tirsdag 18. august 2009

Tøvet er i gang igjen

Så er tøvet for i gang igjen. Ja, jeg tenker ikke på selve valgkampen, men på de fordummende meningsmålingene, terningkastene og kommentarene om hvem som ”vant” debatten. I dag flommer det over av denne synsingen, som skygger for oppmerksomhet omkring innholdet i politikken.

Resultatet av meningsmålinger om hvem som ”vant”, avspeiler først og fremst de politiske sympatiene til dem som blir spurt. Uansett hvor dyktige de måtte være har lederne for småpartiene null sjans til å ”vinne” i slike målinger, rett og slett fordi de har for få tilhengere. Medlemmer av regjeringen kan til nød nå opp i noen prosenter mer enn det som vanlig er på grunn av posisjonen. Vi husker hvordan Kjell Magne Bondevik scoret relativt høyt noen ganger da han var statsminister, og ingen skal fortelle meg annet enn at Kristin Halvorsen henter noen stemmer ut fra posisjonen som finansminister. Hadde Navarsete hatt denne sentrale regjeringsposisjonen, ville hun garantert fått bedre vurdering.

”Ekspertdommene” er om mulig enda mer fordummende. De såkalte ekspertene later som de gir en saklig og kunnskapsbasert vurdering av prestasjonene i debattene, men er i sine vurderinger akkurat like mye preget av deltagernes posisjoner. Det er gåtefullt for meg at seriøse valganalytikere ikke holder seg for gode til å være med på dette tøvet. Rett skal være rett, Frank Aarebrot viser en viss tilbakeholdenhet i VG i dag. Han peker bl a på at mange lar seg lure av klappingen fra tilhengerne i salen, og vegrer seg for å være med på ”vinnerkåringen”. Dessuten er han konstruktiv: Han etterlyser engasjement som avspeiler overbevisninger hos deltagerne. Enig!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg vil bare takke for et veldig bra blogginnlegg. Du setter ord på det mange ikke tenker på.

Anonym sa...

Helt enig i det anonym sa. Men du kunne godt føyd til at den største tøveren er Svein Tore Martinsen. Bloggen hans er så subjektiv at han ikke burde kalle seg valganalytiker. Hvem kan forresten kalle seg det? (Hvem som helst. Det er en like ubeskyttet tittel som eiendomsmegler).
Borgerlig lobbyist burde Martinsen kalle seg.