Statens representant i Akerstyret, Berit Kjøll, hadde i går kveld sin stund i mediene. Både i Tabloid og i RedaksjonEn fikk hun med rette rikelig med tid til å svare på kritikk. Kjøll framstod smilende offensivt og selvsikkert. Hun skåret utvilsomt et poeng i opinionen når hun etterlyste Kjell Inge Røkke i studio. Hun hadde med glede møtt ham til debatt.
Men – når en person så til de grader finner det nødvendig å gjenta om igjen og om igjen positive karakteristikker av seg selv (”rakrygget”, ”har gjort jobben min”, ”har hatt styreverv i 20 år” o.l.), blir jeg skeptisk. Det røper at man er på tynn is. Mistanken underbygges av hennes gjentatte understrekinger av at hun har satset på tillit. Tillit er bra. Det er flott og sympatisk å insistere på at man må ha tillit til hverandre.
Men kanskje er det nettopp her det brenner for Kjøll. Spørsmålet er om ikke hennes tillit til Røkke har vært så stor at det har vippet over i naivitet. En framtredende næringslivsleder som Tormod Hermansen peker nettopp på naiviteten som statens store problem i Røkkesaken. Staten matcher ikke profesjonaliteten til andre næringslivsaktører og gjør seg selv til latter, mener Hermansen. Når det dreier seg om rå business, er det neppe nok med en tillitsfull holdning. Da må man også ta med seg den nødvendige realisme inn i styrerommet, spesielt i styrerommet til en mann som flere ganger tidligere har vist at han ikke går av veien for å skvise mindretallsaksjonærer.
Jeg føler meg ikke overbevist om at Berit Kjøll har hatt de nødvendige egenskaper for å matche Røkkeklanen. Nå minner Dagbladet om at Kjøll selv uttalte at hun ikke hadde erfaring eller bakgrunn fra olje- og energisektoren, etter å ha takket ja til et styreverv i det lille oljeselskapet InterOil i 2006. Bare et år senere ble hun utpekt til å ivareta en nøkkelrolle i forvaltningen av statens næringsinteresser i en av Norges viktigste industrier, som statens representant i Aker Holding-styret. Da hjelper det neppe å vise til at man har tjue års erfaring fra ledelse og styrerom. Det er som å sende en lilleputtspiller ut i kamp i tippeligaen. Det er ganske brutalt gjort og rått parti, sier Arne Selvik, spesialist i næringsøkonomi, ledelse og styrearbeid.
Les også hva Grete Faremo, Kåre Willoch og uavhengige juridiske eksperter mener om saken, mens samtalene fortsetter.
2 kommentarer:
Har ikke fulgt noe særlig med i denne saken, men i tillegg til at staten antagelig ikke er så god bedriftseier generelt, tror jeg statens utstrakte kvotering av kvinner inn i styrer har vært med på å gjøre det verre.
Utdannelsen til ansvarshavende Brustad, er ikke imponerende! Brustad har eksamen fra videregående skole 1985 og var elev ved Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole, Ringsaker (medialinjen) 1985-87. Etter det har hun "klatret i Arbeiderparti-Stigen"
Lunde
Legg inn en kommentar