg egentlig ikke har noe med saken å gjøre. Han var jo ikke fra skolen vår engang. Hvis han var upopulær og ville ha oppmerksomhet fra medelevene tror jeg han kanskje heller hadde truet sin egen skole, eller hva? Men oppmerksomhet fikk han i alle fall!

Anonym sa...

Jeg vet hvem denne personen som har blitt arrestert er, han har et veldig behov for å synes, og er slett ikke upopulær eller noe.

Skummelt og kaotisk var det! Tenk om det hadde vært ekte? Det er jo ikke urealistisk lenger.

Anonym: Hvor morsomt er det at noen sender trusler mot en skole? ha-ha-ha, jo, kjempemorsomt. Var du der kanskje? uten noe info med lærere og elever som ikke visste noe mer enn ryktene som spredde seg? Kanskje du er for ung til å skjønne det? :)

Anonym sa...

Da jeg i min barndom fikk skolemeglingskurs gjennom skolen og konfliktrådet var det viktigste punktet vi lærte å aldri stille et hvorfor-spørsmål for å løse en konflikt, da et slik spørsmål mer sannsynlig ville forverre konflikten enn å dempe den. Så Simon er absolutt inne på noe i sitt tilsvar her.

I tillegg synes Norge gå i en retning hvor omsorg og medmenneskelighet fremstår mer og mer som fremmedord for mange (som i værste fall kan bli en mangel på kunnskap like ille som mangel på kunnskap om hva en ikke bør spøke med), dette virker helt klart inn på enkeltpersoner og samfunnet. En forebygging vil ikke utelukkende handle om individet som begår en negativ handling, men må sees i sammenheng med holdninger og praksis i samfunnet og nærmiljøet.

Simon sa...

Er så hjertens enig. I tilfellet jeg refererer til mener jeg situasjoner som Columbine og Tyskland. Dette som denne 17 åringen gjorde er uakseptabelt. Vi snakker om en som ønsker å teste grenser for å legge skylden på spøk siden, men når mennesker så til de grader tar dette på alvor må det finnes klare grenser eller retningslinjer en må forholde seg til.

Anonym sa...

Jeg tror det er mye rett i det mange har skrevet over her, og det bør slås hardt ned på 17-åringens handling.

En av mine aller beste venner går på denne skolen, og det var fryktelig å høre hvordan hun opplevde et utrolig trykk i klasserommet. Flere følte redsel for livet. Slikt skal man ikke spøke med! Hun fortalte meg hvordan enkelte av klassekameratene hennes besvimte av frykt, og nesten ringte hjem til familien sin for å få sagt farvel i tilfelle noe skulle skje.

Selvfølgelig tar folk ting forskjellig, og det var nok mange som kom relativt psykisk uberørt fra hendelsen. Men samtidig er det mange som kommer til å slite i tiden fremover på grunn av dette! Ekstremt egoistisk gjort av 17-åringen!

Anonym sa...

Må innrømme at jeg lo godt da jeg leste artikkelen, og særlig folks reaksjoner. Det at rampestreker som dette blir blåst så ufattelig opp er jo selve grobunnen for at flere ønsker å gjennomføre nettopp slike handlinger. Tror dere ikke det var akkurat dette 17 åringen ville? At flere millioner skulle få høre om det via landets mediekanaler. Latterlig. Enig i at det er visse ting man kanskje ikke skal tulle med, og at dette ligger i en gråsone, men... jeg lo i alle fall :)

Anonym sa...

Jeg er posteren over. Vil gjøre det klart at det var folks/politiets reaksjon jeg lo av, ikke selve trusselen.

også ungdom sa...

Til den siste anonym som lo av folks og politiets reaksjoner:

Du burde kanskje gå i deg selv, og prøve å FORESTILLE deg at det var du som satt i et klasserom med beskjed om at det var ringt inn en drapstrussel/trussel om skolemassakre på bl.a. deg. Og at dere måtte ut så fort som mulig.

Hva er morsomt?

Politiets reaksjon? Skuddsikre vester og et ønske om å redde flest mulig? Å rykke raskt ut med et ønske om å være føre var og ikke ta sjanser med så mange liv innvolvert?

Hva er alternativet? Ikke reagere? Ta en sjanse på at en massakre jan skje uten at de løfter en finger men tar seg lunsj og ler av en ung gutts skrønestreker?

I en av episodene i Finland har vi debattert om samfunnet ikke burde ha sett tegnene tydeligere. Trusler på nett kan helt klart være et tegn.

Jeg syns det er trist og sjokkerende at du lo godt av dette. Prøv å sett deg inn i hva empati er.

også ungdom sa...

Og en ting til. Du skriver at:

"Det at rampestreker som dette blir blåst så ufattelig opp er jo selve grobunnen for at flere ønsker å gjennomføre nettopp slike handlinger."

Der tror jeg du tar feil. Slike trusler, som du karakteriserer som rampestreker, er først og fremst et rop om hjelp, og e tegn på at noe er alvorlig galt.

Anonym sa...

Han gjorde det vel ikkje som ein spøk. Men som eit eksperiment på korleis Media og Politi håndterer slike krisesituasjoner.
Han får sikkert ein utrulig god tekst utav dette om emnet, og det er respekt å ha baller til å maile inn ein slik trussel, og så melde seg sjølv etterpå.
Positivt å få testet kriseberedskapen til politiet!

Anonym sa...

Det er faktisk en egen type etikkperspektiv i forskning som hevder at best mulig måte å virkelig forstå, samt kunne trekke konklusjoner fra, det en skriver om er å selv være en del av det en skriver om. Denne typen forskning er bla. brukt en del i demonstrasjoner hvor skader har oppstått og liv gått tapt, der forskeren selv blir en aktiv demonstrant for å oppleve følelsene demonstrantene har, samt å forstå hvorfor de gjør som de gjør i tillegg til å forstå hvordan den sosiale kontrollen er.

Er det en trussel fordi personen som utfører den har det knalltøft selv, så vil det også være signaler på dette før en trussel. Det handler om å være åpen for medmenneskene (noe vi må trene ja) for å kunne tidligst se og iverksette tiltak. Og fengsel etter en slik trussel vil ikke føre med seg noe mye positivt. Her trengs det oppfølging tilpasset personen.

Er det en trussel som en ren spøk uten bakgrunn, mål og mening så er den som regel ikke reell, men vil kreve en alvorsprat og litt til kanskje.

Er det en forskningsmetode som er gjennomtenkt og nøye planlagt, noe det lite sannsynlig har vært i disse trusselsakene, blir det et spørsmål om forskningsetikk for den aktuelle metode versus samfunnsetikk.

Anonym sa...

Det anonym som nevner politiets reaksjon trolig mener:

Her ringer en gutt inn og sier:
"Det var jeg som gjorde det, dere finner meg her".

Hva er da poenget med å legge en ubevæpnet gutt i jern, og gjøre noe så stort ut av det? I forkant av situasjonen var jo tiltakene som ble gjort bra, men etter at han har ringt OG gått frivillig til rektor og politi. Det er her det morsomme er å spore.

Anonym sa...

Altså... Dere kan umulig mene at det er hans feil at han ett øyeblikk der mistet helt hodet og ikke tenkte det grann.. Han mente sikkert ikke noe vondt med det. Og utifra det media fremstiller han virker han jo som en snill ung mann.. Han har min støtt hvertfall.