fredag 22. januar 2010

Bøkko bør vise holdning

Når en vokste opp med Hjallis og var en del av den fantastiske entusiasmen som skøytesporten en gang var forbundet med, er det trist å observere den situasjonen sporten er kommet i. Ingen skal bebreide nederlenderne for at de er gode, men når dominansen blir så total som den har vært nå i mange år, sier det seg selv at interessen blir begrenset til de oransjekledte supporterne fra treskolandet.

Vi hadde jo håpet at Norge skulle kunne gjøre nederlenderne rangen stridig. Det har ikke lykkes. Før forrige OL hevdet den norske landslagsledelsen at de skulle tapetsere pallen med norske løpere. Alle husker hvordan det gikk. Og når en ser hva som nå foregår i norsk skøytesport, er det liten grunn til å tro at det vil bli noe bedre. Landslagstreneren ble sparket på grunn av totalt uakseptabel holdning og atferd. Etter det har det bare vært bråk. Mye er sagt i denne saken, men det forundrer meg at det ikke har vært mer oppmerksomhet omkring holdningen til Håvard Bøkko.

Det går an å forstå at en opplagt medaljekandidat i OL lett får mye sympati. Vi vil jo alle gjerne ha norske OL-medaljer. Men for å si det rett ut: Jeg synes ikke Bøkko har vist den holdning han burde ha gjort i denne striden. Selvsagt skal en respektere at han er lei seg for at han mistet Mueller som landslagstrener. Men også Bøkko må forholde seg til Muellers uakseptable atferd mot en annen landslagsløper, som for øvrig også er medaljekandidat i OL. I klartekst: Har Bøkko ingen mening om Muellers holdninger og atferd?

Etter min mening kan han ikke forholde seg ”nøytral” her. Bøkko kunne faktisk for lengst ha bidratt til ro i saken ved å avstå fra Mueller som trener. I stedet vurderer han å bryte med landslaget for å intensivere samarbeidet med en trener som har brutt med grunnleggende etiske prinsipper i idretten. Vi opplever den fullstendig uholdbare situasjon at Mueller sitter på tribunen og fortsatt spiller en hovedrolle i saken, og Bøkkos personlige sponsor oppfører seg totalt uakseptabelt. Dermed fortsetter bråket. Det blir neppe ro før Bøkko og hans miljø forstår at Skøyteforbundet aldri kan droppe prinsippene i denne saken. Selv for OL-medaljer kan prisen bli for høy. Idrettsledelsen gjør rett i å avvise krav fra Bøkko.

Se også:
Eirik Bøkko: Tror Håvard fortsetter på landslaget
Koss vil skvære opp med Bøkko
Både Koss og Bøkko fortsetter

Oppdatering 25. januar:
Anbefaler Esten O. Sæthers kommentar til saken i Dagbladet i dag.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Helt enig i denne komentaren, hva har bøkko oppnåd som løper? Hadde det vært opp til meg skulle både han og Mueller blitt kastet ut av landslaget.

Han tror han er så mye bedre enn alle de andre på laget, og viser det til gangs at det ødlegger for de andre

Anonym sa...

ENDELIG!
Endelig er det noen som tar til gjenmæle overfor idrettsutøvere som oppfører seg som mer enn primadonaer. Det har gang på gang forundret meg hvilken kravmentalitet det er i idretten - og det Bøkko gjør nå, er å forsvare en adferd som ikke er akseptabel i samfunnet generelt og ikke bør være det i idretten spesielt. Hvorfor skal Bøkko få lov å bestemme hvordan det skal være? Vil han ikke innordne seg overfor OL komite/skøyteledelese og norsk lov får han finne seg noe annet å gjøre. Eller han kan begynne i barnehagen igjen, det kan virke som det er der han hører hjemme hvis en skal dømme etter oppførslen hans.

dory sa...

Hadde det ikke vært for en viss fyr ved navn Kramer så hadde vel Bøkko strengt tatt vært verdens beste skøyteløper, så å si at han ikke har oppnådd noe er vel å ta i. Hauger med sølv er jo et bevis på at han er stabil, men ikke like god som supermann Kramer.
Men at han har oppført seg som en snurt drittunge her, er jeg enig i. Har noenganger tenkt at han minner om en som har kjærlighetssorg etter at Mueller forsvant. Sutring og piping og synes så synd på seg selv. Han er da vel såpass trygg på seg selv og sitt opplegg at det ikke burde spille noen rolle hvem han har som trener. Han veit jo selv hva han gjør feil, så da burde han klare å jobbe under alle.
Kjenner at jeg egentlig begynner å bry meg mindre og mindre om hvorvidt han stiller i OL eller ikke. Jeg er egentlig lei hele saken, så hvis han velger å bryte med landslaget så er kanskje det like greit. Da blir det kanskje ro og fred igjen?!

Jørgen sa...

"Anonym sa...
Helt enig i denne komentaren, hva har bøkko oppnåd som løper?" Tenk å si noe sånt... Mener du at Bøkko ikke er god?
Hadde det ikke vært for at han tilfeldigvis konkurrerer nå mens Kramer er på topp, hadde han hatt mye mer gull å vise til.

Og hvordan mener du han ødeligger for de andre? Ved å være god, slik at skøytesporten får noe oppmerksomhet her i landet?
Jeg tror de andre løperne er tjent med å ha Bøkko som trekkplaster i sporten, og man bør heller rette det kritiske blikket mot skøyteforbundets håndtering av saken.

At Bøkko ikke vil bryte samarbeidet med treneren som har fått han dit han er i dag, og som sikkert er en god venn,
synes jeg ikke er så rart!

Christopher sa...

Helt enig. Hvis han ikke kan innrette seg burde han ikke bli sendt til OL.

Anonym sa...

Nei! Bøkko er ikke en dårlig skøyteløper. Faktisk norges beste, og verdens nest beste på enkelte distanser. Den dagen Norge fostrer frem verdens nest beste fotballspiller.....
Ja! han burde nok offentlig meddelt at ytringene treneren hans har kommet med ikke burde skjedd. Men hvem vet egentlig hva som har skjedd i denne saken. Haugli klanen har jo jobbet aktivt med å fjerne Mueller siden Maren ble ansett som for dårlig for landslaget og fjernet for en periode. Mulig Håvard har en annen oppfatning av hva som har skjedd, høres jo ut som dere bare har VG versjonen og den er som regel mangelfull.
Og selvfølgelig vil ikke Bøkko ha forandringer i opplegget kort tid før OL, jeg skjønner han godt.

Oddbjørn sa...

Til siste "Anonym":
Bokkø er en god skøyteløper. Det er ikke det denne saken dreier seg om. - Men sammenligningen mellom skøyter og fotball var litt spesiell! Mange skøyteløpere i Brasil, Argentina osv. osv. osv. (!)
På hvilken måte er det du kaller "VG versjonen" mangelfull i forhold til andre medier? Kan ikke se at den skiller seg fra den som er gitt i andre medier, f eks Aftenposten og Dagbladet.

Anonym sa...

Ledelsen i skøyteforbundet har, sammen med Haugli, ødelagt hele idretten i Norge. Håper Bøkko bryter ut, og vinner OL-gull med noen som er mer profesjonelle.

Dette hadde aldri skjedd i noe annet land, og idretten har blitt for "snurtete" her i Norge.

wenche sa...

Jeg er helt enig i at Bøkko bør være lojal mot landslagsledelsen, beslutninger er jo tatt - og han er tross alt en priviligert person som da bør vise lojalitet. Etiske spilleregler er viktig - også i toppidretten.

Anonym sa...

Hva har bøkko oppnåd som løper? Hadde det vært opp til meg skulle både han og Mueller blitt kastet ut av landslaget Har ikke sett på maken til oppførsel!
Send mannen ut av OL. troppen.

Tor sa...

Kan noen fortelle meg hvorfor Koss fjernet Eskil Ervik som sekundant for Bøkko??
Kan noen fortelle meg hvorfor Johan Kaggestad (som ansatte Koss) ikke lenger vil fortsette med skøyter??

Om dere hadde kunne vist til like mange Sølv som Bøkko og som i den siste innspurten til OL fikk treningsopplegget ditt ødelagt, så hadde nok alle dere blitt mer enn frustrerte dere også.

Dette er "Takk for sist" for at Bøkko ikke ville fordømme Peter Mueller når han fikk sparken, og ikke annet.

Jeg hadde stor respekt for Koss i mange år, selv om jeg synes han var litt vel høy på pæra i åra etter Lillhammer. Nå derimot, har jeg ingen respekt for Koss lengre.

Noen som husker at Maren Haugli uttalte FØR P.M fikk sparken, at hun ikke ville at han skulle sparkes???

Håvard har bedre personlige rekorder på samtlige distanser enn Koss, dette er såklart ikke ene å alene fordi Håvard er bedre, men det viser at skøytesporten har kommet litt lengre enn det nivået Koss var (er) på for 16 år siden.

Når det gjelder hva eksakt P.M sa til M.H i Berlin, så tenk på følgende:
Det er ikke alltid den som roper høyest, som har rett! (Media, VG,DB,AP osv, er ekstremt gode megafoner)

Men, dette er jo typisk Norsk også. Oppsummert i et ord: Janteloven.

JJKR sa...

Idretten må ledes etter prinsipper. Derfor kunne ikke PM fortsette, mener jeg. Men det jeg lurer på er hvorfor NSF ansatte Koss? Og hvorfor trakk Kaggestad seg? Hva kan Koss egentlig om toppidrett og treningsprisipper i skøyting som kvalifiserer ham helt plutselig til å bli landslagstrener? Svaret mitt: Han holder ikke mål, og derfor blir det bråk blant skøyteløperne.

Tor sa...

Glemte i farten det med prinsipper.

Om Idretten skal drives etter prinsipper, så må da vel oppførselen vi har sett fra Koss og forbundet diskvalifisere dem på samme måte som med P.M.

Det er som normalt stor forskjell på "liv og lære"

Anonym sa...

Ja det er to skøytestjerner som har gått i klinsj, en nåværende og en tidligere. Den tidligere stjernen har ifølge Dagbladet i denne situasjonen tatt seg litt mye til rette i forhold til stillingen. Jeg mener det er mulig å stille spørsmål også ved Koss sine holdninger, uten at jeg dermed har noe tydelig svar.

Christen Moe sa...

Som ihuga skøyteentusuast gjennom mer enn 50 år er jeg svært lei meg for tilstandene i norsk skøytesport for tiden. Men om idretten ellers er befengt med mørke sider som fiksing og doping, er det ingen grunn til at ikke norske idrettsledere skal reagere når noe som bryter med idrettens motto "mens sana in corpore sano" - "en sunn sjel i et sunt legeme" har skjedd. Peter Mueller gikk langt over streken, og skøyteledelsen handlet slik den etter min mening var forpliktet til. Dette bør Håvard Bøkko innse. Honnør til ledelsen og også til Maren Haugli som rapporterte den ubehagelige hendelsen.
Når det er sagt, ser jeg frem til å følge alle de beste norske skøyteløperne under OL; jeg er viss på at de under løpene i Vancouver vil få frem det aller beste i seg.

Anonym sa...

Ser Magne Lerø tenker i samme baner i dagens Vårt Land. Koss ser på seg selv som ener, ikke som assistent.