lørdag 13. februar 2010

Nesten er ikke nok

Hvis det er slik at en god åpning er avgjørende for et godt OL, blir det neppe mange medaljer i disse lekene. Det var ikke bare stang ut, men rett og slett langt unna det vi hadde håpet på av de norske. Anders Jacobsen hadde en alle tiders sjanse til medalje etter meget god prøvehopping, men presterte bare ett godt hopp. Med to hopp av samme kvalitet ville det blitt medalje. Men nesten er ikke nok. Vi fikk en påminnelse om hvor viktig det mentale er i en OL-konkurranse. På skiskyttersprinten var Tora Berger langt unna sitt beste og havnet langt bak i køen. Bare Ann Kristin Flatland presterte til godkjent, men også for henne ble det bare nesten. På 5000 tok Kramer fortjent det gullet alle ventet han skulle vinne, men var ikke var så suveren som de fleste nok hadde regnet med. Bøkko havnet der en nesten kunne ha ventet – utenfor pallen. Fryktelig synd for den koreanske overraskelsen at han ikke satte inn støtet litt tidligere, så kunne han kanskje ha truet Kramer.

Pallen i hopp hadde ingen overraskelser. Men på skiskyttersprinten fikk vi en kjempeoverraskelse. Storfavoritten Neuner fra Tyskland bommet, men tok likevel sølvet. Bommet gjorde også slovakiske Anastasia Kuzmina, men hun tok gullet etter en usannsynlig sisterunde. Svenskene hadde store forventninger til sine deltagere. I svensk presse ble det tippet gull til Anna Carin Olofsson-Zidek. Men både Olofsson-Zidek og Helena Jonsson skuffet stort, og ble slått bl a av norske Ann Kristin Flatland. Men svenskene kan trøste seg med ishockeyjentene som slo Sveits 3-0. Håpet om svensk rekord i gull i vinter-OL fikk likevel en knekk, på samme måte som vi nok også i Norge antagelig må justere våre optimistiske forventninger en smule.

Men for all del, det er lenge igjen, og allerede i morgen er det nye muligheter både for Norge og for Sverige. Og både Bøkko og hopperne er revansjesugne.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håvard Bøkko gikk bra på 5.000 meter under de rådene omstendigheter. Nå synes jeg han skal bryte med landslaget og ha Mueller som trener på fulltid. Da kan han gjøre det bra i VM.

Vidar Stenberg sa...

Om man kan heve seg over det nasjonale: Gledelig med sølv til Seung-Hoon Lee fra Sør-Korea og at Russland er tilbake med bronse til Ivan Skobrev. Dette er bra for skøytesporten. Blant de aller beste ser de ut til at Lee hadde det dårligste løpsopplegget og derfor har mest å gå på. Dog ville han vel neppe slått Sven Kramer selv med et mer optimalt løp. Den beste vant og noe annet hadde vel vært urettferdig.

Etter passering 1400-meter lå i grunn aldri Håvard Bøkko an til medalje da han resten av løpet måtte ha gått rundetiden ned og under 30 i gjennomsnitt. Lee lå 2,48 etter Kramer etter 600 meter. Dvs. at Lee gikk de siste 4200 meterene 0,08 raskere enn Kramer.

Vidar Stenberg sa...

På SVT tiltalte hovedkommentatoren sidekommentatoren en gang med fornavn. Jeg tror det er Jasmin Krohn http://sv.wikipedia.org/wiki/Jasmin_Krohn

Under sendingen på SVT ble det sagt (under paret til Christiansen) at Joel Eriksson har satt uoffisiell verdensrekord i mini firkamp (500, 1500, 1000 og 3000 meter). Den eneste tiden som ble oppgitt var 1,46,70.

Det ble forøvrig under skøytesendingen på SVT besvart endel SMS-spørsmål fra seerne.

Håvard Bøkko står altså for det beste norske resultatet fra første dag i OL. Også sånn sett er det synd at det ikke ble norsk skøytemedalje når det ellers ikke ble noen norske medaljer den første dagen. I dette selskapet lar 4. plass seg absolutt høre. Selv om Håvard er ung fortjener han OL-medalje i år etter at han har vært den nest beste langdistanseløperen i verden i vel 2 år.

(Utfor ble utsatt og det førte nok til mer sendetid for skøyter i en rekke land.)