fredag 14. august 2009

Det beste alternativet?

Resultatet fra den politiske meningsmålingen i Finnmark, er nesten utrolig. Frp får nøyaktig en tredel av stemmene i Finnmark og dobler siden forrige valg. Som stortingsresultat ville partiet tatt to av de fire direkte mandatene i fylket. Det må være tankevekkende for de rød-grønne, og SV spesielt, at det er SV-mandatet som går føyken, dvs til Frp. I det hele tatt er ikke de politiske meningsmålingene spesielt lystelige om dagen for de rød-grønne. De fleste viser at det går i retning av regjeringspartiene taper flertallet.

Kanskje det mest interessante ved den politiske meningsmålingen Aftenposten publiserer i dag, er at sentrumsalternativet framstår som en reell regjeringsmulighet. Alternativet forutsetter at Høyre-Krf-Venstre får flere stortingsmandater enn Frp, og det er nettopp hva denne målingen viser. Det forteller at valget slett ikke bare står mellom Jens og Jensen, slik de to har en felles interesse av å framstille det og slik mediene merkelig nok også prøver å innbille velgerne. Riktig nok har Siv Jensen vært krystallklar på at Frp ikke støtter en regjering partiet ikke selv er med i. Men også Frp må stemme i Stortinget og ta ansvar for at landet får en regjering. Sponheim har rett i at Frp meget gjerne kan komme i den situasjon at de må velge mellom en Ap-regjering eller en sentrumsregjering. Det skal bli en interessant å oppleve den dagen da Frp i en slik situasjon velger en Ap-regjering.

Nå skal det sies at mandatforskjellen i Aftenpostens måling er minst mulig, 45 mot 44, og i en annen måling, som også publiseres i dag, er sentrumsalternativet et stykke unna å være større enn Frp, slik de fleste målingene de siste månedene har vist. Men Aftenpostenmålingen viser at det tredje alternativet slett ikke er umulig. Det snakkes mye om ”trygghet” foran dette valget. Vi trenger ikke eksperimenter, hører vi stadig fra de rød-grønne. Nettopp. Sentrumsalternativet er ikke noe eksperiment. Det er bare fire år siden dette alternativet styrte landet, og de gjorde det godt. Alternativet hadde også den store fordel at Stortinget spilte en viktig rolle i beslutningsprosessene. Det er mer enn hva en kan si om det siste fire årene.

2 kommentarer:

Kjetil Mogård Bergem sa...

Liker veldig godt denne meningsmålingen, for den viser at det er andre alternativer enn Jens og Jensen. Håper at folk flest ser dette også, og at det kan gi muligheter for en ny sentrumsregjeringen, og som du sier, så er dette en erfaren regjering.

Anonym sa...

Her snakker vi vel teori på linje med landslagets VM-sjanser. De rødgrønne fortsetter selvsagt å regjere etter valget. H, KrF og V får selvfølgelig ikke flere enn de rødgrønne til sammmen, samtidig som Frp også ikke har sjans i havet til å gå forbi de rødgrønne samlet sett. Derfor er det egentlig bare ett alternativ; de rødgrønne. De styrer utmerket og bør få fortsette med det!