onsdag 10. februar 2010

Professoral synsing

Det er ikke måte på hvilket ”raseri” NRK utsettes for om dagen. ”Professor raser mot NRK” for å sende alt for mye OL-stoff og ”TV2 raser mot NRK” fordi statskanalen tar inn for mange millioner i sponsorinntekter. Alt ifølge dagens nettaviser (se f eks VG og Vårt Land). (Floskelbruken i journalistenes språk lever tydeligvis i beste velgående.)

Til det professorale ”raseriet”: Før var det kristne med ”mørkemannstempel” som spilte raserirollen i debatten om innholdet i NRK. I dag er rollen tydeligvis overtatt av psykologer med en Trondheimsprofessor i sosialpsykologi i den ledende rollen. Alt OL-stoffet er skadelig for befolkningen, får vi høre. Virkningen er den samme som for narkotika, skal vi tro professoren. Hvordan vet han det? Påstandene framsettes uten forsøk på dokumentasjon. Det opplyses at han har studert ”effekten på folket” av det som kalles "OL-feberen", men jeg kan ikke se at han har levert noen studie som dokumenterer skader på folks helse. Derimot har professoren levert interessante, verdiorienterte og kritiske analyser av sportens funksjon i dagens samfunn, se bl a en kronikk i Dagbladet for mange år tilbake.

Et lite råd til professoren og andre som bekymrer seg over påstått sammenheng mellom mediebruk og folks helse, et råd som tidligere er gitt til alle som gjennom årene har klaget på ”skadelig” påvirkning fra NRK: det finnes en ”av-og-på” knapp på hvert eneste TV-apparat. Det er lov å bruke den, spesielt hvis en ikke har oppdaget at NRK har kanaler uten noe OL-stoff og at det dessuten finnes en haug med andre kanaler.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Dessverre så har jeg ingen professor tittel og slikte med, men har fortsatt friske å fingere, som jeg kan betjene fjernkontrollen med.

Eller ganske enkelt slå av å ta med en tur ut.

På en måte er jeg glad jeg ikke er professor!
De må tydeligvis sitte i godstolen, til kona eller en annen medfølende sjel, forsiktig legger pleddet over stakkeren og slukker tv og lys!

Anonym sa...

Jeg er heller ikke synseproff men kan klokka. De fleste sendinger går jo før midnatt så for meg blir det live fra øvelsene. "Ekspertkommentarer" greier jeg meg godt uten så min nattesøvn behøver ikke forstyrres. Mister jeg noe på natten så får jeg garantert dette i reprise/reprise neste dag. Ha et fortreffelig OL....

Anonym sa...

Syns opprinnelig synd i professoren, men håper og tror det er velmente utsagn.
Som de fleste av oss har jeg et godt utvalg med kanaler og n.r.k. er ikke favoritten min unntatt når det er sport på programmet.
Under ol blir det sosial omgang med venner der poker, bridge, pils,gambling og en å annen vennskapelig krangel.
Det jeg har å si til professoren, muligens han bør søke profesjonell hjelp for sine problemer.

Anonym sa...

Veb sa:

Jeg synes professoren har rett, en mener vi bør dra det mye lengere enn at NRK skal reguleres til å sende lite fra OL. Vi bør i grunn bare ha en statsdrevet TV-kanal som kun sender oppbyggelige, og strengt statskontrollerte programmer der professoren selv er eneveldig "statskontrolør for flerning av uheldig programinnhold". Vi bør jo faktisk forby all underholdning natterstider eller på tider der det har mulighet for å forstyrre helse og sunne verdier - det være seg TV, spill, litteratur, film, nyheter eller for ikke å snakke om all den forferdelige underholdningen og adspredelsen landets utesteder tilbyr.
Menneskene ville sikkert bli både lykkelige og sunne da .

Ha et fint OL alle sammen

Anonym sa...

Veb sa:

Dessuten ser jeg at professoren bør ansette en person til å lese korrektur på alle blogginnlegg som publiseres på norsk.

veb

wenche sa...

Ja,du Arnulf :-))
Har du hatt for lite å bråke om i det siste???
Hilsen Wenche E.