Jeg har tidligere hevdet at “kaos” må være journalistenes yndlingsord. Det er ikke måte på hvor mye kaos det er på avisenes førstesider. Straks ett eller annet som er litt galt skal beskrives, er ”kaos” ordet.
Etter partilederdebatten på NRK mandag kveld var det ”kaos” overalt. Gjengangeren som kommentator i NRK og TV2, Arne Strand, kan knapt snakke om regjeringssituasjonen på borgerlig side uten å ty til kaos-floskelen. I aviskommentaren er det ikke noe mindre. Også hos Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse hersker det ”borgerlig kaos”. Bare for å ha nevnt to eksempler. NRK er vel programforpliktet til å være noe mer balansert, så der i gården er det ”Kaos på begge sider”. I Indre Akershus Blad var det for en tid siden ”Komplett kaos rundt riksvei 22”. Undres på hvordan det så ut der. Mindre var det heller ikke i Tidens Krav der det hersket ”Komplett kaos om gullpensjonene”. Rett skal være rett, også interjuobjekter er kaosorientert. I hvert fall hvis man er fotballagent. - Nok ”kaos”.
Når journalister er ferdig med å beskrive ”kaos”, krever de ”garantier” av en eller annen politiker eller myndighetsperson. Bare hør på tv-nyhetenes intervjuere. ”Kan du garantere at dette kaoset ikke gjentar seg?” lyder spørsmålet. Ikke rart at politikerne svarer litt nølende. Senest i går kveld hørte vi NRKs Magnus Takvam kreve garantier av Siv Jensen både i det ene og det andre spørsmålet. Garantere? Hvem kan vel det? Men slik unnfallenhet er ikke nok for de sterke ordknektene. Her skal man ha forsikringer med hundre prosent sikkerhet. Ja, for en ”garanti” kan vel ikke bety noe mindre?
Blant topp tre i floskelparaden finner vi ”rase”. Det er ikke måte på hvordan folk ”raser”, vel og merke ifølge journalistene. Jens Brun-Pedersen leverte i Vårt Land i går en høyst saklig og betimelig kritikk av ideen om å avholde kirkevalg i skoletiden på Elverum videregående skole. Det ble i avisens språk til at ”Human-Etisk Forbund raser mot kirkevalg på skole”. Tydelig, saklig tale blir til at man ”raser”. Alle ”raser” i journalisters språk: Dyrevernerne ”raser”, applikasjonsutviklere ”raser”, ungdomspolitikere ”raser”, Frp ”raser”, stortingsrepresentant ”raser”, tidligere statsråd ”raser”, Elle-lesere ”raser, bilister ”raser”.
Og jeg ”raser” over bruken av floskler i journalistikken.
1 kommentar:
Rasende festlig!
Jeg twitrer den straks, takk for å ha satt fingern på en av de mest irriterende flosklene på markedet!
Legg inn en kommentar