tirsdag 7. juli 2009

Usmakelig jubel

To nordmenn jubler i uhemmet glede og gliser fra øre til øre der de vifter med det store vinnerloddet. Jubelen er så stor at det har gitt dem toppoppslag i nettavisen til Los Angeles Time. Jeg håper dette kan bli mitt gjennombrudd som komiker i USA, fleiper Espen Eckbo i en kommentar til oppslaget. Andre får nesten nervøst sammenbrudd over å ha vunnet vinnerloddet. Man skulle tro de hadde vunnet en Lottogevinst i 100 millioner klassen.

Den grenseløse jubelen skyldes at de har fått adgang til en begravelse. Finnes det ingen grenser for usmakeligheter og mangel på respekt når det gjelder et menneskes tragiske bortgang?

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm, jeg ser poenget ditt. Skal ærlige innrømme at jeg aldri har hengt med hodet ut av vinduet etter at jeg har fått beskjeden om at jeg får delta i en begravelse.

Men igjen, dette viser at MJ har en fantatisk fanskare, kanskje noget trangsynt, men dog

Kristin sa...

Jeg er helt enig med deg!

Blir litt trist av å se noen juble over å få være med i en begravelse. Ja, dette er spesielt å få være med på, men det er like fullt en begravelse.

Michael er også noens bror, sønn og far, tenk på det og vis respekt..

Anonym sa...

Dette var min umiddelbare reaksjon også. Lurer noen ganger på om mennesker stopper opp og tenker og reflekterer i det heletatt. Allt for mange bare buser frem og albuer seg vei, jubler og skøyer spontant uten å tenke over egene handlinger. Samme gjelder karriere jegerene, prestisje folka, og det moderne samfunnet gennerellt.


Spesiellt tragisk blir det når man ser MJ's liv i perspektiv. Han har måttet tåle et jag uten like, helt fra han var barn, til han døde av overdreven medikamentbruk.

Han døde ikke når han var på topp, når han var glad og lykkelig, eller mens han gjorde det han elsket mest i livet. Han døde på tragisk vis, som et ulykkelig plaget menneske! Slik oppfatter hvertfall jeg det..

Irene sa...

Fullstendig enig med deg. Jeg så det nevnte oppslaget i LA-times og syntes glisene til de to komikerne passet seg mest til en Michael Jackson-konsert, ikke en Michael Jackson-begravelse. Allikevel kan jeg på sett og vis forstå gleden de føler over å få anledning til å delta på en slik historisk begivenhet. Det kan vel være vanskelig for blodfansen å separere følelsene når de skal få være med på en Michael Jackson-happening, uansett om det er noe så tragisk som en begravelse. Tipper tårene deres kommer i Staples Stadion i kveld, norsk tid. Det er en tid for alt. De har fått, for fansens del, den ultimate mulighet til å si adjø til sitt store idol. Dette er den store avskjedsstunden. Men for å være ærlig tror jeg ikke at jeg hadde klart å le og smile hysterisk hvis JEG var så heldig å få en av billettene. Til dèt er jeg alt for lei meg over at vi har mistet vår tids største artist. Men jeg er lettet på vegne av de som får delta. Håper det blir et fint adjø.

Anonym sa...

Jeg skal synge, danse, jøgle og le i Eckbo sin begravelse dersom han havner i penalet før meg.

RagZo sa...

Vel, du har nå blandet ordene her da.
De har fått billetter til minnestunden, ikke selve begravelsen, vesentlig forskjell. Det mener nå hvert fall jeg.

Og de er blodfans begge to, og de er to av over en million mennesker som skal få være med å minnes en av verdens største artister.
De føler det vel som de får være med å feire livet hans da, og da kan man bli glad når man får akkurat den beskjeden om å være 1 av 1,7 millioner (tror det var det antallet de snakket om som ønsket billett til minnestunden).

Tror nok Epen Eckbo har et lite innslag av galgenhumor i tillegg, ikke at han nødvendigvis skal utnytte situasjonen for å bli berømt i det store utland.

Syns du det er mangel på respekt over å bli glad for å få være med å minnes en man satte stor pris på?

Oddbjørn Evenshaug sa...

Til RagZo: Litt søkt å skjelne så skarpt mellom ”begravelse” og ”minnestund” i dette tilfelle, må jeg si. Mediene omtaler konsekvent det som skal skje i Staples Center som en del av Michael Jacksons ”begravelse”. De skriver om ”begravelsesbillettene”, og Eckbo sier selv at han ”aldri har vært så glad for å komme i en begravelse”. Slik Michael Jacksons gravferd er lagt opp, går det hele over i hverandre. Blant annet det faktum at Michael Jacksons kiste blir brakt til Staples Center for å bli vist fram der, understreker det.

RagZo sa...

Ok. om man da ikke skjelner mellom begravelse og minnestund i dette tilfelle, er det fremdeles feil å være glad for å være med å sørge som noen utvalgte i denne begravelsen/minnestunden?

Få oppleve, og være en del av hyllesten til en stor mann.

Jeg ser ikke helt hvordan det kan være respektløst, egentlig viser det jo et ønske om å vise respekt.

Oddbjørn Evenshaug sa...

Nei da, det er ikke feil å være glad for å kunne være med i en begravelse/minnestund for et menneske man setter pris på. Men det er mange måter å vise en slik "glede" på. Og her er det altså noen av oss som vurderer de to nordmennenes reaksjoner, slik disse kan ses på videoopptak, noe annerledes enn det du åpenbart gjør.

RagZo sa...

Jeg har dessverre ikke hatt anledning til å få sett videoopptaket med Espen og Steinjo. Det er mulig det ville forandret synspunktet mitt.

Anonym sa...

Eckbo er en mann som tar saker og ting på kornet. Han er en av de som oppfatter det usmaklige i å idolisere en gal pedofil mann som betalte sine ofre enorme summer for å slippe å bli straffet. Det skal ikke Eckbo ha pes for. Medias fokus på denne jacko-wacko er intet mindre enn galskap. Noen sammenligner ham med Jesus! Denne mannen burde endt sine dager i fengsel. Det slapp han fordi han betalte seg løs.

Synve sa...

Jeg har ikke hatt noe spesielt forhold til Michael Jackson og klart å unngå det meste av medieomtalen i forbindelse med hans død.

Men jeg kom til å kikke på en god del av minnestunden hans på nett i går, og det tror jeg faktisk er den fineste minnestunden jeg noensinne har sett.

Oddbjørn Evenshaug sa...

Synve: Jeg så heller ikke alt, men er enig, det jeg så, var veldig fint.

Anonym sa...

Alle må jo ha en mening om MJ; ikke noe galt i det. Men når man bruker så mye tid og fokus på en person som er død da går mine tanker til avgudsdyrking. Og da tenker jeg, ja de kan umulig være kristne. Eller kanskje kristne light? :)