søndag 15. februar 2009

Jamen er VI gode

”VI er gode” – sier vi når Norge har gjort det godt i idrett. ”DE er dårlige” – heter det når Norge har tapt. Vi vil alle gjerne være på vinnerlaget. Taperne vil vi helst distansere oss fra. Derfor er det ”vi” når vi vinner, og ”dem” når vi taper. Det dreier seg om identifikasjon, en psykologisk prosess som går ut på å gjøre seg til ett med eller ha samfølelse med en annen person eller gruppe. Særlig i barne- og ungdomsalderen er dette en viktig prosess, som danner grunnlaget for mye viktig læring hos de unge. De identifiserer seg med voksne eller andre unge som betyr mye for dem, som de ser opp til og som de gjerne vil ligne. Bildene og plakatene på gutte- og jenterommet sier noe om hvem de vil være.

Ofte er det idrettshelter. Disse identifikasjonsfigurene deler barna ofte med de voksne. Ja, helt opp i høy alder er de gode idrettsfolkene våre helter. Derfor har vi store stunder foran TV-apparatet nå om dagen når VI gjør det så godt. VI fulgte opp firedobbelt i skiskyting med ytterligere et gull til Bjørndalen og bronse til Os, et gull som riktignok satt langt inne på grunn av arrangørtabbe, og som en jury med manglende kunnskap om regelverket holdt på å snyte en irritert Bjørndalen for. Og Bjørndalen viser at han ikke bare er en fremragende idrettsmann, men også et stort menneske. Etter alt bråket oppsøker han sine fire russiske konkurrenter på rommet deres og prater halvannen time med dem for å "skvære opp". Men de usportslige russiske lederne truer med rettssak, svenskene mener Bjørndalen burde vært disket og Dagbladets kommentator dokumenterer at han ikke klarer å lese innenat (dvs reglenes paragraf 7.1.3).

Skiskytterne er ikke alene. Aftenpostens sportskommentator summerer opp noe av det VI har gjort den siste tiden, slik som OL-gull i China, ishockeylandslagets og fotballandslagets framgang og Aksel Lund Svindal, for bare å nevne noe. Vi kan plusse på ytterligere framganger, bl a kom VI på pallen med to hoppere i skiflyging, noe som gir oss tro på at VI kan ta medaljer i VM. Så får vi heller glemme at det ikke gikk helt som vi håpet i laghoppingen. VI gjorde det også bra i sesongstarten i sykling i California, der Thor Hushovd fikk en god plassering. Men også Hushovd er i en idrett som står på kanten av stupet på grunn av et skandaløst forhold til doping. Her kan en i sannhet si at en beveger seg blant helter og skurker. Derimot var det ikke doping som felte sympatiske Andrea Henkel før jaktstarten. Hun glemte et øyeblikk at hun hadde patroner i børsa når hun ikke skulle ha det. Men dårlige utforferdigheter felte mange av de norske jentene.

Nå er det bare å se fram til normaldistansen, som beklageligvis også vil gå uten Emil Hegle Svendsen. Ingen tvil om at Bjørndalen, som Alexander Tikohnov nå ser på som sin sønn, vil studere løypa nøye før start!
(Innlegget er oppdatert.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi må ha helter som vi kan identifisere patriotiske og vi-følelsen. Vi må ha noen som presterer, som viser vei. Dette gjelder på alle områder. Vi må strekke oss lengre hele tiden. Gode skriverier du bedriver forresten.

Bjørn Are sa...

Merk ellers at det fortsatt er mulig å stemme et stykke ned på forsiden av Dagbladet.no om at Bjørndalen tar ett gull.