fredag 28. august 2009

Utdatert virkelighetsforståelse

TV-kjendisen Petter Nome kan gratuleres med ny jobb som administrerende direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen. Måten han prøver å profilere seg på i sin nye stilling, er det mindre grunn til å gratulere ham med. Sjelden har vi sett en mer utdatert påstand enn den han serverer i Vårt Land (gjengitt bl a i VG og NRK). Jeg tror man skal lete lenge i dag for å finne den ”front av fordommer og intoleranse” som han tillegger avholdsmiljøene og spesielt kristne slike, tidsriktig presisert av Nome til ”konservative kristne kretser”. Denne etiketten er jo en sikker ”vinner” i dagens medieverden. Når den brukes, slipper man jo nærmere dokumentasjon. Hvem som er preget av fordommer, kan utvilsomt diskuteres.

Steinar Glimsdal i Blå Kors Norge påpeker med rette at det forenklede verdensbilde som nok kunne prege både det ene og det andre miljøet, avholds eller ikke, ikke lenger finnes, og at Nome tegner et grovkornet og gammeldags bilde av avholdsfolk. Den nye øldirektørens påstand om at det settes likhetstegn mellom bruk og misbruk av alkohol hører fortiden til. Generalsekretær Anne-Kristin Kolstad i Actis, Rusfeltets samarbeidsorgan, sier hun fortsatt har til gode å møte noen kristenfundamentalistiske avholdsmørkemenn, og dersom de finnes, er det en marginal gruppe. Hun anbefaler Nome å bruke litt tid på å sette seg inn i organisasjonene som arbeider for en restriktiv ruspolitikk.

Nome presiserer i intervjuet i papirutgaven av Vårt Land at bryggeribransjen har ansvar for å bidra til å bekjempe alkoholens skadevirkninger. Det er bra – og nødvendig. ”Den største trusselen mot god ølkultur er ikke avholdsfolk, men fyll”, sier han. Her treffer nok Nome atskillig bedre. Det kan kanskje være grunn til å minne om at alkohol er et større samfunsproblem enn narkotika.

6 kommentarer:

Jon Steinar sa...

Takk for god kommentar!

Jeg selv er avholdsmann, og er glad for det valget personlig. Det kan godt hende jeg ikke forstår helt nyansene mellom måtehold og fyll, da det for meg virker som om enkelte blir ganske beruset, selv om de selv bedyrer de er måteholden...

Men folk må jo bli beruset, hvis de ønsker det. Nå handler likevel rusdebatten om store og alvorlige samfunnsutfordringer, og jeg ser ikke helt poenget i at Nome skulle angripe avholdsfolk som et tiltak for å bedre forholdene i samfunnet. Hva er det som gjør avhold til et problem?

Det mått i så fall være at vi villeder folk til å tro at en øl er en garantert åpen dør til et rushelvete, noe folk da i neste omgang oppdager ikke er sant. Så begynner de å drikke mer fordi de ikke lenger opplever at advarsler mot rus stemmer med virkeligheten.

Men ærlig talt: Det er lite i kristen - Norge av advarsler mot å ta en øl, tvert imot burde avholdstanken fornyes blant kristne i dag.

Det virker som om Nome har erfaringer som går 40 - 50 år tilbake i tid. Så lenge jeg har levd (i 30 år), så har jeg ikke opplevd en overdreven advarsel mot alkohol, ikke mer enn det som denne giften fortjener iallefall

Anonym sa...

Hva synes P.N. om fulle menn som banker opp konene sine mon tro?

Anonym sa...

Jeg er avholdsmann og pinsevenn. I følge Nome er jeg da en mørkemann. Mitt standpunkt er gjordt på bakgrunn i at jeg har opplevd for mange skjebner der alkohol har gjordt at mennesker har ødlagt sitt og andres liv til å så for at dette rusmiddelet i dag ikke ødelegger mange familier og liv. Tenk om samfunnet hadde hatt en statestikk slik de har på trafikkulykker der man registrererr alle skader og dødsfall som skjer i alkoholpåvirket tilstand..
Jeg har stor respekt for at mange nyter alkohol med måte men for meg ser jeg alltid de som også begynner der men ikke slutter med måteholdet.
Lykke til som øltalsmann og bekjemper fylla. Tror desverre du ikke lykke men jeg håper i det lengste at du klarer dette.

Are Karlsen sa...

Ved å skyve et fordomsfullt bilde av mørkemenn og avholdsfolk framfor seg, unngår Nome at det settes søkelys på hans eget "idealistiske" fall. At radikaleren Nome nå er talsmann for kapitalister som profiterer på alkohol, må vel sies å være litt av en reise.

En ambulansesjåfør jeg snakket med her om dagen: "Vi rykker nesten aldri ut til trafikkulykker. Hadde det ikke vært for alkohol, narkotika og nikotin, hadde vi ikke hatt noe å gjøre".

Var det Nome som stod bak nyheten i NRK TV i dag som "viste" at avholdsfolk er mer tilbøyelige til angst enn alkoholnytere?

Per sa...

Jeg vil bare si meg hjertens enig med Petter Nome, når han sier at mange ikke skjønner at det går an å nyte alkohol uten å ha et problem. En del av den kristne avholdskulturen har fortsatt en intoleranse overfor dem som tar seg en øl, sier han. Og dette blir nærmest slått opp med krigstyper under den meget tvilsomme tittelen "Petter Nome angriper kristne avholdsfolk". Det har han da aldeles ikke gjort, så langt jeg kan se. Alt han gjør er å peke på at det faktisk finnes nyanser når det gjelder alkoholbruk. Det er den fanatiske totalavholdsfraksjonen som derimot reduserer alternativet til valget mellom sitronbrus og rennestein, for den som vil holde sin sti ren.
At man skal lete lenge i dag for å finne en "front av fordommer og intoleranse”, slik Evenshaug hevder, er derimot en virkelighetsforståelse jeg overhodet ikke kjenner meg igjen i. Jeg har personlig fått føle på kroppen den hets og utfrysing som følger av å flagge et ærlig måteholdsstandpunkt som kristen. Og det ikke bare innenfor en liten, snever krets av troende. Jeg er oppriktig skremt av den brutale kirkepolitiske maktkamp og kulturdiskriminering som finner sted i sammenhenger jeg ikke hadde forestilt meg slike holdninger eksisterte i for bare noen år tilbake. Man skyter spurv med kanoner, og skyver ansvaret for all verdens rusproblemer over på dem som faktisk ikke har andre motiver enn å nyte et glass i godt lag som voksne mennesker. Nå er det på tide å slutte med krisemaksimeringen og stigmatiseringen av måteholdskristne, og heller konsentrere seg om de virkelige problemene - samt ikke minst å feie for egen dør. Med all respekt..

Oddbjørn Evenshaug sa...

"...kirkepolitisk maktkamp og kulturdiskriminering.." - "...krisemaksimering og stigmatisering av måteholdskristne...". Det var nå voldsomt da til sinneutbrudd da! Vi har tydeligvis ulike erfaringer.