tirsdag 4. august 2009

Ingen ”katastrofe”?

Det kan ta 15 år før naturen er tilbake til det normale igjen etter Full City-forliset, sier en forsker ved Norsk institutt for vannforskning. Årsaken er at de helt spesielle rullesteinsstrendene holder på oljen mye lengre enn for eksempel et svaberg. Men dette er likevel ingen miljøkatastrofe, sier den samme forskeren. Situasjonen i Langesund og sørover ser mye verre enn den virkelig er. Olje er et naturlig stoff som brytes ned i naturen. Vi kommer ikke til å få en situasjon der dyr og planter dør ut og ikke kommer tilbake.

Nei vel, godt å høre det. Muligens er ”katastrofe” et for sterkt ord. Men når en er tett på svineriet, er det lett å ty til sterke ord. Flotte strender som er griset til av den giftige oljen, sjøfugl svarte og ødelagte, fugleentusiaster som gjør en kjempejobb med å finne dem. Traff nettopp en som hadde plukket opp sju stykker i går og nå var på vei til å berge en som satt like bortenfor her. Jeg ser verneverdige områder svarte og fæle. Jeg ser de flotte skjæra rett her med nydelige viker og strender ute fullstendig nedsølt av olje. Jeg ser småbåthavner der båtene ligger og skvalper i tungolje. Jeg ser lenser som stenger av hele fjorden og forteller oss av sjølivet er over for denne sommeren, lenser som for øvrig båtfolket for all del må la ligge i fred og ikke forsøke å åpne.

Og slik kunne vi fortsette. Nei, kanskje ingen katastrofe. Tross alt har ingen menneskeliv gått tapt. Men en flott natur er ødelagt i hvert fall for en tid, fugler drepes og mye verdifull menneskelig aktivitet blir hindret. Når en opplever slikt som dette, blir en enda mer bevisst på hvor viktig miljøvernet er og at vi ikke bør ta noen sjanser på å handle slik at vi kan risikere store miljøkatastrofer. Personlig er jeg overbevist om at vi ikke bør ta sjansen på å sette i gang oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen. Tanken på hvilken skade en ulykke med oljeutslipp kan gjøre i disse særdeles verdifulle, men sårbare områdene, tilsier at vi ikke bør ta noen sjanser. Synes det er ynkelig at statsministeren og Ap ikke tar standpunkt i denne saken før valget. I denne viktige saken spriker de rød-grønne på en måte som ikke inngir tillit.

3 kommentarer:

Sommerferie sa...

Hva er en katastrofe? Er det en strand som er litt tilgriset eller en ærfugl som er tilgriset og dør. Klart det er ille for de dette treffer men en katastrofe for landet er det ikke, heller ikke for turismen over tid. Neste år på denne tid vil dette neppe merkes annet enn enkelte steder. Da kan man ikke snakke om katastrofe...

TULL OG TØYS nyhetshungrige journalister uten syn for annet enn nyhetsoppslag.

Anonym sa...

endelig ! om klima og i miljødebatten trives demagogene godt :-))

Anonym sa...

Hei,

Fossil Fuel, fra jord har du kommet, til jord skal du bli!

Som i Alaska som var mye mye verre er det vell ikke mye igjen. Tror ikke en ser mye igjen av dette neste år