søndag 21. februar 2010

Klok Northug

Pressen har i et døgn forlangt syndsbekjennelse og botsøvelser av Petter Northug fordi han ikke stiller foran mikrofonen akkurat når mediene forlanger det. På en pressekonferanse i dag stilte han ”skolerett” for medienes selvbestaltede voktere av reglene for god oppførsel. Men Northug viser at han ikke bare er en usedvanlig dyktig idrettsutøver, men han er også en klok mann. Med god grunn var han utrolig skuffet etter at han fikk ødelagt avslutningen av skiathlom-øvelsen i går. Han sier at han etter skuffelsen trengte tid for seg selv for å evaluere og bearbeide skuffelsen i sitt eget sinn før han stilte opp foran mikrofonene. ”Når det butter i mot er det min måte å takle dette på”, sier han.

Går det ikke an å respektere det? Northug kjenner tydeligvis seg selv, og var klok nok til å vente med å si noe, en klokskap mediene åpenbart ikke er i stand til å forstå. Jeg tipper Northug vet at i den sinnsstemning han var i rett etter løpet, kunne han lett komme til å si ting han ville angre på. Derfor ga han seg selv den tid han trengte for å kunne svare på en god og fornuftig måte. På pressekonferansen svarer han klokt og sindig, og bebreider ingen for at det gikk galt, men kritiserer bare seg selv. Når alle som har dømt ham for ”dårlig oppførsel” nå har fått den beklagelse de av en eller annen grunn mener de har krav på, håper jeg de kan la Northug få lov til å konsentrere seg om det han er i Vancouver for å gjøre. Hvis han presterer godt i resten av mesterskap, skal han i hvert ikke behøve å takke verken sutrete medier eller snusfornuftige PR-eksperter.

For øvrig kunne det nå kanskje være på sin plass å rette oppmerksomheten mot bl a trener Djupviks uttalelse rett etter løpet i går, der han gikk til det oppsiktsvekkende skritt å gi etter for hylekoret og kritiserte Northug for åpen mikrofon. Slik oppfører ikke en leder seg. En leder skal utad forsvare sine. Mener han at noen av dem han leder har gjort noe galt, tar han det på tomannshånd med vedkommende.

Oppdatering: Johan Rylander i Göteborgposten skriver om Northug-debatten og kommenterer bl a den norske treneren Morten Aa Djupvik uttalelse om at Northug opptrådte arrogant: ”Det är tuffa ord, som aldrig svenska medier skulle ha yppat mot exempelvis Helena Jonsson.” – Nettopp.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg oppfatter det som arrogant at pressen "krever" et svar fra noen som ikke vil snakke der og da... det er mulig Northug ikke fremsto som veldig voksen og med et furtete ansiktsuttrykk, men samtidig er det langt over streken å ikke respektere et nei. For hvor går grensene? Og flyttes de ikke stadig vekk? Er trykkefristene i VG viktigere enn å respektere noen som trenger tid for seg selv? Svar har de jo fått, og i mellomtiden har media kjørt sitt eget løp, så jeg tipper de er fornøyd med summen uansett.

mag sa...

Dette er så absolutt ingen klok handling av Northug. Det er arroganse på høyt plan. Tidligere har han vist sin arroganse med å "spørre" om "hvor ble de av" (de andre løperne) samt beskrive noen av sine tidligere renn som "barneskirenn". Det kan virke som om barneskirennene er over nå Northug. Du burde ikke ha problemer med å se de andre konkurrentene heller nå - det er bare å se langt nok fram. Jeg forstår at man har dårlige dager og alt det der. Jeg vet også at forventningene til deg dels er medieskapt, dels har du skyld i det selv. Selv om det går dårlig, må vi av en profesjonell løper likevel kunne forvente en normal oppførsel, jfr. Marit Bjørgen som også har hatt sine motganger, men som likevel sto fram i det ene intervjuet etter det andre. Du har fortsatt en del å lære Northug.

Ninus sa...

Tusen takk til deg, Oddbjørn Evenshaug, for en meget klok og balansert fremstilling av denne saken. Det gjør meg beroliget å se at det ennå finnes noen fornuftige mennesker der ute, som har evne til innlevelse og som respekterer andre menneskers herunder toppidrettsutøvere,væremåte og deres valg. Petter viser at han er en moden og klok person, som er trygg nok på seg selv til å gjøre det som føles mest riktig for nettopp seg selv - og ikke alle andre, herunder i dette tilfellet uprofesjonelle journalister. Bravo Petter!!! Det står respekt av det både som idrettsutøver og menneske. I motsetning til deg, Oddbjørn, mener jeg at Petter faktisk er et sjarmtroll. Han er trønder og har flott trønderhumor, noe jeg har inntrykk av at mange østlendinger har store problemer med å forstå. Kanskje ikke så underlig, da få østlendinger i det hele tatt besitter humoristisk sans. Utsagn som barneskirenn m.v. fra Petters side er derfor herlig trøndersk humor. For de av dere som ikke skjønner det, anbefales en tur nord for Dovre neste gang ferieplanene legges. Heia Petter!

Oddbjørn sa...

Hei Ninus! Hvor har du det fra at jeg ikke oppfatter Petter som et sjarmtroll? Jeg er helt enig i at utsagn som "barneskirenn" osv er humoristisk ment, og skjønner ikke at noen kan oppfatte dette som noe annet. Man trenger vel ikke trønderbart for å skjønne det? - Men den med at få østlendinger i motsetning til trøndere ikke har humoristisk sans, synes jeg nok ble en smule fordomsfullt. (For ordens skyld: jeg er født trønder og har feriert 15-20 sommere i Trøndelag! Så da så.)

Anonym sa...

Det är lätt att förstå att en idrottsman känner besvikelse när det går emot i något som man tränat för så länge, men Petter fram står som omogen och inte särskilt sportslig när man kan yttra en kommentar på en presskonferans ett dygn efter en händelse som är vardagsmat för alla som tävlar i skidåkning som lyder "Northug: - Det blir tett og da kan det skje at det ryker en stav." om en framtida tävling. Hade det varit nån stake i honom hade han tagit tag och gått igenom saken med tränare och idrottspsykologen för att kunna ladda om istället för att vara sur i flera dagar, det kostar garanterat energi och går ut över lagkamrater och tränarkårren.

Bjørn Are sa...

Mange takk, Oddbjørn!

Betimelige ord. Northug fikk bare mer respekt hos meg etter sin oppførsel, mens media fremstår som sutrerte og bortskjemte.

Kristine sa...

Som jeg skrev i en annen blogg, hverken media eller det norske folk "eier" Petter Northug eller de andre idrettsutøverne. De fleste av dem har vel pga. presset fra sponsorer og trenere blitt oppdratt til å være snille, og derfor fortjener Northug ros og ikke ris for at han har mot til å svømme mot strømmen. Vi trenger flere slike individualister i sporten!

Marthe sa...

TAKK!! Jeg er så lei av alt hysteriet fra media og sutrete nordmenn!

Ninus: Jeg er østlending og synes Petter har sjarm til tusen og en fantastisk humor! Østlending eller ei, det er dessverre noen som må ta alt her i livet blodseriøst og ikke har hørt om glimt i øyet... Til syvende og sist: synd for dem!!!


HEIA PETTER!!!! :)

Anonym sa...

Så vidt jeg vet så har ikke Petter Northug eller hvilken som helst annen idrettsutøver PLIKT til å la seg interjue av NRK's "Lyn Gordon". Merkelig at pressen ikke retter fokuset mot NRK's udugelige og uforskammete "intervjuer". Jeg blir pinlig berørt av å se han prøve å presse svar, og svar han vil ha, ut av slitne idrettsutøvere. En annen ting er at "Lyn Gordon" ikke eier folkeskikk, hans 27 sekunder korte intervju med bronsevinneren for noen få dager siden var direkte flaut! Hadde jeg vært idrettsutøver i Whistler hadde jeg boikottet NRK, og heller besvart spørsmål fra alle de andre mediebedriftene!

Fimbul sa...

Det var ein som skreiv på VG-forum noko slikt som:
"Dei som hetsar Northug i bakkant av renna etter det går dårleg er kanskje dei som håpar aller mest på at han skal vinne. Skuffelsen er så stor."

Det verkar som mange nordmenn legg så mykje personleg prestisje inn i at norske OL-favorittar skal vinne at også eit tap vert teke personleg.
Desse same folka forlangar ei forklaring på tapet, så dei kan gå vidare i livet. Denne forklaringa kan vere dårlege ski eller stavbrekk, td. Men om Petter Northug nektar å prate,(noko som media er flinke til å minne oss på)ja då er skulda greit fordelt, det er Petter Northug som skal ta heile skulda for ein nasjonal nedtur og skuffelse. Media er til dei grader med å forsterke desse kjenslene, og til ein viss grad skapar media, med VG og NRK i spissen denne konflikten.

Petter Northug er ein skilaupar og underhaldar, verkar som ein artig kar, og slett ikkje som ein arrogant dretsekk. Men, dei forulempa og fornærma journalistane, barnslege som dei er, passar godt på å høvle over dei stakkarane som ikkje dansar etter deira pipe.
Det er voldsomt lett gjennomskuleleg, berre så de veit det, journalistamatørar.
Det som hadde vore stas no var om Petter Northug faktisk hadde vunne eit OL-renn, og deretter spasert rett forbi journalistane med Gordon i spissen. Medalja heng dinglande rundt halsen hans, som ei uoppnåeleg gulrot for NRK og VG.

Anonym sa...

La nå gutten få fred. Det er ingen underholdning i gråtkvalte fortvilte idrettsutøvere. Noen får jo ikke trekke pusten skikkelig en gang før pressen er der. Det er skiløpet vi er interessert i og vi har jo sett utfallet, om utøverens kommentar kommer dagen etter gjør ingen ting. De bør ikke stå til rette for pressen.

Ninus sa...

Hei igjen Oddbjørn, Beklager misforståelsen;-( Enig at det var noe fordomsfullt av meg å hevde at østlendinger generelt ikke besitter humor. Gleder meg å høre at du er (født)trønder:-) Du har sikkert for lengst skjønt at også jeg er (født) trønder;-)

Gratulerer med gullet til Petter (og "Pølsa") i går!!! Det var en herlig revansj for Petter. Og dette er nok et bevis på at handling er mye viktigere enn all verdens ord! Nå kan journalist-amatørene Alsgård,Lyn Gordon og Bertil Valderhaug ha det så godt, og gjerne for meg stikke til skogs;-) Håper du tillater slike små usakligheter inne på bloggen din;-) Og igjen, tusen takk til deg for pertinente artikler om temaet OL og Northug, og for en flott og interessant blogg.

Marthe: sorry for at jeg kom i skade for å si at østlendinger ikke har humoristisk sans. Det plumpet vel ut i affekt;-) Flott at også du har sansen for Northug og hans direkte og upretensiøse væremåte:-)