onsdag 25. februar 2009

Ombud som har lite å gjøre

Likestillingsombud, Beate Gangås, ser ut å ha lite å gjøre. Det må være forklaringen på at hun i et brev til Storberget vil be justisministeren begrunne sitt nei til bruk av hijab i politiet fordi hun mener hijabnekt kan være i strid med diskrimineringsloven. Loven fastslår bl a retten til fritt yrkesvalg. Debatten om denne saken har gått helt av skaftet, sier Gangås til Aftenposten. Hennes reaksjon tyder på at hun selv for lengst må ha gått av skaftet. Gangås har også tidligere vist at vurderingsevnen ikke er den beste. Før kommunevalget i fjor gikk hun ut og anbefalte velgerne å stemme alle hvite, heteroseksuelle menn mellom 40 og 50 år uten nedsatt funksjonsevne ut av listene. Mange mener også at hun dummet seg ut i den såkalte Sofienberg-saken. Også i andre saken har Gangås vist dårlig vurderingsevne.

Utspillet viser at justisminister Knut Storberget ikke får innfridd sitt håp om at hijabsaken er et tilbakelagt stadium. Også Stortingets kontrollkomité sender brev. Komitéen vil ha svar på en rekke spørsmål i forbindelse med justisdepartementets behandling av saken. Komitéen kan vel neppe gjøre seg forhåpninger om å få flere (mangelfulle) svar enn de som allerede er gitt. Men komitéen oppnår i hvert fall å plage Storberget litt mer, og det kan man kanskje ikke fortenke den i.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Når det gjelder likesttilling så er det vel et større problem med alle fedre som ikke har samme rettigheter som mor (i forhold til felles barn) - for å nevne et område der likestillingsombudet kunne brukt tiden sin.

Det å henge seg opp i at noen vil bruke et religiøst plag, som de selv har bestemt at de MÅ bruke (andre muslimske kvinner har valgt å IKKE bruke det, og er ikke mindre muslimer av den grunn) som en del av en uniform som i utgangspunktet skal være nøytral (derfor ordet uniform), tyder på fullstendig mangel på gangsyn når det er så mange andre og mye viktigere likestillingsaker å ta tak i (bruk av hijab i politiet har heller ikke noe med likestilling å gjøre).

Anonym sa...

Jeg støtter dine argumenter 100%. Nå må likestillingsombudet prioritere viktige saker, og ikke bare kaste seg på bølgen av utdebatterte saker kun for å oppnå oppmerksomhet!

kandahar sa...

Det Trygve nevner kan ikke understrekes nok. Vi har en likestillingsminister i dette landet som i forbindelse med fremleggelsen av mannsmeldinga etterlyser flere fedre på skolens foreldremøter. En slik uttalelse er ikke annet enn en hån mot alle de fedre som daglig kjemper en bortimot håpløs kamp for å få noen timer nå og da sammen med sitt barn. De får rett og slett ikke lov til å være fedre.

Likestillingsombudet vet om dette men leer ikke et øyelokk. Årsaken er ganske sannsynlig at de fedrene som rammes før eller siden er 40-50. At de er hvite og heterofile er heller ikke utenkelig.

André Rakvåg sa...

Hei

Jeg har fulgt bloggen din en liten stund nå, og synes du har mye fornuftig å komme med. Spesielt bra at du representerer en gruppe av befolkningen som er kraftig underrepresentert i blogg-sfæren.

Jeg vil med dette invitere deg til å opprette en konto på Twitter og bruke den tjenesten til å spre dine meninger. Mulig du kjenner Twitter fra før, men det handler om å sende små meldinger (opp til 140 tegn) inn i det jeg vil kalle en kontinuerlig samtale mellom svært mange interessante personer. Jeg tror Twitter-formatet passer bra for det du har å meddele.

Jeg lover å bli en av dine lesere på Twitter hvis du tar det i bruk :)

Leisha Camden sa...

Enig med du. :-) Det Gangås og hennes likesinnede ikke klarer eller ikke vil ta inn over seg i denne debatten er at det er fritt yrkesvalg i dette landet - men det forutsetter at man oppfyller kravene som stilles til en utøver av det yrket. Hvis man nekter å bruke politilue, så oppfyller man ikke kravene som stilles i politiyrket. Hva er det som er så vanskelig å fatte med det?? Jeg for eksempel kan ikke kjøre bil. I en del stillingsannonser står det at jobben krever førerkort slik og sånn. Jeg kan da ikke komme i betraktning for disse jobbene, men jeg er ikke offer for diskriminering av den grunn. Årsaken ligger jo i situasjonen som jeg selv har valgt å sette meg i.

Så kommer man trekkende med dette at det er religiøst begrunnet. Men hva så?? Det er like fullt et valg, og når voksne mennesker gjør våre valg i livet så må vi også ta konsekvensene av dem.