mandag 31. mai 2010

Uforståelig og uakseptabelt

Den israelske militære aksjonen mot skipene på vei til Gaza møter med rette fordømmelse over en hel verden. Uansett hvor mye en måtte mene at hjelpekonvoien var ment å provosere Israel, kan Israels handlemåte ikke forsvares. Bordingen av skipene, der bl a den svenske kriminalforfatteren Henning Mankell er med, har skjedd i internasjonalt farvann, og mange sivile er drept. Vårt Lands sjefredaktør treffer godt når han i en nettleder skriver: ”Hvis hensikten med den såkalte fredskonvoien til Gaza var å få Israel til å framstå som en brutal krigsmakt, så har israelerne nå sørget for at de lyktes.”

Utenriksminister Støre bør få støtte når han forlanger gransking og innkaller Israels ambassadør på teppet for å uttrykke Norges protest over Israels framgangsmåte. Jeg er enig med NUPI-direktør Jan Egeland som sier at dette er ikke bare en katastrofe for de okkuperte palestinerne, men også en katastrofe for Israel. For alle som sympatiserer med Israel er det vondt å konstatere at israelerne åpenbart ikke forstår konsekvensene av sin egen politikk.

Oppdatering:
Ulike versjoner av tragedien
Demonstrasjoner utenfor ambassaden
Frykter blodbad
Tre norske uskadet

13 kommentarer:

Anonym sa...

Israelere forstår ikke konsekvensen av sine handlinger. Det er desverre slik det er, men så lenge de ikke blir stilt til ansvar er det mye værre. Det er på tide noen av kjeltringene som leder Israel sendes til den Haag.

Karstein sa...

Dette er "fredsaktivistene" før avgang til Gaza:

http://www.memritv.org/clip/en/2489.htm

De virker ikke så fryktelig fredelige synes nå jeg.

Aleksander sa...

Det er ufattelig kjedelig at liv skal bli tapt, men du skriver som en som ikke har forstått hva dette dreier seg om i det hele tatt. Når et skip med såkalte "fredsaktivister" trosser advarsler fra det Israelske militæret så må det brukes makt for å stoppe de. Det hadde nok de fleste lands forsvar gjort. Spørsmålet om det kunne vært gjort på en mindre brutal måte, vil jeg ikke ta stilling til, for jeg kan ikke med sikkerhet si hva som har skjedd. "Fredsaktivistene" og deres organisasjoner hevder at israelske soldater åpnet ild umiddelbart etter bording. Dette høres jo akkurat ut som våre venner GIlbert og Fosse. På den andre siden hevdes det at soldatene ble angrepet med økser og lignende. Dersom dette er faktum, forstår jeg veldig godt hvorfor det ble åpnet ild. Det er slik de er trent.

Anonym sa...

De burde helt klart vente med å borde skipet til de var i israelsk farvann.

Anonym sa...

De trenger ikke vente, de gjorde akkurat det samme som Politiet i Norge. Disse muslimske voldsmennene medkniver og køller skulle inn til Gaza.
Akkurat som norskt politi har gjort mot "Ransligaen" så slo de til før forbrytelsen skjedde. Norsk politi har jo tidligere dømt folk her hjemme til 4,5 års fengsel kun for å planlegge et ran.
Skal man ikke da kunne ta disse muslimske møkkafolkene når de kommer på en forhåndsannonsert forbrytelse?

Jeg synes de burde senket hele jævla båten.

Anonym sa...

hei

lit av noe meninger, det selsakt ike lov til og borde et skip i internasjonalt farvan skipet har lov til og gjore motstan ingen andre bordrer slik

Helge Samuelsen sa...

Et meget godt og gjennomtenkt innlegg.

Dessverre ser vi at noen av Israels "venner" ikke klarer å se at all støtte ikke er god støtte! Det er farlig, fordi det er med på å sette likhetstegn med staten Israel og Jøder.

Anonym sa...

En godt skrevet kommentar.

Dette er en veldig trist hendelse, men det som er minst like trist er enkelte av kommentarene her. Folk som presterer å forsvare dette demonstrerer bare manglende empati og virkelighetsforståelse.

Stikkord:

1: Internasjonalt farvann.
2: Utsulting av en hel befolkning over lang tid. Da hjelper det ikke å definere seg selv som regionens eneste demokrati.

Jeg kunne skrevet mye mer, men det trengs vel egentlig ikke.

Offiser med FN og NATO tjeneste.

Aleksander sa...

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/midtosten/artikkel.php?artid=10008021

Se videoen i denne artikkelen. Hvem er det som begår råskapen her? En kompis av meg jobber med en israeler som kjenner en som var med i aksjonen. Soldatene gikk inn med paintballgeværer som sine primærvåpen, mens "fredsaktivistene" løsnet skudd. Hvordan i all videste verden kan dere sitte der og dømme Israel, når deres standpunkt er akkurat slik dere leser om det i mediene?

Under medierevolusjonen trodde man på noe som ble kalt "de allmektige mediene", som i praksis betyr at media kan påvirke hvem de vil, til å tro hva som helst. Jeg begynner nesten å falle tilbake til denne teorien når jeg ser all idiotien noen av dere klarer å slenge ut. Skaff dere litt perspektiv i saken før dere fordømmer. Det er ikke mindre enn umodent å oppføre seg slik som noen av dere gjør.

Anonym sa...

Hvordan hadde du reagert derson du var på en båt som ble angrepet i internasjonalt farvann? Jeg vet jeg hadde sloss silbake med alt jeg hadde tilgjengelig.

Dette angrepet på en båt med "fredsaktivister" i internasjonalt farvann har for første gang fått meg til å ta side i saken. Israel må betale for sine synder!

Anonym sa...

Det kommer mer bistand fra Israel og inn til Gaza i løpet av en normal uke, sammenlignet med det som kom med denne konvoioen. Konvoi ledelsens intensjoner var åpenbart voldelig konfrontasjon med israelerne, de må derfor ta ansvar for denne hendelsen. At organisasjonen nå kringkaster at de vil sende et nytt skip viser linjen av konfrontasjon. Som man kan se på klipp fra Memri, ser man hvordan deler av gruppen før avreise, synger islamske sanger med referanse til nedslaktning av jøder.
Det er uansvarlig både av Evenshaug og av det internasjonale samfunnet å ikke påpeke disse forhold. I realiteten er de med å gir moralsk støtte til Hamas, som i sitt charter går inn for utslettelse av Israel og etnisk rensning av jøder fra området.

Oddbjørn sa...

Til siste Anonym:
Ifølge din logikk betyr enhver kritikk av Israel at en gir moralsk støtte til Hamas. Det er en feilslutning.

Anonym sa...

Dette var jo timet og regissert av "aktivister". Mediene gikk fem på. Å bruke nødhjelp som brekkstang for sine ekstreme mål synes jeg er forkastelig, men ingen politikere blir "sjokkert" o.l. av det.
Ellers må jeg etterlyse om tapet av disse "aktivistene" er verre en de hundrevis av mennesker som DAGLIG dør andre steder i verden. Sakens oppmerksomhet er helt ute av proporsjoner i global sammenheng.