onsdag 17. februar 2010

Islamsk ekstremisme i Norge?

Det er all grunn til å reagere på de avskyelige uttalelsene Mohyeldeen Mohammad fra Larvik har kommet med den siste tiden. Hans såkalte advarsel om at vi kan få et 11. september også i Norge, lignet mye på en trussel, og hans uttalelse om at det er greit med steining av homofile er så ufyselig at en knapt tror sine egne øyne når en leser at han skal ha sagt noe slikt. Han er anmeldt til politiet for uttalelsen om homofile, men om den rammes av straffeloven er vel noe uklart. I hvert fall strides ”ekspertene” om det. Dagbladets kommentator Egeland stilte seg tvilende i Dagsnytt 18 i går.

Men i dag har Dagbladet selv gått til anmeldelse av den samme Mohyeldeen Mohammad etter at han gjentatte ganger skal ha framsatt trusler mot journalister fra Dagbladet om at det er folk på vei hit for å skyte dem. Mannen er pågrepet etter at han oppsøkte politiet for å innlevere anmeldelse for trusler mot ham selv. Påtalemyndighetene får en jobb å gjøre de når de skal ta standpunkt til om dette er over grensen for hva som er tillatt å ytre i dette landet, og retten får eventuelt ta den endelige avgjørelse. I mellomtiden får vi alle reflektere over i hvilken grad studenten fra Larvik representerer et signal om at islamsk ekstremisme har slått rot i Norge, eller om mannen bare er en litt for nidkjær shariastudent, som er ute etter å høste applaus blant sine medstudenter og lærere ved Det islamske universitetet i Medina i det reaksjonære Saudi-Arabia, der han studerer.

Forstanderen i Det islamske forbundet mener at den muslimske studenten er umoden og trenger skolering i islam. Det kan godt være, selv om jeg tviler jeg på om det vil hjelpe. For meg framstår mannen som en nærmest patetisk tåpe. Men uansett, umoden eller dum, det dreier seg om en voksen mann, som selv er ansvarlig for sine uttalelser og handlinger. Og historien viser at selv tåper kan vise seg å bli farlige mennesker i et samfunn. Derfor må også denne mannen tas alvorlig. Men i den debatten saken reiser, er det neppe noen særlig konstruktiv tilnærming venstrepolitikeren Abid Q. Raja velger når han forsøker å slå partipolitisk mynt på saken ved å hevde at det er de rødgrønne som må ta ansvaret for at vi nå opplever islamsk ekstremisme også i Norge, fordi man ikke har stilt krav til de nye som kommer til landet.

5 kommentarer:

Rolf sa...

Det som jeg personlig ser på som kanskje mest bekymringsfyllt er at representanter for det muslimske trossamfunn er mer opptatt av å forklare at vi her snakker om et yttrykk for frustrasjon enn å ta klar avstand fra de uttalelser Mohyeldeen Mohammad kommer med. Implisitt i det må man lese at de ikke ser alvorlig nok på slike holdninger. Det eneste fornuftige de kan gjøre er nettopp å ta klar avstand fra slik ekstremisme og være gode ambassadører for en fredelig tolkning av Islam. Alle tilfeller av esktrem tolkning vil bidra til å bygge opp under fremmedfrykten.
Vh
Rolf

Oddbjørn sa...

Du har utvilsomt et poeng her, Rolf.

Anonym sa...

Islam baserer seg på gamle doktriner, underkastelse og mannen er herren i hjemmet.

Vanskelig å forestille seg at moderne opplyste mennesker bekjenner seg til en slik primitiv religion. men det er nok av fanatikere her på kloden og de liker tydeligvis å krige eller lage bråk med andre som ikke "forfekter" samme syn som dem selv.

Ethvert tenkende vesen vil være på kant med fanatisme enten det er islam eller Kristen trosretning.

Haakon sa...

Er jo fint med ytringsfrihet og slikt da. Jeg synes vi er altfor strenge med muslimene:-)

Burde vi ikke ta et oppgjør med all politikersøpla og dritten her hjemme som vi ikke-muslimer så langt har godtatt før vi begynner å pukke på et par frustrerte muslimer? Det er jo tross alt folk vi lar være å fjerne som støtter aktivt opp om innmuringen av palestina, organiserer krigingen i Afghanistan der vi støtter annet politikersøppel som blandt annet har besluttet å hindre kvinner i å ta lengre utdanning - osv, osv.

Selv om det finnes potensielle politikersvin også blandt muslimene (Folk som vil styre over andre, lage dumme regler, plage folk, erklære krig osv.) så burde vi jo starte med å rydde opp hos de drittsekkene som VI har latt forsure livet til både oss og muslimene.

Anonym sa...

Jeg er enig med deg Haakon om at vi er litt strenge mot muslimene. Det er nok mediene og et par dumme personer både muslimer og ikke-muslimer som blusser opp små ting. Alt muslimene gjør dårlg får 200 % oppermeksom, mens det positive forsvinner i "det må de gjøre for å være i norge" - tull. Det kreves tålmodighet og tilpasningsdyktighet fra muslimenes side... håper vi ikke ender opp islam-forfølgelse ;)