Situasjonen i Iran er alvorlig. Demonstrasjonene er de største siden revolusjonen i 1979. Ingen vet hvor dette vil ende. Bildene av demonstranter som bankes av sikkerhetsvakter, gjør inntrykk. Alvoret i situasjonen understrekes av president Barack Obamas uttalelse om at han er ”dypt bekymret” over det som nå skjer i Iran. Blant europeiske politiske ledere er Frankrikes president Nicolas Sarkozy den som ifølge New York Times har uttrykt seg sterkest om situasjonen i Iran.
Makthaverne viser sitt sanne vesen når de forbyr utenlandske journalister å rapportere om det som skjer i landet og til og med truer med å fengsle journalistene. Som Jonas Gahr Støre sier, når regimet går til det skritt å kneble pressen, betyr det at de har noe å skjule. Det blir nærmest patetisk når en pressetalsmann for den iranske ambassade i Oslo sier at regimet kanskje gjør det fordi de er bekymret for journalistenes sikkerhet. Men det er vel bare regimet selv som representerer en trussel for journalistene. Utenriksminister Gahr Støre, som frykter det verste i Iran nå, gir også ros til folket i Iran for det motet de viser ved å demonstrere for frie valg. Regimet vil antagelig klare å slå ned opprøret. Men på sikt vil dagens makthavere tape. De kreftene som nå viser seg i Irans gater, vil vokse seg sterke og de dagen vil komme da de vil seire. Det er en dag ”vokterrne” og president Mahmoud Ahmadinejad har grunn til ikke å se fram til.
Vokterrådets aksept av nytelling av stemmene i enkelte valgkretser, er bare et skuebrød. Ingen venter at det skal føre til noe som helst. Noe nyvalg kommer selvsagt ikke på tale. President Mahmoud Ahmadinejad er allerede på utenlandsreise til land som gratulerer ham med ”valgseieren”, slik blant andre Russland, Kina, India og Pakistand nettopp har gjort. Politikk kan enkelte ganger være utrolig kvalmende!
6 kommentarer:
kvalmende? Ja.overgrep? Ja. Men er det noen nøytrale observatører som har betvilt selve valgresultatet og den kjensgjerning som springer ut av det at her er det de fattiges stemme som har blitt hørt? Kan demonstrasjoner og en ikke alltid nøytral internasjonal presse velte en ledelse som har fått flertall på legitim, demokratisk måte? Nei, et regime skal ikke stenge for ytringsfrihet og menneskerettigheter, men hvordan skal man forholde seg til en aksjonisme som stiller seg på de ressurssterkes side?
Hei Oddbiørn, jeg advarte iranere og verdens samfunnet at IKKE BLIR LURT Å GÅ I REGIMETS FELLE for fem dager siden . J eg skrevet på mange website og bloger at de 4 kandidater er DELER AV DEN ISLAMIK TERROR OG BARBAR OKKUPANT REGIM OG DE HAR ET FELLES JORNAL FULL AV TORTUR , TERROR , DRAP,KORRUPSJON , OG............, derfor hele regimet MÅ veltes og fjernes for evighet i helhet . NÅ etter nesten en uke svært urolig situasjon i Iran kommer President Obama med advarselen .
Som Otto von Bismarck sa det:
"Politikk er som pølser. Når du vet hvordan det lages, så har du ikke særlig mye til overs for det lengre".
Har selv en bekjent av meg som er iransk og har hørt mye om regimet fra ham. At foreldrene f.eks. måtte gi ham et muslimsk navn, istedenfor et persisk fra før-Islamsk tid.
Jeg trur selv Vesten ikke vil gå inn med sanskjoner eller militær makt, fordi det er like stor sjanse at folk blir å klage på det, som om at de ikke går inn med makt.
Vi må ikke glemme at den islamik tyran og terror regimet er ikke BARE trussel og farlige parasit til Iran og iranere , men på grunn av den regimet skaper og spre terror og frykt over hele verden spesiell inni vesten med hjelp til nesten alle terror organisasjoner ( Hamas, Hizbollah , Jihad , Alqida ,og mange terrorister i latin Amerika , Afrika ,.. ........ )med våpen og penger i store mengde ,vil destabilisere hele verden og i all hemmlighet lage atom bomber. Den islamik dødlig parasitt regimet har kjøpte beryktede tyrani regimer ( Nord Korea, Venezuela , Bolivia , Burma , Libya .... ) som venn . Islamik steinalderen og barbar regimet vil ødelegge alt av sivilisasjon , demokrati , ytringsfrihet , likstilling , menneskerett . .derfor islamik regimet må veltes so fort som mulig ved hjelp av all mulige midler .
En tidligere CIA-mann i Midt-Østen som nå skriver for TIME og også nylig har utgitt ei bok om Iran advarer mot å ta for gitt at Ahmadinejad tapte valget - eller tro at Moussavi er en liberal demokrat. Han påpeker at han ikke har sett tegn til protester i de fattige deler av Teheran/Iran hvor de fleste iranere tross alt bor, og at en meningsmåling opptatt av et vestlig byrå før valget viste enda større støtte til Ahmadinejad enn det endelige valgresultatet.
http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1904953,00.html
En NYTimes skribent som er historiker tar et generasjonsperspektiv og sammenligner demonstrantene med Vietnam-opprørerne i USA, og påpeker at foreldregenerasjonen er preget av helt andre verdier enn de unge som demonstrerer. Hvem som utgjør flertallet i dag er ikke helt åpenbart, men framtida tilhører selvfølgelig de unge.
http://www.nytimes.com/2009/06/18/opinion/18iht-edbulliet.html?_r=1
Virksom link til Time-artikkelen:
http://bit.ly/15mEeX
Legg inn en kommentar