onsdag 10. mars 2010

Større enn OL

Etter å ha TV-fulgt våre langrennsløpere i kamp om OL-gull langt der borte i Canada, gleder vi oss til å se dem utenfor vår egen stuedør i Drammen i morgen. Hele 11 gullvinnere fra OL stiller til start, pluss bl a et nytt blad Northug. ”Etter OL og VM er det rennet i Drammen som henger høyest for sprinterne”, sier sprintlandslagstrener Ulf Morten Aune.

Bjørn Dæhlie har sagt at i Drammen har man lykkes med det mange andre byer ikke klarer, å få hele byen med på å lage en skifest. Og skifest vil det bli. Noe helt annet enn de puslete greiene i Vancouver, der Northug, Hellner og Bjørgen ble fulgt av en håndfull tilskuere i regnvær på et kjedelig skistadion. I Drammen ligger Bragernes torg badet i sol, byen er hvit av snø, og det ventes at 40-50.000 tilskuere med Kongen i spissen vil omkranse Bragernes torg, som for anledningen er omdannet til en tett og intim skiarena. Også ved de tidligere WC-sprintene i Drammen har det vært flere titalls tusen tilskuere. Det er lenge siden det har vært så mange tilskuere i Holmenkollen som det antallet tilskuere som møter opp når det er skrisprint i Drammen. Som skifest betraktet – uten tvil større enn OL!

Det har vært norsk vinner i herreklassen hvert år siden skisprinten ble arrangert for første gang i 2003. To ganger har det til og med vært norsk trippelseier. Men denne gangen tror jeg det blir svensk seier. Emil Jønsson fikk bank av nordmennene i den individuelle sprinten i OL. Så ble han syk og hele OL endte med fiasko for svensken som var så suveren før OL. Han er sikkert sugen på revansj, og jeg tror han får det. Jønsson er god nok til å vinne, og han er antagelig den som vil mest denne gangen. Dog et forbehold: Ola Vigen Hattestad er i samme situasjon. Han fikk ikke vist hva han er god for i OL, og vil nå utvilsomt veldig gjerne gå til topps, slik han gjorde i 2008. Jeg tror imidlertid Jønsson er sterkere, men tar svært gjerne feil.

I dameklassen skal det vel mye til at ikke Marit Bjørgen gjentar suksessen fra 2004, da hun vant. Hvis hun unngår uhell i de vanskelige svingene på torget, tror jeg det skal mye til at noen klarer å følge henne i motbakken opp mot mål ved trappa til Bragernes kirke.

Oppdatering 11. mars: Tipset mitt gikk inn. Marit Bjørgen og Emil Jønsson vant, begge med klar margin. Northug virket sliten allerede i kvartfinalen. Derfor var det en stor prestasjon å klare 2. plassen. Veldig fortjent seier til Emil Jønsson, som var klart best gjennom hele konkurransen.

Ingen kommentarer: