onsdag 24. november 2010

Ingen erkjennelse av uforstand

For en gangs skyld har Einar Gelius gjort noe fornuftig. Han har valgt å si opp sin stilling som sokneprest. Fra dags dato er han fritatt fra stillingens ansvar og arbeidsoppgaver, men beholder sin lønn fram til han fratrer stillingen 1. juli neste år.

Gelius har ”tatt konsekvensen av en uholdbar situasjon”, og ganske sikkert innsett, antagelig med hjelp fra sin advokat og sin fagforening, at han har en håpløst dårlig sak, og etter all sannsynlighet ikke ville ha nådd fram med noe søksmål i tilfelle han hadde blitt sagt opp. I en slik situasjon var han ikke minst selv best tjent med å innse realitetene og selv si opp stillingen. Men typisk nok finnes det ingen erkjennelse hos mannen om at han har opptrådt uforstandig i tjenesten. I stedet velger han å framstille seg selv som et offer. Jeg skjønner godt at andre prester reagerer på Gelius' forsøk på å framstille denne saken som om den skulle dreie seg om at biskopen ikke tåler prester med andre synspunkter enn ham selv. Det er positivt galt, og det vet Gelius meget godt.

Mange av hans støttespillere, inkludert enkelte politikere som burde vite bedre, har åpenbart ikke brydd seg om å sette seg inn i realitetene i saken. Blant disse vil det nå sikkert være noen som har behov for å etablere noen myter om at Gelius er presset ut av jobben. Det var å håpe at disse ville ta seg bryet med å sette seg inn i alle de punktene biskopene lister opp i brevet han sendte Gelius for noen uker siden. Da burde det være mulig å skjønne at dette ikke kunne fortsette og at det her var det mer enn nok grunnlag for arbeidsgiveren til å si ham opp. På alle andre arbeidsplasser ville en tilsvarende oppførsel for lengst ha ført til oppsigelse.

Oppdatering:
Ikke politisk støtte
Full lønn i over et år
Kjæresten støtter

13 kommentarer:

råkke sa...

Kan ikke annet enn å si meg enig i din mening om at Gelius har fått mange sjangser fra den norske kirke, men samtidig så tror jeg det blir et tap for "kristen-norge" at Gelius går av. Kristendommen har fra tidenes morgen blitt bygd opp av såkalte "rebeller" som har hatt en enestående gave til å nå frem til folket.
Blandt noen av punktene i brevet fra Kvarme, nevnes det at Gelius ikke har holdt seg til den norske kirkes lover for bisettelse og vigsler. Da tror jeg kanskje den norske kirke må revurdere sine lover slik at enhver prest kan være med å sette sitt preg på en vigsel eller bisettelse.
Men for all del, Gelius har gjort mye som for lengst er kvalifisert til oppsigelse.

Anonym sa...

Jeg vil bare si at jeg er helt uenig med deg, kanskje fordi jeg på en måte kjenner Einar Gelius. Han døpte meg, viet foreldrene mine og konfirmerte meg. Jeg har gått vanlig i kirka og han er en fantastisk god prest. Selv jeg, en tenåring som helst ville ha gjort andre ting på en søndag morgen fulgte godt med når han snakket. Han er en god prest. En veldig, veldig god prest og tallet på kirkegjengere i Vålerenga kirke kommer til å synke drastisk når han ikke er prest lenger. Jeg vet hvertfall at jeg, som har vokst opp med han som prest og tilbrakt mye tid der under søndagsskolen når jeg var liten ikke kommer til å gå dit like ofte som før; fordi jeg vet det ikke blir like bra som det var før.

Jeg syntes det er helt feil å dømme en mann utifra hva han har gjort på fritiden. Han er en prest, ja, men herregud, vi befinner oss faktisk i 2010. En bok om sex er ikke årets nyhet, og jeg som kristen skjønner ikke hvorfor dette er så feil. Jeg liker ikke at kristendommen skal være så konservativ som biskop Kvarme vil ha det til. Jeg vil mye heller ha Einar Gelius som biskop. Tenk hvor mye bedre det ville blitt med en biskop som var åpen mot alle, uansett legning!

Oddbjørn sa...

råkke: Enhver prest har anledning til å sette sitt preg på en vigsel og en bisettelse ved bl a den talen han/hun holder.

Oddbjørn sa...

Til Anonym: Fint at du gir Gelius god attest. Men de sakene det dreier seg om, gjelder så visst ikke bare hva han har gjort på fritiden. Les brevet han fikk fra biskopen. Du finner link i bloggposten.

Anonym sa...

Det kom ikke akkurat som noen bombe at Gelius ble tvunget til å gå av. Han skal være glad for at han lever i 2010 og ikke for noen hundrede år siden. Kirken har lange tradisjoner på å kneble sin neste som ikke har samme mening som kirkeledelsen. Tidligere ble nytenkere forvist, drept, brent på bålet, fengslet osv. Religiøs ekstremisme har dessverre fotfeste helt inn i bispekollegiet.

Anonym sa...

Synes det er kynisk av Gelius og prøve å skape et image rundt seg selv og sin egen person som "åpen" "antimørkemenn" osv. når det egentlig koker ned til at han har et for stort ego til å være prest. Han har på en måte prøvd å lage sin egen religion på kirkens bekostning, gifte folk i telefonkiosker osv.. Politiet har fek.s klagd over at han ikke gadd å komme når han hadde vakt fordi han heller ville se en fotballkamp det sier jo litt.....

Anonym sa...

Jeg ville ikke la Gelius ha noe autoritet for mitt liv, og var jeg biskop, hadde jeg på vegne av Kirken ikke latt ham ha det for andre heller. Det som skjedde i dag, skulle skjedd for lenge siden.

Odd sa...

Jeg skjønner godt at mange støtter Gelius. Han gjør det som folket ber om sier han når det gjelder vielser og begravelser. Derfor skriver han boken om Sex for å få folk til å lese Bibelen. Da må jeg spørre om folk er så sexopptatt så det er ingenting annet som teller. Jeg tro det er mer som er viktigere i Bibelen enn sex.
Men jeg skjønner også anomym som forteller sin opplevelse av Gelius. Men når alt kommer til alt så skal vel en prest ikke finne på all verdens kromspring. Skal ikke en prest fortelle Bibelens budskap om at vi trenger en herre som kan hjelpe oss i livet og i døden?

Neena sa...

Jeg er veldig enig. Javisst kan hvem som helst, også en kristen privatperson, være åpen om sexlivet sitt og bl.a det at det er fritt fram for sex før ekteskapet osv om man mener det. Men, jeg synes det blir helt feil når Gelius så tydelig fronter disse sakene, når han samtidig har (hadde) en stilling som prest, dvs som REPRESENTANT for den norske kirke som mener noe helt annet. Er glad for at han nå måtte gå. Glad for at kirken ikke er handlingslammet og ikke finner seg i hva som helst... Jeg vet at kirken ikke er så konservativ som Gelius skal ha det til. Kirken blir stadig mer åpen og folkelig, og det kommer den til å fortsette med også uten Gelius!! Gelius var ikke kirkens håp, selv om det var sånn han fremstilte seg selv..

Gift og lykkelig sa...

Til anonym tenåring, jeg har stor forståelse for hvordan du tenker om Gelius. Hans måte å presentere "åpenhet" på tror jeg appellerer veldig til unge i dag. Men det gjør meg så utrolig trist at ikke både unge og gamle der ute ser at Gelius egentlig ikke slår et slag for dere, for folkekirka. For meg fremstår han som en meget forvirret mann, som kjemper hardt for å rettferdiggjøre sine egne følelser, drifter og tanker. En mann som fordi han ikke forstår dypet i seg selv, må finne grunner til hvorfor det han føler og drives av blir rett, og dermed drar Guds ord inn i denne smørja.

Tenk om folk der ute f.eks skjønte hva Gud egentlig mente med bibelens sex-samlivsbudskap. Jeg selv skulle ønske jeg skjønte det som tenåring. Hadde jeg bare visst hva slags konsekvenser det ville få med et utprøvende sexliv utenfor ekteskapet da jeg var tenåring!! Det hadde spart meg for veldig mye unødvendige sår. Gud vil oss bare godt, men vi har en tendens til å stadig misforstå det for "konservativisme" og rigide regler.

Gud ønsket for mennesket et herlig, vakkert samliv med alt det innebærer. Jeg har skjønt det nå.

Hele poenget med å være en leder i den norske kirke, må jo være å formidle Guds sanne budskap. Så lenge Gelius ikke gjør det, bør han heller ikke være noen leder.

Anonym sa...

Det største problemet med Gelius er at han er illjojal, både mot egen overordnet og mot kolleger.

Han definerer sin egen person som en "fløy" i kirken, som "folket heier på". Han framstiller det som om kirken er preget av "mørkemenn" og "konservative krefter", mens hans egne klovnerier er uttrykk for det liberable og folkelige..

Samtidig hevder han at det er hans "meninger" kirkens konservative ikke tåler. Hvilke meninger...? Jeg har til nå ikke sett Gelius være aktiv i noen debatt, der han har gitt uttrykk for meninger som Kvarme eller andre ikke tåler.

Kvarmes (og tidligere Stålsetts) sak mot Gelius gjelder personalmessige forhold: Han har i gjentatte tilfeller brutt konkrete forordninger som gjelder for stillingen hans.

Hvis en bilselger utførte "stunts" som ledelsen ikke godtok - ville han etter 2. eller 3. gangs overtramp bli avskjediget. Eller i det minste bedt om å finne seg en annen jobb. Uanset hvor godt kundene likte ham.

Heldigvis er det større takhøyde i Kirken enn i næringslivet. De siste 15 årene har knapt en eneste prest blitt avskjediget. Mens tusenvis mister jobben i næringslivet hvert år; selvsagt ofte pga personalmessige forhold.

At det finnes mange som liker Gelius er hyggelig. Men det har lite med saken å gjøre.

Gelius burde være stor nok til å innrømme at Kirken har en relevant sak mot ham.

Anonym sa...

Spørsmålet er om det egentlig handler om mangelende erkjennelse, eller om det handler om bevisst manipulasjon av en lettlurt opinion.

Anonym sa...

Takk teotao! Det samme har mange ganger slått meg, men hvorfor har ikke flere stilt samme spørsmål som deg - om et forsøk på manipulasjon? Gelius kommer med innholdsløse fraser når forklaringer kreves av ham i debatter vedrørende den aktuelle sak. Jeg opplever ofte mye som forsøk på etterligninger av elegante talere av det akademiske slaget, f.eks. Inge Lønning. (Men Inge Lønnings taler er både med innhold og form en fryd å høre. Han kan ikke etterlignes!)