lørdag 4. juli 2009

Dopingtouren

I dag starter Dopingtouren, eller Tour de France, som idrettskonkurransen egentlig heter. Dette sykkelrittet har gjennom årene vært så preget av dopingskandaler at det sikreste man kan si om årets ritt, er at det i stor grad vil handle om doping. Det blir hevdet at ingen er så opptatt av å ta doperne som sykkelsporten. Mulig det, men så ser det da også ut til at behovet for dopingkontroll er særdeles stort i denne idretten.

I tre uker skal TV2 følge hvert tråkk i sykkelrittet, som er blitt betegnet som verdens tøffeste idrettskonkurranse. Noe forresten Lance Armstrong, som har vunnet sammenlagt hele sju ganger, ikke er helt enig i. Han sier at ingen av hans opplevelser i Tour de France var like harde som å løpe maraton. For oss som er fascinert av den kjedsommelige sykkeltråkkingen Frankrike rundt, er det umulig ikke å bli imponert over den utholdenheten disse idrettsfolkene viser. Men når vi har en tendens til å trekke inn i hytta for å følge det umenneskelige slitet i de franske alpene, har det også å gjøre med de interessante kommentarene til Johan Kaggestad, en mann som ikke bare har rede på idretten han elsker, men som også har perspektiver utover det snevert idrettslige i sine kommentarer. Det blir spennende å følge Kurt Asle Arvesen og Thor Hushovd, som begge kan gjøre det bra.

Bare så synd at det hele skal forsures og langt på vei ødelegges av juksemakere. Men rett skal være rett, doperne finnes også i andre idretter. Meldingen om at tidenes tyske vinterolympier, Claudia Pechstein, er tatt for bloddoping, viser det. Pechstein har tatt fem OL-gull og har i tillegg to sølv- og to bronsemedaljer. Hun avla positiv dopingprøve under VM på Hamar i februar, der hun lå på 3. plass etter første dag, men trakk seg fra resten av mesterskapet angivelig fordi hun var blitt syk. Refleksjonene gjør seg selv. Nå er hun utestengt for to år og mister hun OL i Vancouver. En latterlig liten straff for å jukse på denne måten. Når hun har vunnet fem OL-gull og doper seg, ligger mistanken nær om at hun også tidligere har gått mange dopingturer på skøytebanene. Pechstein er 37 år, og en kan håpe at vi ikke ser henne igjen på skøytebanen. Utestengelse på livsstid er den eneste rimelige straffen for juksemakeriet, noe bl a Kaggestad har slått til lyd for.

2 kommentarer:

Liv-Marit sa...

Jeg har mistet all respekt og interesse for Tour de France. Dessverre. Det er nok endel doping i andre interesser, men synes sykkelsporten overgår alt.

Anonym sa...

Sykling har alltid vært en fantastisk og innholdsrik sport å følge med på. Og det har jo hele tiden vært like vilkår for alle. Før dopet alle seg, nå doper ingen seg, den beste vinner.