mandag 16. februar 2009

Tenkepause i oljeletingen

I forbindelse med lanseringen av det felleskirkelige miljøtiåret i morgen, tar kirkeledere til orde til orde for en tenkepause i oljeletingen, og foreslår et fem års moratorium for tildeling av nye områder. De foreslår at den fem år lange tenkepausen brukes til:
- en prinsipiell debatt om olje- og gassvirksomhetens plass i norsk næringspolitikk i lys av klimakrisen
- en grundig opptrapping av forskning på fornybar energi og implementering av eksisterende teknologi
- utvikling av utslippsfri petroleumsutvinning
- implementering av Norges forpliktelser i en rettferdig klimaavtale.

Et initiativ som bør få bred støtte, og som representerer en kraftig utfordring til våre politikere i en tid Norge har aldri hatt så mye klimautslipp pr. innbygger. Det kirkelige engasjementet vekker ikke uventet både glede og skepsis. Politiske partier som er imot oljeboringen i nord, er naturlig nok glade. Fra dem som er for, kommer vi på nytt til å høre at kirken skal holde seg til "det religiøse" og ikke blande seg inn i politikk. Men for kirken dreier dette seg om å ta sitt etiske ansvar på alvor.

3 kommentarer:

Helge Rege Gårdsvoll sa...

dette høres ikke dumt ut! KrFU ønsker å redusere letevirksomheten på norsk sokkel, for vi trenger som det sies en grundig opptrapping på fornybar energi.

Det finnes i dag mange planer for utbygging av vindmøller i Norge, men støtteordningene er for dårlige. Hadde ikke regjeringen lagt Bondevik-regjeringens arbeid med grønne sertifikater i skuffen i noen år, for så å ta de opp igjen, hadde vi kunne satset mye mer nå.

Jeg har liten tro på at vi kan få til utslippsfri petroleumsutvinning, og vi trenger egentlig ikke en fem års tenkepause for å verne sårbare områder som Lofoten og Vesterålen. Der virker det som det er Ap som har det vanskeligst med å finne en konklusjon.

Anonym sa...

Dette høres ikke ut som et veldig gjennomtenkt forslag. Jeg er helt enig i at det bør utredes hva konsekvensene av oljeleting og produdksjon i i lofoten og vesterålen, men å utelukke leting i 5 år er helt idiotisk. Virker som folk glemmer hvor alle pengene i Norge kommer fra. Dersom det ikke blir funnet mer olje i løpet av de neste 50 årene vil Norge få en sterk økonomisk tilbakegang. Oljen og oljefondet er DEN eneste grunnen til at Norge ikke er veldig påvirket av finanskrisen. Og det er pengene fra oljen som må brukes til forskningen på miljøvennlig energi.

Et annet poeng som er viktig å få med er at økt oljeproduksjon faktisk vil føre til mindre forurensning i verden og ikke mer. Dette fordi verdens oljeproduksjon reguleres av OPEC og Norge slipper ut veldig mye mindre enn de fleste land under produksjonen. Og det er ikke slik at det brukes mer olje i Norge selv om det produseres mer, over 80% eksporteres til andre land.

Og til slutt, nei jeg stemmer ikke Frp, og jeg ønsker heller ikke global oppvarming, synes bare det er greit å sette ting i perspektiv.

Anonym sa...

Kirken,-?Har ikke den nok problemer å stri med i fra før? Nå har den blandet seg inn i politikk i en årerekke, og politikerne klør seg i hodet,-hvordan skal vi bli kvitt denne dritten? Det er en bremsekloss på alle fronter! Et sjulested for våpensmugglere i mange land ? En belasting av skattebetalernes penger, og en haug av bløffmakere. Få øynene opp!