tirsdag 3. februar 2009

Intet mindre

VG gjør i dag et nummer av at amerikaneren James Randi, en tidligere tryllekunstner og illusjonist, senere kjent som skeptiker og forfatter av boka "One Million Dollar Paranormal Challenge", er blitt tipset om den norske Snåsamann-debatten. Det har ført til at Randi har avlevert følgende dypsindige kommentar på bloggen sin: ”Norge gjør retrett tilbake til middelalderen.”

Intet mindre. Så vet vi det.

7 kommentarer:

Bjørn Are sa...

Man velger tydeligvis det verste skjellsord man vet. Og ikke de mer sakssvarende "tilbake til rennesansen" eller "tilbake til antikken".

Anonym sa...

Kan noen finne stoppknappen på denne latterlige diskusjonen. Tenk at en verdensberømt mann - kritiker og sikkert en habil filosof - ikke skal ha annet å aktivisere cella si med en slike ikke-saker. Dette er et tema som ikke kan diskuteres - det må oppleves, og derav finner vi våre standpunkter. Og kjære VG - verden er full av problemer som virkelig river - ikke bruk energien deres på å holde dere på et lavt "Se og Hør"# nivå....

Anonym sa...

Jeg forstår ikke den voldsomme stormen mot skeptikere som uttaler seg om "Snåsamannen".

Etter min mening har debatten blitt unødvendig polarisert. Jeg oppfatter at skeptikerne kun stiller seg tvilende til om Gjerstad faktisk har evner som, hvis de kunne bevises, ville revolusjonert gjeldende kunnskap innen fysikk og andre fagfelt.

Hvis Gjerstad faktisk kan stille korrekte diagnoser - utover normal gjetning - ved kun å observere eller ta på en pasient; hvis han kan virkelig kan "se" verdien på et spillekort som ligger opp ned; og/eller hvis han faktisk kan kurere et barn for kolikk over telefonen - så MÅ dette være av interesse for vitenskapsfolk. Det ville være uærlig og uansvarlig, etter min mening, av fysikere, leger å si at de tror det er sannsynlig at han har slike evner. Påstander om lignende evner har aldri vært i nærheten av å bestå trivielle, vitenskapelige bevis om etterprøvbarhet.

Jeg har til nå ikke sett en forsker uttale seg kritisk til at mange mennesker har hatt fine *opplevelser* i møte med Gjerstad. Eller at de er kritiske til at mange føler seg bedre (endog kurert) osv. De har kun sagt at de stiller seg tvilende til at han faktisk har paranormale evner.

Hvorfor er dette så provoserende?

At mange har stilt seg kritisk til helseminister Hansens opptreden i VG, Redaksjon 1 osv forstår jeg godt. Hansen har ikke "bare fortalt om sin opplevelse med Gjerstad". Han går mye lengre: Han sier at hans syn på vitenskap, og at "det finnes mer mellom himmel og jord" ble endret etter telefonsamtalene med Gjerstad. Jeg oppfattet at han langt på vei sa at han tror Gjerstad kan helbrede andre. Vi så at lederen for landets Healere umiddelbart tok Hansen til inntekt for at det er mulig å helbrede andre via "energibaner, som ikke følger normale fysiske lover".

Hva er problemet med det?

"Healing", "Homeopati" og andre alternative behandlingsformer, som ikke består vitenskapelige kriterier for at de virker - representerer et enormt marked i Norge. Jeg mener ikke at alt dette skal til livs. Mange mennesker får reell hjelp av å gå til denne type behandling: MEN - det må våre LOV TIL å peke på at dette MEST SANNSYNLIG dreier seg om at behandlerne mobiliserer pasientens egne helbredelsesmekanismer; gjennom å føle empati; at noen bryr seg; at man blir inspirert til å endre vaner (kosthold, trening), samt at placebo-effekten gjør seg gjeldende.

Der Healere, Homeopater og mange, mange andre bør møtes med sunn skepsis og krav til vitenskapelig etterprøvbarhet, er når de påberoper seg kreative årsak-virkningsforklaringer, i et kvasi-vitenskapelig språk. Jeg har selv vært vitne til hvordan pasienter som går til slike snakker med overbevisning (etter mitt syn, etter ubehjelpelig forvirret "overbevisning") om HVORFOR behandlingen skal virke (man må selvsagt akseptere LANG behandling; som så klart koster penger).

Hansens uttalelser om at "det finnes mer mellom himmel og jord enn det vitenskapen kan forklare" er med på å legitimere slike kvasi-vitenskapelige "forklaringer" på hvorfor (f.eks.) Healing virker.

Man kan si så mange ganger man vil at "alle skal oppsøke leger når man blir syk", hjelper ikke så lenge tusenvis av mennesker faktisk tror alternative "behandlinger" er bedre: Spesielt når de får inngående forklaringer på HVORFOR.

Dette fører til tragedier.

Og uansett tragedier eller ikke: Det må være legitimt å uttale seg skeptisk til om Snåsamannem og andre faktisk har paranormale evner, uten at dette representerer kritikk av Gjerstad som person, eller av folk som har gode opplevelser med ham.

St. Sjur of Hammersmith sa...

Jeg er lei av denne Snåsamannen, jeg.

Anonym sa...

Litt av problemet med Randi`s millionfond, er at ingen seriøse er intressert i å bevise noe for Randi, eller noen andre. Det at han ikke skjønner dèt, stiller jeg meg uforstående til.

Helge sa...

forfatter av boka "One Million Dollar Paranormal Challenge"

Jeg tror ikke James Randi har forfattet en slik bok.

Oddbjørn sa...

Beklager at jeg kalte "One Million Dollar Paranormal Challenge" en bok. Det var feil.