tirsdag 17. februar 2009

En ”bitte liten idrettsgren”?

Ole Einar Bjørndalen slår alle rekorder. Den såkalte normaldistansen i skiskyting for menn, 20 km, har vært på konkurranseprogrammet i alle VM siden det første mesterskapet ble holdt i Østerrike i 1958. Olav Jordet ble den første mesteren på distansen, da han vant i 1965. Etter det har ytterligere fem nordmenn vunnet, den siste i fjor, da Emil Hegle Svendsen vant i Østersund. Pussig nok har Ole Einar Bjørndalen aldri vunnet normaldistansen i VM tidligere, men han har både sølv og bronse. Derimot tok han gull på distansen i OL i 2002. Men nå tok han jamen VM-gull også. Samtidig slo han Stenmarks World Cup-rekord.

En slutter aldri å bli imponert av Bjørndalen. Etter alt oppstyret søndag, skulle en tro at mannen måtte ha mistet fokus slik at han ikke ville klare å prestere på nytt på 20 km. Men han klarte det på en imponerende måte. Noen vil redusere Bjørndalens prestasjoner ved å vise til at skiskyting er en liten idrett. Ja, Dagbladet karakteriserer den som en ”bitte liten internasjonal idrettsgren”. Det er klart, det dreier seg om en vinteridrett – med de begrensninger det innebærer når det gjelder utbredelse. Men det er ikke så veldig mange flere nasjoner som har reelle sjanser til å vinne VM-medaljer i for eksempel alpint enn i skiskyting. Og hvor mange nasjoner kan sies å ha reelle sjanser til å vinne et VM i ishockey? Denne 20 km ga dessuten enda ny medaljenasjon i skiskyting i og med Kroatias bronse.

Skiskyting er en ekstremt krevende idrett, som stiller store krav både til teknikk, styrke og konsentrasjon. De som behersker denne idretten, er i sannhet store idrettsfolk. Og Ole Einar Bjørndalen er den største. Bjørndalen mener imidlertid Bjørn Dæhlie er større skikonge enn han fordi Dehlie har flere OL-medaljer, mens Dæhlie på sin side tror at Bjørndalen vil slå hans OL-rekord på 8 gull. Vi får se. Ikke umulig at Dehlie får rett.

Og mens vi gleder oss over store idrettsprestasjoner sammen med tidligere norske idrettshelter, fortsetter toppene i det internasjonale skiskytterforbundet å krangle.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Aamodt er uten tvil den største!
Alpint er på verdensbasis mye mye større nn skiskyting og langrenn

Anonym sa...

To sammenlignbare storheter i vinteridrett, både i prestasjoner, holdninger og jordnære framtreden.

At pinlig nøyaktighet er viktig i idrett, ble demonstrert i jaktstarten. Jeg tør derfor påpeke at Bjørn Dæhlie bør ha gjort seg fortjent til at navnet hans staves riktig ;-).

Oddbjørn sa...

Beklager feilskriving av Bjørn Dæhlies navn. Feilen er rettet. Godt at hjelpen er nær!

Anonym sa...

Kroatia fikk bronse, ikke gull... ;)

Anonym sa...

At Ole Einar Bjørndalen er en stor idrettsmann, er det liten tvil om. Men at skiskyting er en "stor" sport i det store verdensbildet, blir helt feil.

Når en idrettsutøver blir suveren i sin individuelle sport, må man jo se på hvor mange som driver med denne sporten aktivt på internasjonalt nivå.

Folk som er like suverene som Bjørndalen i idretter som evigheter mange flere utøvere på aktivt nivå, blir lett oversett i Norge. Da tenker jeg særlig på Federer, Nadal og Tiger Woods.

Golf og tennis er ENORMT mange ganger større enn skiskyting om man ser på antall aktive utøvere i verden, og det kreves derfor mye mer for å bli suveren. Men, så kan man jo diskutere hva det står mest respekt av, teknikkbaserte idretter, eller utholdenhetsbaserte.

Så skiskyting er faktisk en "bitteliten" sport i det store bildet.

Anonym sa...

World-cup rekord? Är det inte lite fel att i skidskytte tillräknas du seger i världscupen även om det är vm eller ol? I vilken annan skid-sport räknar man så? Nej ni norrmän; Stenmark är fortfarande den störste! Och det säger jag inte bara för att jag svensk:-)

Anonym sa...

Damehåndball, det er en liten sport det... Hockey er jo særdeles utbredt og langt mere utbredt enn ski, skøyter.. Men volleyball er og blir den mest utbredte idretten i verden..

Oddbjørn sa...

Til Anonym:
Du har selvfølgelig rett. Kroatia fikk bronse. Feilen er rettet.