søndag 21. februar 2010

Svensk kjempetriumf!

Tretti kilometer skiathlon ble en fantastisk triumf for svensk langrenn med gull til Marcus Hellner og bronse til Johan Olsson. Løpet innvarsler en ny måte å gå fellesstart på. Olsson gikk ut på fristil-delen i rakettfart, svenskene bak gikk taktisk meget klokt og bremset farten så godt de bare kunne. Det så ut til å lykkes, men kort før mål ble Hellner tatt igjen. Petter Northug måtte bytte stav og ble hektet av, og dermed var det duket for Hellner, som gikk inn til en klar seier. Hellner tapte en medalje på oppløpet på 15 km, og tok nå et fortjent gull. Fryktelig uflaks for Northug, som ikke orket å snakke med pressen.

Veldig hyggelig at det ble medalje til Olsson, som var den som ga dette løpet en nerve vi knapt har opplevd tidligere. Han vant en taktisk medalje. All grunn til å gratulere Sverige med en strålende triumf, virkelig en stor bragd. Hyggelig for svenskekungen at han var på plass. Løpet avslørte også norsk distanselangrenns store svakhet, vi har bare Northug, og det ble antalig Norges bane denne gangen. Northug hadde ingen som kunne være med i teten og hjelpe til, slik svenskene hadde. Her er det bare å skjerpe seg – også taktisk. Nå må også norske løpere lære at med fellesstart er langrenn langt på vei blitt en ”lagidrett” og at sykkeltaktikk nå er blitt en del av langrennssporten.

Etter tre store gulldager, ble denne lørdagen en nedtur. Heller ikke hopperne lykkes. Selv om Anders Jacobsen var maksimalt uheldig med forholdene i første omgang, viste et mislykket hopp i 2. omgang at han ikke er stabil nok til å kjempe om medaljene.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Northug måtte riktignok bytte stav. Dette kunne han unngått ved å sette opp farten selv og dra feltet i jakten på den svenske lederen av løpet. Men min oppfatning er at Northug ikke er sterk nok til å bruke krefter mer enn i spurtoppgjøret. TV-kommentatorene anslår at han tapte omtrent 3 sekunder på stavbyttet. Hvis vi legger godviljen til kan vi si at han tapte 10 sekunder. Likevel kommer han hele 41 sekunder etter førstemann i mål. Da kan man vel ikke lenger skylde på stavbyttet kan man vel? Men slik er vel verden for de som deltar i barneskirenn. Dette var et triumfløp av de svenske løperne, og de fortjener alle gratulasjoner.

Anonym sa...

Tack till er som kan glädja er till svenska medaljer idag :-)
Alla tycker det är synd att Petters stav gick av, även svenskar, men samtidigt hade Petter problem med dåliga skidor redan på den klassiska delen.
Föresten så smiter Petter in framför Hellner och det är da troligtvis staven gick av.
Jag skäms lite för Norge att skylla på att svensken knäckte staven med flit..! Det var det sista Hellner hade i tanken när ryssen stack! Hoppas Norge kan glädjas till svenska insatser lika mycket som vi beundrar och hejar på Norge :-D
Lycka till vidare Norge!!! :-)

Elverum30 sa...

Det var et veldig spesielt duathlon vi ble vitne til i kveldens 30 km distanse for menn.
Må nok bare ta a seg hatten for svenskene etter en fremragende taktikk som til slutt innkaserte gull og bronse for sverige. Men som all annen toppidrett, så får man ingen ting gratis. Så taktikken hadde nok neppe fungert uten at Hellner i form.
Så vil jeg rette kritikk til vårt eget land Norge.
Hele nasjonen forventer og nesten krever at Petter skal ta vårt etterlengtete gull for menn. Alt dreier seg mer eller mindre om Northug.. fokuset på Norge som lag virker som ikke er der. alle de andre er mere eller mindre satt i skyggen av Petter.
Vi kan spørre oss om hvor feilen ligger?
Jeg personlig tror noe av feilen kan ligge i det jeg nettopp sa.. at det har blitt mindre fokus på norge som lag. presset på en løper kan bli for mye. trossalt er han bare et vanlig menneske som alle andre er.

Så selv om Petter ikke har lykkes som de fleste forventer å krever i OL, så all ære for han alikevel som gjør et redelig forsøk.

og til slutt: anonym sa: "Da kan man vel ikke lenger skylde på stavbyttet kan man vel? Men slik er vel verden for de som deltar i barneskirenn."

Vel jeg tror ikke hans kommentarer er lodig ment. det er hans form for humor, noe som jeg tror bare bringer norsk langrennsport inn i et poitivt lys. Er ikke alle som liker den form for humor, men jeg synes det bare er morro med folk som har sitt eget image og egen form for humor.

hilsen Elverum30

Anonym sa...

Bra analys.
Tror också att detta var bra för skidsporten då det ju blev en mycket spännande tävling jämfört med att det bara är klungkörning och spurt. Inget ont om Northug men att fegköra i rygg 99% av loppet för att sen vinna på spurt är inte riktig skidtävling på nåt vis och urholkar respekten/intresset för sporten på sikt.


Tråkigt med staven, kanske hade Northug kunnat komma med till medaljstrid annars men helhetsintrycket var att han inte har toppform i dagsläget.
Men varför kan inte karln bete sig som folk?

Anonym sa...

IKKE ET SEKUND I TVIL!!! Hellner har blitt så ydmyket så mange ganger at han hadde planlagt dette feige angrepet!

Hanseman sa...

Jag säger bara Marit Björgen. Gläd er Norge, vilken härlig idrottskvinna. Glad och ödmjuk.

Vi i Sverige är glada idag med guld och brons, det var dem värda.
Sluta med tjafset och var glada att så små nationer som Sverige och Norge hävdar sig så bra i konkurrensen.

Anonym sa...

Vare gång inte Northug tar medalj så är det på grund av något som inte är hans fel. Kan ni inte sluta skylla ifrån er och bara inse att han inte är i form. I dagsläget är han inte tillräckligt bra, och hade inte haft en möjlighet att hänga med Hellner i slutet. Den här dagen var Hellner alldeles för stark för Petter.

Haenartunda sa...

Northugg har glömt gummibandet till framförvarande åkare hemma under dessa OL.