torsdag 11. juni 2009

Neppe politisk overvåking

Interne kontrollrutiner har vist at det er grunn til mistenke Forsvarets sikkerhetstjeneste for å ha drevet ulovlig overvåking av datatrafikken og internettbruken ved statsministerens kontor og flere departementer. Forsvarets sikkerhetstjeneste har til oppgave å overvåke sikkerheten i Forsvaret, intet mer. Forsvarets sikkerhetstjeneste er ingen såkalt hemmelig tjeneste. Den er en slags intern vakttjeneste i Forsvaret og kun der. Tjenesten har ingen myndighet til å overvåke den sivile trafikken.

Det er derfor en alvorlig sak hvis KRIPOS’ etterforskning skulle vise at mistanken blir bekreftet. Uten å bagatellisere et eventuelt lovbrudd kan det være grunn til å understreke at det er lite så langt som tyder på at vi står overfor et forsøk på politisk overvåking, slik vi har hatt eksempler på tidligere. Sannsynligvis dreier det seg om en eller annen form for overivrighet fra tjenestens side, eller mer sannsynlig: grensene for myndighet er ikke klare nok. Da ligger det i slike tjenesters karakter at man har en tendens til å gå utover sin myndighet snarere enn å holde tilbake. Foreløpig kan det altså være grunn til å vise en viss tilbakeholdenhet i reaksjonene.
Etterforskningen får vise hvor alvorlig dette egentlig er.

LES MER:
Undersøkte ikke
Granskerne visste ingenting
Dreier seg ikke om lesing av e-post
Vil ha forsvarsministeren inn på teppet

4 kommentarer:

Christian sa...

Although I am against surveillance of private people the SV/AP government most certainly needs to be monitored closely.

After all they are self admitted terrorist collaborators and they divert billons of kroner’s to support various terrorist organizations. Minister Halvorsen participated openly in anti-Semitic demonstrations under the motto:"Kill the Jews"

So they most certainly represent a clear and present danger to national security. My opinion is that they all under the present circumstances should be arrested for high treason and be prosecuted to the full extent of the law based on these facts alone.

Unknown sa...

Alle nettverksadministratorer har full tilgang til nettverket som administreres. Det er nødvendig for å drifte nettverket og for å kontrollere at bruken er i samsvar med reglane for nettverket.

Alle brukere må forplikte seg til følge regler som gjeld for bruken av nettet. For forsvarets sikre nettverk vil desse reglane gjelde både for menige og forsvarsledelse, og for f.eks. departement og statsministerens kontor når dei bruker forsvarets datanettverk.

Dersom politikere og embetsverk misliker at forsvarets datafolk følger med på bruken, så får departementene heller opprette sitt eget sikre nettverk, med egne ansatte til å drifte.

Anonym sa...

Overrasket hvor mye inkompetanse det finnes ute i det offentlige Norge. Når departementene benytter seg av Forsvarets data-infrastruktur og Sikkerhetstjenesten er gitt i oppgave å følge med på denne trafikken burde det være rimelig å anta at tjenesten bare har gjort jobben sin.

Anonym sa...

Overvåkningens historie! Kortversjon.

PST og FO/E som samfunnssikkerhetsorganer - var etter andre verdenskrig involvert i en maktkamp både på politisk og personlig nivå. Politisk var sjefen for E-staben (dagens etterretningstjeneste) og sjefen for POT (dagens PST)politisk tilknyttet Arbeiderpartiet. Maktkampen om nasjonalsikkerhet varte til langt ut på 70 tallet - til kamphanene sluttet personlig ”fred” og fordelte de sikkerhetsmessige plikter og gjøremål seg i mellom. I både PST(POT), FO/E og FO/S foregikk det mye ureglementerte handlinger som ikke tålte dagens lys. På 90 tallet ble E- tjenesten FORSØKT underlagt politisk kontroll med Lundutvalget som gransket arbeidsmetoder, økonomien etc. - der. Sikkerhetstjenesten sin rolle som stat i staten er velkjent internt i både i PST, FOE og FOST, men om den saken er det er nesten ingen som er villige til å uttale seg offentlig om!
Nå i 2009 blir sikkerhetstjenesten forsøkt å bli gått etter i sømmene. Forsvarssjef Disen sitt engasjement ser jeg på som hans personlig og militærpolitisk ”arv” som han nå prøver å få gjennomført på tampen av sin militære karriere - der hans ønske er å underlegge alle tre tjenestene under politisk kontroll.
I motsetning til de konspiratoriske ideene som kommer til uttrykk på nettet - er det Arbeiderpartiet selv som har ”velsignet” en utstrakt militær og politisk overvåking etter andre verdenskrig og frem til i dag!
Hilsen Lisa