onsdag 29. juli 2009

Dropp hele greia

Trond Giske har signalisert at han ikke vil garantere statsstøtte til Fotballforbundets søknad om å arrangere fotball-EM i 2016 hvis ikke vedtaket om å vrake Bodø som vertsby blir omgjort. Mange nordpå var sinte da idretten selv sa nei til Tromsøs OL-søknad. Nå skal Giske åpenbart fiske noen stemmer i den nordlige landsdelen med sitt utspill om Bodø, til tross for at idretten selv har gjort sitt stedsvalg. Ikke overraskende reageres det på utspillet, både positivt og negativt.

Et fotball-EM i Norge vil bety bygging av nye stadion i et omfang som vil resultere i en enorm overkapasitet når det gjelder publikumsplasser. Søknaden forutsetter at Norge stiller med fire stadion med kapasitet på henholdsvis 50.000, 40.000 og to som tar 30.000 tilskuere. I Oslo skal det bygges nytt nasjonalanlegg med plass til 50.000. Bare et par mil unna planlegges det på Lillestrøm et stadion til 40.000. Fra før har vi Ullevål med plass til 25.000. Så skal henholdsvis Stavanger og Trondheim ha hvert sitt stadion til 30.000 tilskuere. Bodø har ca 47.000 innbyggere. I byens omland er det ikke akkurat tett befolket. Likevel tenker man seg et stadion i byen som skal romme 30.000 tilskuere. Hvem i all verden skal fylle denne og de øvrige arenaene når et EM er over?

Fotballforbundet er i sin tenkning preget av gigantomani som er hinsides enhver fornuft. Det eneste fornuftige Giske kunne gjøre er å si nei til enhver statsgaranti for disse planene.

3 kommentarer:

Stian sa...

Ser at du ikke har lest alt angående EM i 2016. Et stadion på Lillestrøm på 40 000 vil bli bygd ned til 20 000 etter et EM. I Trondheim og Stavanger skal det være 30 000 under EM. Etter EM vil disse 2 anleggene bygges ned til henholdsvis 26 000 og 22 000. Og hva med det som blir igjen av anlegg? Det skal f.eks etterbrukes andre plasser som trenger anleggsoppgradering.

Så et EM vil ikke bare bety anleggs oppgradering i de 4 byene, men også anleggs oppgradering andre plasser etter et EM.

Oddbjørn Evenshaug sa...

Gjennomsnittlig tilskuertall for Lillestrøms hjemmekamper de siste årene har ligget på ca 8.000. Åråsen har en publikumskapasitet på ca. 12.000 tilskuere. Bodø-Glimt samler gjerne 3-5.000 tilskuere på hjemmekampene. Aspmyra har en tilskuerkapasitet på 7-8.000. Det forekommer meg at begge steder er det allerede tilskuerplasser nok. Viking kan kanskje gjøre seg håp om å dra nytte av noe utvidelse av sin arena, ettersom lagets gjennomsnitt ligger bare 2-3.000 under makskapasiteten.

Anonym sa...

Hva skal Lillestrøm med en stadion til 20.000 i Adeccoligaen..??
Disse planene er galskap. Tar ikke NFF inn over seg at den kunstige høykonjunkturen i fotballen definitivt er over? Akkurat nå er jeg dritsur over at sønnene mine tvinges til å selge NFF sine skrapelodd bare fordi de tilfeldigvis er med i et lokalt fotball-lag.At grasrota skal skuffe inn penger til et forbund som har penger nok er for meg grenseløst irriterende.