torsdag 25. februar 2010

Nedturene rammer de fleste

De som måtte sture over norske nedturer i OL, bør lese svenske aviser i dag etter at ”Tre Kronor” ble slått ut av Slovakia i kvartfinalen i ishockey i natt og dermed er ute av OL-turneringen. Ikke rart svenskene med spillerne i spissen er skuffet, og journalistene må skrive noe annet enn de hadde tenkt. Ishockey er utrolig stort i Sverige. ”Tre Kronor” har medaljer i bøtter og spann i internasjonale mesterskap, og tok gull i forrige OL. Vi som opplevde Lillehammer-OL, husker også det fantastiske gullet til Sverige den gangen.

På en dag da Sverige med rette gleder seg over stafettgullet, er det nok også noen i nabolandet som tenker på skiskytteren Helena Jonsson. Hun reiste til Vancouver som storfavoritt, men mislyktes totalt. Selv mener hun det kanskje hadde noe med det mentale å gjøre. Kanskje svenskene likevel ikke skulle harselere over Norges bruk av psykologer?

Men den verste nedturen har vel finnene opplevd. Så langt i OL, og nå er det ikke mange dagene igjen, sitter den store idrettsnasjonen igjen med en eneste medalje, sølv i sølv halfpipe ved Peetu Piiroinen. Den tidligere stormakten i hopp har altså ikke tatt en eneste hoppmedalje. Heller ikke i kombinert er det blitt medalje, og i langrenn har finnene vært hjelpeløse. Det er nesten ille å si det, men verken i Finland eller andre steder er det særlig mange som føler med finsk skisport. Dopingskandalen fra Lahti-VM var ille og henger fortsatt ved. Men enda verre er det at finsk skiledelse ikke ser ut til å ha tatt det nødvendige interne oppgjøret med svineriet. Fortsatt opplever vi dop-trenerne i kulissene i finsk langrenn. Nå må finnene sette sin lit til damestafetten og de to langdistansene. Kan det bli gull på femmila?

Men finnene kan i dag trøste seg med at de har klart det Sverige ikke klarte, de skal spille semifinale i ishockey. I natt slo de ut Tsjekkia i kvartfinalen. Etter at Sverige slo Finland tidligere i turneringen, er nok finnenes suksess ekstra surt for Sverige. Nå venter USA i semifinalen.

Ingen kommentarer: