Streiken i kommunesektoren fortsetter og vil bli trappet opp fra mandag, hvis ikke partene med riksmeglingsmannens hjelp klarer å komme fram til en løsning før den tid. Det vil i så fall være på tide. Jeg har vanskelig for å se rimeligheten i at denne streiken skal fortsette lenge. Sjelden har vi vel sett en streik der partene tilsynelatende befinner seg vel i streikesituasjonen, mens det er helt andre som bærer byrdene ved streiken.
Under den treffende overskriften ”Den lykkelige streik i sol og varme” karakteriserer lederskribenten i Drammens Tidende streiken som en parodi. ”Streikevaktene nyter forsommeren med kaffetermosen i fluktstolen, og hever full lønn i påvente at de skal ta ut ferie. De ansatte skal ikke tape en krone på at de streiker, er omkvedet. Det gjør ikke arbeidsgiverne heller”, skriver Drammens Tidende, som konstaterer at kommunene sparer millioner på streiken. Ettersom kommunene er avhengig av penger fra staten, er streiken i realiteten rettet mot staten, som på sin side kan toe sine hender og bedyre at dette ikke er statens bord. Det viser det absurde i situasjonen. Det absurde forsterkes av det faktum at mens resten av Europa må gå til lønnsnedsettelser i det offentlige, er det her i landet gitt lønnstillegg, og så streiker man på spørsmålet om hvem som skal fordele pengene.
Når streiken ikke koster partene noe som helst, mens det er en uskyldig tredjepart som må bære byrdene, er det vanskelig å ha sympati med streiken, hvor lovlig den enn måtte være.
Oppdatering:
Riksmeglingsmannen tror på løsning
Unio sliter i meklingen
Redegjørelse kl 14
17 kommentarer:
Flott blogg. Helt enig i at det er lidt kunstig å gå til streik i denne situasjon og det er vanskelig å forestille seg at kampen skal bære frukt.
Jeg tror på vi trenger mer moderne løsninger på de utfordringene vi har på arbeidsmarkedet i 2010. Derfor har jeg også vært med på å starte en uavhengig fagforening med fokus på det enkelte medlemmet (se mer på www.krifa.no eller http://krifanorge.wordpress.com).
Jeg merker at flere og flere innser behovet for nye løsninger og forhåpentlig kan vi lykkes med å vise at det også kan være greit å være medlem av en fagforening i 2010.
Vennlig hilsen
Stefan Winther
Daglig leder i Krifa
hver 10. kommuneansatt (totalt 45.000) er tatt ut i streik. Det gir totalt 450 000 kommuneansatte. Hvis du da legger til de som er ansatt i staten 140 000 og de som er ansatt i forsvaret 40 000 får man en sum på totalt 630 000 (man skulle jo tro man bodde i Sovjet) . Pkt 1: Det er ikke rart vi må betale nesten all vår lønn i skatt for å lønne alle disse, helt sinnsykt. Pkt 2: Av 2,5 mill sysselsatte i Norge arbeider altså 1/4 i det offentlige, og alikevel er det helsekøer, mangel på sykehjemsplasser og et generelt elende innenfor offentlige tilbud.
Det siste jeg leste var at man Stoltenberg & co nå skal begynne å la folk dø fordi den beste behandlingen blir for dyr. Ja det er vel pokker ikke noe rart man ikke har råd til slikt, man skal jo lønne 630 000 ansatte.
Synes nesten det er flaut at man i Nyorge lever i sin egen boble og streiker for bedre lønn når resten av verden må stramme inn.
Begynn å betal de som jobber i disse yrkene skikkelig, så kan det hende allmennheten får et ørlite snev av respekt for det lærere og sykepleiere gjør. Alle ønsker jo å beholde kompetanse, både i skoleverket og i helsesektoren. Jeg har full forståelse for at folk velger andre yrker som betales skikkelig. Jo høyere utdannelse du har, som ansatt i skoleverket, jo mindre lønnsomt er det. Da er det klart at mange velger noe annet.
Hvilke meninger er det du har da Torbjørn. Det hadde vært fint med litt støtte fra en likesinnet.Har lang utdannelse jeg også og vært underbetalt nesten hele yrkeslivet.
På tide å sette litt makt bak kravene sine. Og streik hjelper!
Til anonym som synes vi har svært mange offentlig ansatte her i landet. Spørsmålet er jo egentlig om du hadde sluppet billigere fra det, med barn i skole og foreldre som måtte på sykehus i ny og ne på grunn av alderdom, dersom både sykehus, skole og sykehjem var private og du måtte betale dette fra egen lomme...
Er så enig med det mange skriver her - denne streiken er feil på dette tidspunktet. At lærere trenger høyere lønn er jeg enig med, men da må det også kunne stilles krav til jobben de gjør. Synes læreryrket har sklidd helt ut og det er mange i skolene i dag som aldri skulle vært der hadde det blitt stilt strengere krav til kompetanse.
Men for å få læreryrket opp på det nivået som trengs i norske skoler, må der gis høyere lønn. Dette kan gjerne reguleres med prestasjoner. Det gjøres ofte i privat sektor, så hvorfor skal lærere og andre i offentlig sektor skjermes?
Håper hvert fall det blir en slutt på denne streiken i dag. Vi blir jo rett og slett latterliggjort i resten av Europa hvor folk virkelig sliter og må se lønnsreduksjon som et resultat.
Vennlig hilsen
Anne Mette Ulsmåg
Stusser på det med lærerene spesielt.
Skal man uten videre få gode lærer her i Norge kun ved å justere lønnen til gruppen. Har de da i alle år trenert i skolen siden de ikke har fått godt nok betalt?
Nei, her ligger det andre ting bak.
Det burde være som siste person sa, stilles mye hardere krav til en lærer enn hva det gjøres i dag.
Man må få luket vekk de dårlige eplene som eksieterer her i systemet.
Klager over lange arbeidstider, med mye jobbing på kvelden.
Lærerene skulle begynt på jobb klokka 07 og sluttet 15.
4 uker ferie som resten av befolkningen. Og stemplingsrutiner på jobb. Regulert arbeidstid burde jo nesten ha vært kampsak nummer #1for lærerstanden. Lurer på hvorfor det ikke er det mon tro? Jeg har en liten misstanke på hvorfor ikke.
Kvaliteten på skolen, vil den bli magisk mye bedre når det gis høyere lønn i skolen? Neppe.
Våre elever faller fra i hht. målinger med utlandet. Det er bortimot tragisk når en jeg kjenner fra Portugal hadde deler av pensum i ungdomskolen som jeg gjennomgikk på høyskolen.
Nei, still krav allerede på trinnet inn i utdanningen til lærerene og følg opp med krav og vuderinger når de er i jobb. Belønn de som får frem gode resultatetr og ikke belønn de som ikke klarer det.
Privat næringsliv har ett og annet å lære denne standen når det kommer til krav på jobben. Enn så fælt det måtte være for en lærer å få beskjed at han/hun er dårlig til sin jobb.
Artig at det er så mange meninger om streik, men ingen som egentlig kommenterer hvorfor det streikes. Hvis ikke likelønn er verdt å streike for Anne Mette, så vet ikke jeg. I tillegg bør det kanskje nevnes at det for to! år siden ble avtalt at oppgjøret skulle komme nå. Det streikes for å tette litt av det gapet i lønn som har oppstått, og forresten så er streiken over.
Sjokkert over innlegg over. "Læreryrket har sklidd helt ut"? og "Det må stilles hardere krav til lærerne?" Lurer på om denne personen har noen som helst anelse om hva læreryrket faktisk innebærer i dag? Ære være lærerne i den norske skolen!
"Lærere skulle hatt fast arbeidstid fra 07 - 15 og 4 uker ferie." Hvordan i all verden skulle vi da rukket å gjøre alt vi er pålagt? Enten ved å jobbe i helger og kvelder, slik vi nå gjør, for så å avspasere dette en uke i juni og to i august, eller så må noen betale overtid. Kommunene er nok ikke villige til å betale overtid, da det er snakk om store summer. Jeg skulle mer enn gjerne hatt fire uker ferie dersom jeg hadde fått betalt for overtid. Jeg hadde gått opp 100000 i lønn på et blunk! De som kjenner til den nye læreplanen, Kunnskapsløftet, vet at hver elev skal vurderes ut fra satte kompetansemål. Det skal ikke bare skrives et tall, men også følge med en skriftlig vurdering og forklaring hvorfor nettopp denne karakteren er satt, hva som kreves for å nå neste karakter og hva eleven spesielt må jobbe med videre. I tillegg kommer IOP´er, kontaktlæreransvar, nasjonale prøver, spesialundervisning, differensiert undervisning, forberedelse til og etterarbeid av undervisning, inspeksjoner, prøve å finne samarbeidstid, fellestid, å handle inn det man trenger til praktiske fag, stemming av gitarer, kopiering osv. Dette er umulig å rekke fra 07 - 15, men hvis noen, som sagt, vil betale overtid for det gjenstående arbeidet, ser jeg mer enn noen gang fram til 4 uker ferie. Det er litt vanskelig å diskutere jobben sin med noen som ikke har jobbet med det selv. Alle baserer sine meninger om skole på de erfaringene de hadde da de selv gikk der, eller fra det VG og Dagbladet skriver. Nå er det en gang slik at det man leser i avisen ikke alltid er sant :)
Da må jo det å kunne få fast arbeidstid fra 07-15 være en sak som Dere burde kjempe da. Istedet for å stå og skrike om den udokumenterte påstanden dere kommer med hele tida om at Dere jobber så mye om kveldene. (Med udokumentert så mener jeg at du/dere kan fremvise stemplingskort eller lignende)
Så det er det jeg mener er så rart. Dere påstår at dere jobber så enormt mye. (100.000,- Nok opp i lønn på ett blunk). Men å kjempe for ting som ville kunne regulert inn dette og besvise en gang for alle. Nei se det er ikke så interesant.
Jeg har snakket med flere lærere som også sier det motsatte av det du/dere påstår.
At det å ha vært på jobb fra 07-15 så ville en ikke trengt å jobbe kvelder.
Og en siste ting:
Hvorfor skal vi ikke kunne stille krav til Dere?
Dere er jo blant de viktigste i samfunnet som skal lære vær fremtid de tingene de skal kunne som vi så skal tufte samfunnet på. Burde vi da ikke kvalitetssikre dere så godt som vi bare kan?
Slik at de som dokumentert ikke er dyktige nok blir plukket vekk?
Eller skal vi for enhver pris bare holde på å gi dårlige lærer like god lønn som de gode?
Hvorfor skal man da være god lærer om det ikke gir noe igjen?
Som jeg nevnte før. Privat næringsliv har ett og annet å lære dere. der har du med å være god, ellers så er det bort. enkelt og greit.
Fei, Oddbjørn:
"Når streiken ikke koster partene noe som helst (...)". Dette vet du er feil. Alt det kommunene sparer er det fagforeningene som betaler. Dette tapper fagforeningene (den ene parten) enorme summer. Derfor har de streikende, gjennom sine fagforeninger - den største byrden.
Og:
Gjennomsnittslønn med 4 års høyskoleutdanning i det private er 566.000,-, mens topplønn for en lærer med fire års høyskoleutdanning er ca. 416.000,-, altså 150.000,- mindre. Er det galt å protestere på det??
Ellers er det artig med alle dere som roper at lærerne skal ha 4 ukers ferie som resten av befolkningen. Lærerne har 5 ukers ferie, akkurat som resten av befolkningen. Når skal folk begynne å skjønne det?????????
Eller han som mener lærerne skal jobbe fra 7 til 15. Jeg er lærer og jobber fra 8 til 16 tre dager og 8 til 14 to dager. Denne tiden er bundet til arbeidsplassen og utgjør 36 timer. Resten av vår faste arbeidstid (8 timer - lærere har 44 timers arbeidsuke) bestemmer vi over selv (for du vil vel at vi skal rette ungenes prøver, samt forberede undervisningen..?). De ekstra 6,5 timene vi jobber pr. uke (i forhold til "resten av befolkningen") tar vi ut i avspassering når elevene ikke er der.
Er det bedre at vi jobber når elevene IKKE er der?? Mulig noen mener det, men det hadde vært moro å høre hvordan vi skal få en bra skole ut av det..?
Lærer.
Har bare ett spørsmål til siste taler.
Om Dere jobber så mye som dere påstår at dere gjør.
Hvorfor i guds kneppte hender har dere ikke fast regulativ arbeidstid som deres fremste kampsak?
På den måten så hadde dere fått frem hvor mangen lærere som manglet på skolene.
Jeg ville heller at Dere kunne rette og gjøre arbeidet deres i regulerte former. Istedetfor så spekulere dere med å si at jeg jobber så og så mye på kvelden. Det kan hvem som helst si..
Nei, kjemp for regulær fast arbeidstid 07-15 med 4 uker ferie.
Jeg skal støtte dere hele veien.
Svar til siste taler:
For det første: Alle har 5 ukers ferie - også lærere - ikke 4. Og for å svare:
Undervisningen blir best om man kan planlegge den underveis. Det betyr at det er best for elevene dersom lærerne har sin nå 44 timers faste uke - og fri når elevene har fri (vi starter en uke før skoleferien er ferdig). Det skjer så mye uforutsett - at vi trenger mye tid i løpet av uka til å legge planer, rette elevarbeider, skrive rapporter osv. Alt dette kan IKKE gjøres i elevenes ferie.
Og: Det hadde jo vært artig å invitere til elevforestillinger og foreldremøter midt på dagen. Hadde du kommet da?
Og: Hvorfor i all verden skal jeg kjempe for å arbeide fra 7-15 når jeg nå stort sett jobber fra 8-16 + en del kveldsarbeid - og er fornøyd med det. Mine barn hadde ikke likt å måtte stå opp kl. 05.30 for at jeg skal rekke jobben kl. 7. Merkelig at du mener det er noe å kjempe for. Denne streiken handlet ikke om arbeidstid. Den er jeg fornøyd med. Det er lønna som må opp til et anstendig nivå!!
NN
Du burde kjempe for regulert arbeidstid der alt arebidet skulle gjøres i arbeidstiden din.
Slik det er i dag så skjuler lærerene arbeidstiden sin med å si at "jeg jobber så mye på kvelden". Noe som ikke er målbart for andre.
Jeg kan også si til min arbeidsgiver i privat sektor "jeg jobber så mye på kvelden" tror du han hadde betalt meg noe ekstra før jeg evt. hadde dokumentert dette?
Så når dere Lærere skriker om at jeg gjør så mye ekstra arbeid så tror jeg ikke på dere. Som en tidligere her skriver så hadde han/hun gått 100.000,- opp i lønn om han/hun hadde begynt med regulær arbeidstid. Hvorfor skulle man da ikke gjøre det?
Hvorfor skulle det være så fælt for Dere om arbeidstiden deres ble regulert på samme vis som i privat sektor og i f.eks sykepleierene i kommunal sektor?
Jeg tror at det er på grunn av at resultatet vil avsløre at Dere som gruppe ikke gjør så mye arbeid som Dere selv tror/påstår.
Og om det da er slik at Dere er alt for belastet med arbeid, så vil jo tiltakene være enten økt lønn, eller flere lærere i arbeid.
Hvorfor skal det være så galt å kjempe for?
Har forsøkt to ganger å rydde mytene av veien. Nå skal jeg prøve å være så tydelig jeg kan:
Vi lærere har en arbeidsavtale som er regulert ned til minste detalj. Det er ingen som snakker om at vi skal jobbe "ekstra". Enkle fakta er:
Læreres arbeidstid er delt opp slik:
* 1687,5 timer pr. år. 44 timer pr. uke i 39 uker. 5 ukers ferie, resten er avspassering for 6,5 timer lengre uke enn vanlig (37,5)
*33,2 timer pr. uke er man bundet til arbeidsplassen (skolen). All møtevirksomhet, undervisning, skoleutvikling, felles planlegging, rapportskriving, dokumentasjon osv.
10,8 timer pr. uke styrer man selv. (for- og etterarbeid og faglig oppdatering) De FLESTE bruker også mye av denne tiden på skolen, men man kan velge selv. Ettersom mange har en halv kvm arbeidspult i svært overfylte felleskontorer velger en del å ta med noe av det mest konsentrasjonskrevende arbeidet hjem.
Det er ingen som hevder at lærere jobber "ekstra". Det er en myte at lærere klager over dette. De aller fleste er fornøyd med arbeidstidsordningen. Det er LØNNA det er noe galt med. Har du fått det med deg nå?
Legg inn en kommentar