”Overvåkingssaken” blir blåst opp til helt urimelige dimensjoner. Den unngåelige Arne Strand har vært på plass i Dagsnytt 18 og snakket, slik han ofte gjør, om ”skandale”, et begrep som i mediesammenheng har mistet enhver fornuftig betydning. Hans kommentarartikkel i Dagsavisen er tilsvarende oppblåst. Politikere blåser seg om mulig enda mer opp og snakker om hoder som må rulle, fortrinnsvis i Forsvaret. Det er naturligvis viktig nok at man har systemer og regler som sikrer så langt det er mulig at sikkerhetstjenester ikke passer på noe de ikke skal passe på og for muligheter til å snoke i saker de ikke har noe med. I og med at det i den foreliggende saken foreligger mistanke om at noe slikt kan ha skjedd, er det av betydning at saken blir klarlagt. Slik sett er saken prinsipielt viktig. For øvrig viser det seg at statsministerens kontor har krypterte datalinjer, slik at Forsvarets sikkerhetstjeneste ikke har hatt mulighet for å overvåke datatrafikken der.
Nå har man funnet ut at også Slottet bruker Forsvarets sikkerhetstjeneste som sin vakttjeneste når det gjelder datatrafikken, fordi ett eller annet departement har funnet det hensiktsmessig. Dermed blir ”overvåking av Kongen” en del av ”skandalen”. Men Kongen selv ser ut til å holde hodet kaldt. ”Nå får vi se hva man finner ut”, sier Kongen. Nettopp. Og mye tyder på at man finner ut at det i praksis ikke har skjedd noen større skade.
Jeg er enig med Vårt Lands redaktør som skriver at det mest kritikkverdige i denne saken er at regjeringen ikke har skaffet seg sitt eget sivile sikre nett og i stedet for å blande inn Forsvaret inn i dette.
Oppdatering:
Sentrale kilder i Forsvaret sier til Aftenposten at Forsvarets Sikkerhetstjeneste (FOST) hverken har åpnet Slottets e-post eller sendt beklagelsesbrev om dette, slik det ble hevdet lørdag. E-postsaken er en av grunnene til at politiet har tatt ut siktelse mot FOST for ulovlig overvåking.
Les også: Advarer mot konspirasjonshysteri
6 kommentarer:
Dette er vel det beste inlegget jeg har lest om denne saken. Den har klare paraleller til ambulansesaken hvor en mengde politikere ropte rasist før noen fakta var kommet på bordet (paraleller ifm politikernes uttalelser).
Enig med Kardemomme... Pluss at jeg tror nok datatrafikken til denne regjeringen handler om sleipe valgstrategier og notater om hvordan de skal ødelegge for de andre partiene, enn viktige statsanliggender. Denne regjeringen sitter jo med makten for å sitte med makten. Ikke noe som er viktigere enn det. Uansett pris...
Mads
Neppe stor skade?
Du skal ikke tåle så inderlige vel, den urett som ikke rammer deg selv.
Innimellom skjemmes jeg over manglende kampånd for å forsvare alles rettigheter til å være og si. Jesus vrir seg i graven.
Nok engang klarer du å uttale deg veldig proffesjonelt og korrekt. Media blåser saken uforholdsmessig opp, og det viser seg at det hele er basert på feilaktig grunnlag. Dine ord reflekterer sannheten slik den egentlig er.
Stå på!
Dere er en gjeng ignorante tullinger. Poenget er jo at det blir bedrevet personovervåkning uten hjemmel. Det er farlig i et demokrati. Dessuten.... at smk har krypterte linjer betyr slett ikke at de ikke kan overvåkes. Krypteringen stopper nemlig i det datastrømmen forlater det interne nettet og går ut på internett. I dette knutepunktet foregår tappingen av data.
"Personovervåkning" blir et helt galt begrep i denne sammenhengen.
Her er det som mest sannsynlig har skjedd:
Forsvarets sikkerhetstjeneste har som oppgave og overvåke den generelle trafikken på nettet de skal sikre. Trafikken blir "overvåket" av programmer, som bl.a. ser etter filtyper, nøkkelord, spesifikke nettsteder osv. Når noe uregelmessig/mistenkelig dukker opp, kan en operatør gå inn på loggen og se nærmere etter hva som har skjedd. F.eks. om en bruker uforvarende har lastet ned et virus, om det har vært forsøk på inntrengning i nettet osv.
Da en bruker surfet innom en nettside med porno, ble dette logget som et mulig sikkerhetsbrudd av programmet som sjekker nettrafikken. Kanskje fordi nettstedet allerede var kjent som en kilde for virus.
FOST mente de måtte ta affære på dette.
Så langt er alt i henhold til normal sikkerhetsvirksomhet, som også foregår i alle private selskap av noe størrelse. Det ligger ingen "hemmelig" eller ulovlig overvåkning i slik sikkerhetsvirksomhet.
Så skjer imidlertid feilen: Den ansatte i FOST velger å gå inn i den detaljerte loggen for å finne ut hvilken bruker som har besøkt nettstedene. Det har han ikke lov til. Selv om det så klart er teknisk mulig.. Han melder fra til Justisdepartementet. Mest sannsynlig i god tro, for å få den ansatte til å slutte med den potensielt sikkerhestruende surfingen.
Dette handler altså ikke om "overvåkning" av enkeltpersoner, som om FOST aktivt satt og fulgte med på hva en eller flere ansatte holdt på med.. Feilen var at den ansatte i FOST var litt ivrig i tjenesten, og meldte fra om hvilken ansatt sikkerhetsbruddet gjaldt - istedetfor å sende en generell bekymringsmelding til Justisdepartementet.
Avisene følger opp med konspiratoriske oppslag, bilder og diagrammer i avisene.. Her sauses navn på hemmelige tjenester sammen med Statsministerens kontor, "Kongen" (sic), Justisdepartementet, politikere og forsvarsfolk, i forsøk på å skape mest mulig dramatikk.
Med mulighet for at jeg tar feil..: Om et par uker vil saken være over, og koke til det jeg har beskrevet over. Med påfølgende forsikringer fra FOST at man nå har gått grundig gjennom rutinene, og sørget for å anonymisere nettloggene, før de kan inspiseres av FOST ansatte..
Legg inn en kommentar