onsdag 22. april 2009

Vant opinionen

Jeg fulgte hele pressekonferansen til Kjell Inge Røkke. Hans lange gjennomgang av Akers industrielle strategi, var både langtekkelig og til dels lite forståelig for oss menigmenn. Men jeg forstår at han hadde behov for å legge det fram. I siste del av pressekonferansen gikk han direkte og sterkt ut om de siste ukenes hendelser.

Røkke ga noen innrømmelser. Men han slo også knallhardt tilbake – både mot statens representant i Akerstyret, Berit Kjøll, mot det han mener har vært feilaktige opplysninger i pressen og ikke minst mot statsråd Brustad. Når det gjelder harseleringen med Brustads dialekt, gikk han nok over streken. Det var nok ikke så smart, fordi det bare bidrar til å forsterke konflikten. På den annen side må også Brustad finne seg i å få en smell tilbake, tatt i betraktning hennes egne uttalelser om Røkke. Og ganske spesielt må hun finne seg i det fordi Per Kristian Foss utvilsomt rett i at det meste av bråket kunne vært unngått hvis staten hadde gjort jobben sin.

Røkke holdt hardt på at han ikke er gjort noe juridisk galt. Stadig gjentok han at alt har skjedd på en lovlig måte. Greit nok. Men jeg savnet et spørsmål om hans vurdering av forretningsmoralen i det som har skjedd. Det er faktisk sånn at ikke alt som er lovlig, er like rett å gjøre.

Røkke klarte ikke å skjule sine følelser. ”De siste ukers oppmerksomhet er i grenseland for hva jeg takler personlig både fysisk og psykisk”, sa han. Nettopp her skårer han utvilsomt mye i opinionen. Røkke har stor støtte blant folk på bedriftsgulvet. Rå forretningsmann, til tross, han framstår menneskelig og folkelig. Jeg er overbevist om at støtten ikke blir mindre etter dagens seanse. Journalister klager over at han er vanskelig å få i tale, at han opptrer arrogant over journalistene og at han sier dem rett imot. Det kan bety negativ omtale i mediene. Men opinionen vinner han.

Oppdatering 1: Det er tydelig at statsministeren har gitt instruks om at ingen fra regjeringen skal "ta igjen" overfor Røkke. Schøtt-Pedersen og Brustad har uttalt seg meget forsonende, ja, på en pressekonferanse i kveld beklager til og med Brustad sin "sinte" uttalelse om Røkke da saken smalt for et par-tre uker siden. Og hun hever seg over Røkkes dialektharselering.
Muligens er regjeringens ydmyke holdning begrunnet i frykt for at Røkke er gått så lei av rotet at han selger Aker Solutions-selskaper til utlandet, noe visstnok staten ikke kan forhindre. Det ville være et skikkelig nederlag for regjeringen.
Oppdatering 2: Kontrollkomiteen i Stortinget kommer til å åpne sak for å granske regjeringens rolle i det omstridte oppkjøpet i Aker. Det blir åpen høring, der både næringsminister Sylvia Brustad, arbeidsminister Dag Terje Andersen og statsminister Jens Stoltenberg kan bli innkalt.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Røkke fremsto som en suttrette unge som ikke fikk det som ikke har fått det han ønsket. Han kommer ikke med noen nye opplysninger, men svarer journalistene frekt og mobber Brustad..

Det hele begynner jo å bli flaut for alle parter, til og med opposisjonen som nærmest som en parodi klager over posisjonen...

JEg gremmes over alle parter...

Anonym sa...

Svært enig med innholdet i innlegget over!

Anonym sa...

Sutrete? Nei, han fremstår som et menneske på lag med arbeidere og andre som ikke tilhører den akademiske makteliten i regjeringskvartalene og Akersgata. Jeg er helt enig med bloggeren: I dag vant Røkke opinionen. For folk på gulvet er det Brustad og Ap-eliten i Oslo som fremstår som arrogante maktmennesker - som har mistet kontakten med folket rundtomkring i bygd og by. For de mange ansatte i verftsindustrien på Vestlandet er Røkke mye mer en av gutta enn hva noen av "liksom-arbeiderne" i Ap noensinne har vært. For dem er det en befrielse å se Røkke som gir blanke og henger ut makteliten i Ap. For dem er det en befrielse å se Røkke som gir f i hva all verdens PR-eksperter og statslønnede akademikere måtte mene. Ap, men også Frp, skal prise seg lykkelige over at ikke Røkke har planer om å stifte parti og stille til valg!

Tenk deg om: Er du selv sikker på at du, innerst inne, ikke frydet deg litt over at det finnes slike folk i det korrekte og gjennomregulerte Norge?

Anonym sa...

Tror ikke det er noen vinner i dette sirkuset.

Synve sa...

Helt enig med førsteinnlegget, sutreunge var en god beskrivelse av Røkkes opptreden i dag.

Jeg stiller meg også litt skeptisk til dette allmenn-nyttige familiefondet han plutselig annonserte. På oppfølgnings-spørsmål var han nemlig ikke så sikker på om han virkelig kom til å gjennomføre dette, da han ikke hadde sjekket de skattemessige konsekvensene.

Ville ikke forundre meg om det er et billig pr-stunt som han kommer til å finne unnskyldninger for å vri seg unna eller gjøre mindre enn forespeilet.

Anonym sa...

Jeg er enig med anonym kl 21:55, røkke framstår som en av folket, og kommer med et skikkelig slag i siden på den arrogante eliten.
Jeg er derimot ikke enig i at han harselerer med dialekten, men tror heller det var en måte å vise at det var brustad han hele tiden siktet til uten å nevne navnet hennes direkte.

Forøvrig begynner jeg å føle litt sympati med jens som må ut og rydde opp etter sv og sp's evig voksende rekke av fadeser...

Oppgitt pressehater sa...

Røkke var ingen suttrete unge, han opptrådte så korrekt som en næringslivseier kan opptre, i tillegg til at han la sitt personlige preg på det. Som han i mange år har sagt: han liker ikke norsk presse! og det er ikke så vanskelig å forstå etter de siste ukenes oppslag, spesielt VG som uten tvil har altfor sterke bånd til regjeringen. Flaut at folk sier han håner og rakker ned på næringsministeren! Jeg vil rose han for å faktisk ikke gjøre det, for han nevnte ingen ved navn! Det at han siterer en nasjonal topp-politiker er selvfølgelig på sin plass i denne sammenhengen, for hun har selv i senere tid bekreftet at den offentlige kritikken ble for mye. Jeg (og ikke bare jeg!) støtter Røkke i hans arbeid, og håper at han kan finne en handlingsplan som gir han muligheten til å fortsatt være aktiv innen norsk næringsliv! ..og vær så snill, si meg gjerne imot om du klarer å skaffe flere arbeidsplasser enn Røkke har gjort de siste 15 årene!! ikke engang staten har noe å stille opp med der...

Veldig oppgitt.. sa...

Den sterke pressekonferansen idag viser bare at Kjell Inge er en staut kar med store fremtidsvisjoner. Om man ikke liker Røkke, liker man heller ikke norsk næringsliv uten at det kommer man selv til gode. Kjell Inge Røke er en veldig raus mann som ønsker det beste for sine etterkommere, han tenker langsiktig, noe flere av oss burde gjøre...regjeringer tenker jo i hovedsak bare fire år i slengen, men både FRP, KrF, AP, V, SV, SP ++ er representert i Aker, et selskap som Røkke er hovedaksjonær i. Han har selvsagt oppnådd å bli mektig i norsk og internasjonalt næringsliv, men er han en skurk av den grunn? ALT dette mediehysteriet dreier seg om en overdraging av fem selskaper som i utgangspunktet bare var ett...men for å sette det på spissen: hva så om Staten (regjeringen/skattebetalerne) taper ca. 2 milliarder på denne transaksjonen, som i fremtiden potensielt vil innbringe nesten det 10-dobbelte? ..og er det noen næringslivsledere (i denne størrelsesorden!) utenom Røkke som er så stolt og åpen om sin beskatning til Norge?

Vil til slutt si at dette mediahysteriet har skadet flere arbeidsplasser enn hva både VG og Dagbladet har tilsammen. Trist å si det, men håper det snart skjer en katastrofe et sted slik at media tenker på noe annet enn å sverte næringslivsledere, norske arbeidsplasser og grave Norge ned i sitt eget søppel. Makan til mediedekning, trodde ikke dette var mulig... (transaksjonen er jo bare 0,023 % av statsbudsjettet, har vi ikke vitigere ting å konsentrere oss om?? fa..)

Anonym sa...

Veldig oppgitt sa ---
Fint nå slapp jeg å skrive så mye helt enig med deg i det du skriver!
OBS!
Hver gang jeg har sett Marie Simensen åpne munnen så tar hun frem at Røkke har vært dømt x antall ganger. Hvorfor dra frem gammelt nytt? Vi vet det så slutt å terpe det omat og omat!

Gullstandard sa...

Om ikke annet så har denne saken vært en repetisjon på hvor skadelig og på alle måter forkastelig det er at staten tukler i næringslivet. Staten har en og bare en legitim oppgave , og det er å beskytte oss mot aggresjon. Alt annet tilligger private aktører.

Anonym sa...

Når folket sier at han gikk over streken med tanke på næringsministeren, syntes jeg vi bør tenke ordrett over det hun uttalte i media. Ta og gi med samme mynt? Og dialekten?

Når det gjelder journalistene, som skal skape overskrifter - er disse også selgere. En sak har alltid to sider, men en "god vinkling" øker salget. Her er det ikke svart/hvitt, og jeg mener Røkke har rett til å svare tilbake med en krass tone - slik som alle overskriftene har vært mot han! Så hvis ikke mediaverden tåler mer kritikk en det en enkeltperson får kan de legge seg!

Salget "koster" den gjennomsnittlige Nordmann ca en tusenlapp (ikke mine beregninger). Er du sur på Røkke for at du betaler disse pengene til han? Kanskje du bør være sur på de inkompetente som forvaltet pengene dine. Som Buchardt sier - en minsteaksjonær ER en minsteaksjonær.

Anonym sa...

Røkke og co har brukt tre uker på å regissere denne pressekonferansen. Han har hatt god tid på å komme til motmæle for
lenge siden. Men ved å ta kontrollen ved å holde en pressekonferanse legger han premissene for spørsmålene. Folk må
ikke være troskyldige.
Røkke tåkela de virkelige spørsmåla i går ved å fremstå som en stakkars familiemann som har hatt kun gode intensjoner.
Men Røkke har planlagt alt og har bevisst lagt en strategi for å få mest ut av handelen. Han har har tatt krumspring for å unngå generalforsamling som ville belyst
den egentlige verdien av aksjene.
Det er ikke første gang Røkke bruker denne teknikken og han har
vært i rettsak og strid med aksjonærer før.
Så la dere ikke lure av dette velregisserte spillet.
Når det gjelder regjeringens håndtering av saken så er den dårlig, men det frikjenner ikke Røkkes lyskye metoder.

Roy Robin sa...

Etter mange uker står Røkke fram. Lurer på hvor lenge han har stått foran speilet og øvd på denne offerrollen.

Er det virkelig noen som tror at Røkke driver med veldedighet?
Neida han går på jobb hver dag for å tjene mer penger, selv om ligningen viser at han i flere år har kommet ut med null inntekt.

I mine øyne er Røkke en kjeltring med et godt nettverk og kontakter.

Anonym sa...

Tror ikke han vant opinionen, heller. Fersk undersøkelse fra VG (tror jeg) viser at 60 % av "folket" ikke synes han fortjener sympati. Men uansett hva denne mannen sier og gjør, vil han jo ha fast støtte fra verftsarbeidere på Vestlandet og mange FRP-folk. Og sutringa?; Håper folk har gjennomskuet skuespillet. Røkke evner å spille på et stort register for å få det som han vil; sur, sint, sjarmerende, sterk, svak, uredd, redd. Han fikser riktig nok ikke alle rollene like bra, da. Den han tok på seg nå, var ikke vellykket.

Oddbjørn Evenshaug sa...

Anonym: ”Tror ikke han vant opinionen heller”. - VGs meningsmåling står ikke nødvendigvis i motstrid til påstanden om at Røkke vant i opinionen. Spørsmålet i meningsmålingen var om folk ”synes synd på Røkke”. Et flertall synes ikke synd på ham. Men det går godt an å mene at han gjorde det godt på pressekonferansen – uten at man dermed synes synd på ham! Det var omtrent like mange som fikk økt tillit til Røkke etter pressekonferansen som andelen som fikk svekket tillit til ham. Nesten halvparten av de spurte vil karakterisere Røkke som ”Pioner og industribygger”, mens ca 30 prosent mener beskrivelsen ”Kapitalist som meler sin egen kake” passer bedre. Som VG skriver tyder det på at Røkke nyter stor respekt i folket.

Anonym sa...

hei - fin blogg og godt innlegg!

Røkkes opptreden i går var ytterst pinlig - med bruk av plenty hersketeknikker, som tydeligvis mange synes er flott. I min bok er dette derimot en sosiopatisk oppførsel. Dog ikke ukjent atferds mønster for denne likanes karen. Røkke er tydeligvis en god mann, så lenge han får det slik han vil. Med forbehold om at det Lars Sponheim beskriver er riktig;Hva skal man tenke om at han ringer diverse parlamentariske ledere å hudskjeller Jens for at han ikke fikk igjen noe for å ha støttet HAN i valgkampen? For det SKULLE han ha. PINLIG og korumperende adferd.
Har aldri skjønt denne ukritiske hyllesten av KIR. Mannen er da vitterlig dømt for korrupsjon - ved å bruke pengemakta si til å kjøpe seg sertifikat. Ikke akkurat tillitsvekkende. Er vel også en kjennsgjerning at hans oppbygging av formue - på fiske - ikke gikk helt etter boka - det heller. Så hvorfor folk har en slik ukrtisk respekt for denn fyren kan jeg ikke skjønne. Men, Røkke har gjort det geni-trekket med å få fagbevegelsen til å krype og støtte han i alt han gjør.