tirsdag 9. juni 2009

Hvem har mest krav på vern?

Meldingen fra Drammen om at en imam er pågrepet og siktet for vold mot barn på en koranskole, er på flere måter en tankevekker. Tre moskeer skal være i søkelyset. Koranskolebarna, som er mellom seks og tolv år gamle, skal ha blitt slått med stokker og kjepper over fingrene og ryggen. En tidligere elev forteller at han også ble slått i ansiktet. Volden skal ha pågått i mange år. Venstrepolitikeren Abid Q. Raja kan fortelle at han også er blitt slått av en iman.

Det må understrekes at ingen så langt er dømt i saken. Imamen er foreløpig bare siktet. Men forutsatt at det er hold i siktelsen, må vi slå fast at uansett årsak er slik atferd etisk forkastelig og dessuten en ulovlig handling som rammes av straffeloven. Det er ingen unnskyldning at den måtte ha skjedd i oppdragelsesøyemed fra imamens side. Tvert imot. En imam som i profesjonell sammenheng har oppdragelsesansvar for barn, skulle fremfor alt være barnas forsvarer og ha et særlig årvåkent blikk for at barna ikke blir utsatt for noen som helst overgrep.

Men saken har også andre sider som er egnet til å overraske. Politiet opplyser at de helt fra 2002 har fått opplysninger om at barn er blitt utsatt for vold i moskeen. Blant annet har barn fortalt at de er redde for å gå på koranskolen ”fordi der blir de slått”. Men politiet har under etterforskningen valgt ikke å avhøre barn eller foreldre av frykt for at familiene eller barna skulle bli utstøtt fra sine miljøer. Politiet har nøyd seg med å føre samtaler og tilby opplegg med ”Alternativ til vold” for å få slutt på den påståtte volden. Dette har ikke ført til noe som helst. Rapportene om vold har fortsatt å komme.

Jeg erkjenner at etterforskningen sikkert er vanskelig og at det ikke er enkelt å bevise overgrepene. Likevel kan det være grunn til å spørre om vi ikke igjen står overfor et eksempel på overforsiktighet overfor innvandrermiljøer. Man kan jo prøve å tenke seg hva som med rette ville skjedd hvis man i årevis hadde fått rapporter om tilsvarende atferd fra en søndagsskolelærer, en kateket eller en prest innenfor Den norske kirke i forbindelse med den kristne trosopplæringen.

Men så skal det også sies at muslimske foreldre må skjerpe seg og ta ansvar. Det er bra at de uttrykker bekymring anonymt. Men de må våge å stå åpent fram. Vi får aldri slutt på slik atferd hvis ikke noen tør å stå opp og si i fra til tross trusler om represalier fra miljøet. Det kan koste. Men noen muslimer må utfordres på sitt syn på barn. Hva er viktigst her? Hvem har mest krav på vern?

LES MER:
Drammenmoske avviser imamvold mot barn
Han er snill som et lam
Jeg ble også slått
Lukket miljø
Imamen nekter: VG DB
Forsvarer imamen
Koranskoler uten kontroll

8 kommentarer:

Anonym sa...

Kristne og ikke-troende bør stemme FrP ved neste valg. Det er det eneste partiet som tar innvandreproblemer (les muslimer) på alvor. Vi trenger en justisminister som kan sette rammer for hva muslimer i Norge kan bedrive, slike rammer er for normenn flest. Dette skal sette stopp for kvinneundertrykking, kjønnslemlestelse, vold mot barn, skattesnusk, og bidra til at muslimer får respekt for norske verdier og ytringsfrihet. Kristne menn skal kunne gifte seg med muslimske kvinner uten frykt for drapstrusler fra det muslimske miljøet. Muhamed var en kriger, og deler av Koranen burde forbys ved lov. I forhold til akkurat denne saken, er det feigt av politiet og ikke innkalle barna til vitneavhør. Uten dette vil imamen kunne fortsette ustraffet og som før. Det trengs et kraftak å få røsket opp i den muslimske ukultur i Norge før disse menneskene har vokst seg store og sterke i samfunnet. Det norske folk må si klart ifra nå, og det skjer ved å stemme FrP.

Anonym sa...

Stemm FRP partiet vil
få ryddet opp i all galskapen
til Muslimene.Det ville bli
slutt på invandring.Muslimene
vil være Norsk men vil leve
etter Muslimske lover.Der er alt
tillatt.Muslimer er farlig for Norge.

Unknown sa...

Ja desverre er det sånn...

Anonym sa...

Du skriver: "Likevel kan det være grunn til å spørre om vi ikke igjen står overfor et eksempel på overforsiktighet overfor innvandrermiljøer."

Heh, ja... Om du må spørre deg selv om det etter vinterens islamdebatter, så tror jeg du har forsovet deg litt i timen.

I vinter ville vi tilpasse blasfemiloven for å unngå å tråkke muslimer på tærne, selv om regjeringen prøvde å prate det vekk. Det var f.eks fullstendig motstridende hvordan Liv Signe Navarsete og Jonas Gahr Støre tolket den paragrafen, så de endret på den underveis. Den var for øvrig tilfeldigvis veldig i tråd med de noen av utkastene til Durban II forhandlingene, så det er liten tvil om at det var islam som skulle beskyttes. Kristenfolket tar seg ikke lengre nær av slikt.

Hijabdebatten er det helt opplagt at tilhører rekken av tilpassninger og fintføleri overfor disse gruppene.

Overforsiktigheten er i alle sammenhenger når det gjelder debatten rundt våre stadig mer problematiske muslimer. Tidligere var det ord som rasisme som ble kastet på banen så fort man kritiserte noen. Så ble det fremmedfrykt... Ordene mister sin kraft, og i det siste har det vært muslimhets som blir kjørt frem. Folk biter ikke lengre på dette. "Alle" veit at kursen vi er på nå ikke er bærekraftig i lengden, men "ingen" tør å si det av frykt for den politisk korrekte mobben. (Dvs. Venstresiden og div. org. som SOS Rasisme osv)

Mvh Spaceman Spiff.

Anonym sa...

Talsmannen for menigheten sier han "nesten må le" av anklagene mot imamen. Han "slår fast" at "politiet ikke kommer til å finne noen bevis."

Han henviser til at alle foreldrene nylig var samlet til et møte, og at det ikke kom fram noen klager om vold der.

Dette vitner om en utrolig umodenhet i forhold til temaet. Han burde selvsagt uttrykt større ydmykhet. I det minste kunne han sagt at denne type saker alltid må tas alvorlig, og at menigheten vil støtte politiet i å finne årsaken til dem. Enten det måtte være hold i anklagene, eller om det ligger andre årssaker bak.

Å fastslå at politiet ikke vil finne bevis, kan lede mistane mot at menigheten akter å skjule noe som har skjedd.

Å le av anklagene, vitner om manglende forståelse for viktigheten av å ta barn på alvor.

Talsmannen avslører uansett at menigheten ikke kan ha ødslet penger på mediekurs..

Anonym sa...

Hvorfor i alle dager har ikke politiet reagert før? De har visst om dette siden i 2002. Fortsatt gjemmer det offentlige seg bak den gamle "det er kultur" frasen. Nå må dette ta slutt. Barn av etniske minoriteter skal ha det samme rettsvernet som etnisk norske barn! Dersom det kom frem at barn ble slått av feks en fritidsklubbleder så hadde nok vedkommende fått sparken og blitt straffet for lenge siden. Her har man kun forsøkt med oppfordringer til å gå på alternativ til vold møter, noe menigheten ikke har fulgt opp. Er så utrolig lei voldelige, trangsyte og kvinneundertrykkede imamer nå. Få dem til å følge norsk lov eller send dem ut!

Oddbjørn sa...

Denne saken dreier seg om det er akseptabelt å slå barn i oppdragelsesøyemed. Det var lenge godtatt også i norsk oppdragelsestradisjon. En av dem som nylig har gått ut og forsvart å bruke vold (ris) i oppdragelsen er Carl I. Hagen. For bare to år siden uttalte han at dagens foreldre må ha rett til å bruke fysisk avstraffelse av sine barn. Se: http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=176877
På denne bakgrunn oppleves det nok noe pussig når noen kan hevde at det er Frp som skulle være svaret på dette problemet! Se også: http://evenshaug.blogspot.com/2007/10/om-sl-barn-s-er-den-her-igjen-debatten.html

Anonym sa...

Noen av innleggene her vitner om liten kunnskap om hvordan moderne norsk politi arbeider. Straffereaksjoner er noe politi først tyr til når det ikke går an å få slutt på mange typer kriminalitet. Den som har hatt anledning til å observere politi i arbeid med for eksempel ordensforstyrrelser, veit at det legges ned betydelig arbeid i å få personer til å slutte å være til plage.

De vitner også om liten kunnskap om innvandrermiljøer (som er mye mer enn muslimer). Men også blant muslimer er det mange som er like mot disse mørkemennene som vi flertallet av nordmenn har vært mot våre egne mørkemenn. (Mørkemann les religiøse som bruker sin posisjon til maktmisbruk, fysisk og psykisk). Det er kort og godt ikke sant, det som antydes av flere av de anonyme her, at alle muslimer godtar disse skikkene som diskuteres her. Det finnes to hovedtyper av de som ønsker å rydde opp: De som er "muslim but not muslim" som en iraner sa det en gang. (Mange jøder bruker også begrepet "jøde" på den måten; de er ikke religiøse, men har en kulturell tilhørighet.) Og så er det de som er moderne muslimer, og driver et betydelig arbeid for å nytolke islam på samme måte som kristne har gjort i (og her må gjerne Evenshaug som har mer greie på dette enn oss korrigere) godt hundre år.

Sist - om Koranen. Vi er mot sensur av bøker. Men de som tar til orde for at deler av Koranen bør forbys, bør først ta en titt på Bibelen, særlig GT. Der foregår det ikke ubetydelig av brudd på det vi kaller lov og rett, deriblant oppfordring til drap, utryddelse av annerledes tenkende. Når vi i tillegg veit at språket arabisk er usedvanlig tvetydig, ligger det mye mer nyttig i å retolke.

Vi har med andre ord allierte blant muslimer; det er bedre, mer effektivt å samarbeide med dem enn å drive den slags trakassering av folkegrupper som FrP innimellom holder på med.