fredag 24. april 2009

Sponheim og sentrumslinjen

Lars Sponheim – unnskyld – Venstre, holder landsmøte, og den karen vet å skape overskriftene. Jeg må si jeg er fascinert av Sponheim. Han ikke bare snakker høyt, men han tenker også høyt. Dermed plumper han også av og til uti. Men takke meg til en politiker som ikke er livredd for å dumme seg litt ut. Ikke det at han gjør det denne gangen, synes jeg, men noen vil vel mene det. Ja, for Venstrelederen sier han har tvilt seg fram til et forsiktig ja til EU og tror han vil stemme ja ved neste korsvei. Litt mindre fisk og litt mindre landbruk kan vi tåle, sier Sponheim. Farlig, farlig! Advarselen fra Sp er allerede der: Venstre må ikke forlate sentrumslinjen, sier Sps nestleder. Nei vel, for det har ikke Sp gjort (?) Men det hadde nå vært artig med et ja, sier Venstreveteran Halfdan Hegtun, som alltid har vært en ihuga EU-tilhenger.

Sponheim tenker også høyt om en mulig støtte til en Ap-regjering fremfor et borgerlig samarbeid der Fremskrittspartiet deltar. Det liker Frp og Høyre dårlig. Men begge burde kanskje snart ta inn over seg at Sponheim har vært krystallklar på at det ikke kommer på tale å støtte en regjering der Frp er med. Siv Jensen sier hun har oppfattet det, men hvorfor da så fortørnet? Og Høyre burde kanskje også snart ta på alvor det Venstre sier og gjøre det klart om de velger sentrum eller ytterste høyre. Men Høyre lukker øynene og tror på julenissen.

Godt landsmøte, Sponheim! Neste uke er det Krf, og da regner jeg med at Høyre og Frp også får klar beskjed fra den kanten. Sentrumsinvitasjonen kan gjerne også gå til Sp. Men de har jo valgt å droppe den sentrumslinjen som nestelederen formaner Venstre til ikke forlate.

Les også:
Røkke krevde hjelp fra Jens
Venstre-Lars blir skjorteikon

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dette blir bare mer og mer skittent. Man skulle tro at Lars Sponheim hadde mer essens i sitt politiske budskap enn å henge seg på Røkke-sirkuset. Hvorfor har han ventet 2 år før han påpeker "korrupsjonen". Dette må jo ha kommet meget beleilig på ham. Slutter aldri å forbause meg over maktsyke politikere. Men dette ligger på et så lavt plan at det er fullstendig absurd. Her entrer de talerstolen, forsøker febrilsk å gi inntrykk av å ta ansvar, og så faller de så dypt at de setter en rekke industriarbeidsplasser i fare for SELV å komme i en makposisjon. Jeg har lest mye patetisk de siste dagene, men dette tar kaka.

Anonym sa...

En stemme som beundrer venstrefolk, selv om vi ser på dem som rimelig på jordet.

Men en moderne vesteuropeisk politiker som setter sin lit til at EU-medlemsskap for tyrkere (og andre muslimer, les Marokko i første omgang), kan i alle fall ikke mistenkes for populisme.

I det meste annet er vi uenige med Sponheim. Vi synes også at han er alt for slepphendt med flåsete negative uttalelser om sine politiske motstandere (for øyeblikket den rødgrønne regjeringa). Men det skal han ha: Det ligger ikke valgtaktiske hensyn til grunn for å ønske Norge og Tyrkia inn i EU mer eller mindre samtidig.

Det er forfriskende i norsk politikk, selv om Venstre fortsatt ligger på fjerdeplass i vår liste over partier vi ville komme til å stemme på.

I alle fall så lenge Senterpartiet er en del av det rødgrønne alternativet.