lørdag 25. april 2009

Kritikk av SVs skole- og forskningspolitikk

”Vi har hatt to svake statsråder”. Slik karakteriserer en Ap-topp i Trondheim de SV-statsrådene som har hatt ansvaret for Kunnskapsdepartementet i den rødgrønne regjeringen, Øystein Djupedal og Bård Vegard Solhjell. Oppgjøret med SVs skolepolitikk ble framført fra talerstolen under Trondheim Arbeiderpartis representantskapsmøte, der kulturminister Trond Giske og nyvalgt partisekretær Raymond Johansen til stede. Også på Aps landsmøte ble det fra Trondheimdelegater uttalt kritikk mot SVs innsats på skolefronten. Ifølge Klassekampen ble det der fra talerstolen hevdet at Ap for lenge har vært passive tilhørere til SV og Høyres uverdige elendighetsbeskrivelser, og at Ap helst må ta makta i departementet fordi ”skolepolitikk er for viktig til å overlates til SV”.

At Øystein Djupedal ikke var noen suksess som kunnskapsminister, er det vel stor enighet om. Det knyttet seg forventninger til den nye kunnskapsministeren, Bård Vegard Solhjell, men mange er nok i likhet med trønderne blitt skuffet. Dette er et stort nederlag for SV, som før valget i 2005 gikk sterkt ut for å skape et bilde av SV som selve ”skolepartiet”. Nå er tiden i ferd med å renne ut når det gjelder å innfri forventningene. Skulle SV lykkes i å få del i fortsatt regjeringsmakt etter valget til høsten, er det neppe noe dårlig tips at partiet ikke får beholde kunnskapsministeren.

Tvilsomt er det vel også om SV vil får fortsette å ha ansvaret for forskningspolitikken. Tora Aasland har ikke vist seg så handlekraftig som ventet, og hennes forskningsmelding, som nå endelig er levert, får ikke bare god mottagelse. Blant annet kritiseres den for at den knapt nevner kjønn og kjønnsforskning, og foreslår ingen nye virkemidler for å skape likestilling i akademia. Venstres Odd Einar Dørum karakteriserer meldingen som oppsiktsvekkende svak og uforpliktende, en kunnskapspolitisk skandale blottet for forpliktelser. KrF mener den mangler visjoner. Også arbeidstagerorganisasjonen Akademikerne mener den er alt for uforpliktende, rektor ved universitetet i Trondheim mener den er defensiv og ikke ambisiøs nok, og de unge forskerne som kaller seg ”Lausungene”, mener meldingen utviser manglende handlingsvilje når det gjelder den økende andelen midlertidig ansatte i akademia.

Ingen kommentarer: