onsdag 22. juli 2009

Promille og tillit

En stortingsrepresentant for Frp er dømt til 16 dagers betinget fengsel for promillekjøring. Han kjørte bil dagen etter en fest der han hadde drukket og hadde fortsatt promille. Frp-leder Siv Jensen mener dette er noe som kan skje alle og at det er stor forskjell på dagen derpå-kjøring og annen promillekjøring. Med rette er hun anklaget for å bagatellisere saken. I forhold til kjøreferdighet er det promillen du har som er det vesentlige, ikke når du drakk, sier leder Svein Iversen i MA Rusfri Trafikk- og livsstil. Dessuten er dette slett ikke slik at dette ”kan skje alle”. Jeg kjenner mange som aldri ville finne på å sette seg bak et ratt hvis de har den minste mistanke om at de har promille.

Stortingsrepresentanten sier han har vært en tosk, legger seg helt flat og beklager. Ansvaret er mitt alene, sier han og tar den straffen han får. Voksent og realt gjort. Så kan man diskutere om han får en tilleggsstraff ved at saken får oppslag i mediene. På en måte gjør han jo det. På den annen side dreier det seg om en person som bekler et av de høyeste tillitsverv i samfunnet. Da er det ikke urimelig at folk blir informert. En mann som beklager sin uansvarlige atferd og tar sin straff for det uten å klage, blir fort tilgitt. Og bra er det. Så får velgerne avgjøre om de fortsatt har tillit til politikeren.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg lurer bare på hvorfor han får 16 dager, ikke de vanlige 21 dagene? Og hvorfor får han betinget og ikke ubetinget.

Anonym sa...

vel, vel - vel.. Han kjørte altså med 0,6 0/00 - grensen er 0,2 og grensen var før 0,5. Som det har kommet frem mange ganger er trafikksikkerhetsgevinsten med den senkte grensen 0 - null. Han hadde litt over 0,5 - altså ikke særlig alvorlig.
Og må si meg enig med Siv Jensen, dette kunne nok hende mange (riktignok ikke alle).
Det er vel det samme å kjøre i 60 km i 50-grensen er vel også da en grov overtredelse.
Hvorfor man skal ha fengsel i 16 eller 21 dager for dette er vel noe merkelig.
Man kan lage en stor sak av alt - og det blir også gjort her.

Anonym sa...

Han hadde en promille på 0,6. Mobilbruk med handsfree tilsvarer en promille på 0,7, uten handsfree tilsvarer 0,8. Straffen for mobilsyndene er 1500 kroner, mens straffen for promillen er 16 dager i fengsel og 60.000 kroner i bot. Hvorfor står ikke straffene i samsvar til risikoen?