søndag 14. februar 2010

Urettferdige forhold

En gledelig norsk medalje til Hegle Svendsen i skiskyting, der Bjørndalen var en av de få som bommet tre ganger på liggende. Han bommet også på stående. Sjelden kost for fenomenet fra Simostranda. For en gangs skyld feilvurderte Bjørndalen forholdene på standplass og valgte feil. Langrennet var imidlertid så bra at ingen skal avskrive Bjørndalen i resten av mesterskapet. Heller ikke Hegle Svendsen skjøt fullt hus, men klarte seg med én bom. Med tidlig startnummer fikk han gå det meste av løpet før snøværet satte inn, og kom seg inn til sølv. Vi får håpe det betyr at det vil løsne for våre deltagere. Dagens resultat gjør i hvert fall Hegle Svendsen til storfavoritt på jaktstarten.

Snøværet ødela føret fullstendig for de fleste skiskytterne. De som startet sent, hadde ikke en sjanse. Som på kvinnesprinten i går ble det en overraskende vinner i franskmannen Vincent Jay. Han var den antatt dårligste franskmannen, men hadde i likhet med de andre medaljevinnerne flaks som startet tidlig. Når han dertil skjøt feilfritt, ble det gull. Bronsevinneren var også en overraskelse, kroaten Jakov Frak har ikke mye å vise til av meritter tidligere i vinter, men hadde i likhet med de andre medaljevinnerne flaks med startnummeret. Hyggelig med overraskelser selvfølgelig, men fryktelig trist at forholdene skal bli så urettferdige.

Heller ikke i dag lykkes svenskene. Deres fremste håp, Bjørn Ferry, ble riktignok nr 8, men som medaljekandidat, er han neppe fornøyd. Han skjøt feilfritt, og syntes selv han gikk et bra langrenn, første runde under bra forhold, men så kom snøværet og alle muligheter for medalje forsvant i snøen. I likhet med Bjørndalen kan Ferry komme sterkt igjen både på jaktstarten og 20 km. Om de tyske herrene kommer tilbake, er kanskje mer tvilsomt. Dagens resultater var lite imponerende. Plasseringene 19, 21, 23 og 37 er vel for en katastofe å regne den store skiskytternasjonen. Heller ikke russerne så vi mye til. Bestemann ble nr 10, og det er nok ikke godt nok for en nasjon som aspirerer til gull.

Hoppbakken i Vancouver er tydeligvis ingen lykkearena for våre deltagere. Heller ikke kombinerthopperne fikk det til. I likhet med spesialhopperne har kombinertløperne hoppet bra under prøvehoppingen, men i konkurransen gikk det dårlig. Mangler det noe på den mentale treningen i den norske leiren? Vårt store håp, Magnus Moan, skylder aldri på forholdene, men hadde utvilsomt uflaks med vindforholdene og ble nesten sist. Med et hav av tid å ta igjen, var sjansene forspilt. Moan gikk som vanlig et godt langrenn, tok igjen en skokk med løpere, men det holdt bare til niende plass. Franskmannen Chapuin vant fortjent etter en imponerende spurt. En stor overraskelse også i kombinert - bronse til en italiensk junior. Når skal en vi få en skikkelig overraskelse også fra en norsk utøver?

Bingoforholdene under kombinertrennet demonstrerte med all ønskelig tydelighet at tiden er overmoden for å innføre et mer rettferdig system i hopping. Et slikt system er utviklet, men håpløst konservative idrettsledere har ikke villet ta det i bruk i OL.

Ingen kommentarer: