onsdag 3. mars 2010

Illojalt av Kollenhopp

Rennlederen for hopprennet i Holmenkollbakken i kveld kan neppe regne med å bli trodd av mange når han i NRKs ”Her og nå” bedyrer at det kun var sikkerhetsmessige hensyn som var grunnen til man lot Bjørn Einar Romøren være den første som fikk sette utfor i den nye Holmenkollbakken. Man trengte noen prøvehoppere for å teste bakken og sikkerheten, heter det, og så ble det ”tilfeldigvis” Romøren som ble den første prøvehopperen.

Da tanken om at Anette Sagen burde være den første som hoppet i den nye bakken ble lansert, gikk leder i Kollenhopp, Roar Gaustad, gikk ut i Aftenposten og sa han ikke mente Sagen burde være først utfor. Hans begrunnelse var at ”Holmenkollen tilhører hoppmiljøet på Østlandet”, som han uttrykte det, og at det derfor måtte være en Oslohopper som hoppet først. Han mente Bjørn Einar Romøren burde være et innlysende valg. Etter dette kan en spørre hvor ”tilfeldig” det var at Romøren satte utfor bakken som første prøvehopper i går. Under alle omstendigheter burde man ha skjønt at dette var usedvanlig dumt gjort. Sportsjef Clas Brede Bråthen er ikke den eneste som setter et spørsmålstegn ved dømmekraften til Kollenhopp.

Forslaget om at Norges fremste kvinnelige skihopper, Anette Sagen, skulle være den første som hoppet i den nye Holmenkollbakken, har vakt stor begeistring. Lederen av Kollenhopp har åpenbart ikke skjønt at Holmenkollen er et nasjonalt anlegg som ”tilhører” hele landet. Derfor måtte han få beskjed både fra folk flest og fra Oslo politiske ledelse: Anette Sagen skal hoppe først! Anette Sagen er en pioner. Det er ikke Romøren. Han er en blant mange dyktige mannlige skihoppere. Sagen er et likestillingsikon. Å la henne gå inn i historiebøkene som den første hopperen i den nye Holmenkollen, er å velge fremtiden. Kollenhopp har ikke forstått hvilken viktig symbolsak dette er blitt. Saken må ses på bakgrunn av at kvinnene har har møtt stor motstand i sin kamp for å bli anerkjent som skihoppere. Norske hoppledere har ikke alle vært på parti med de kvinnelige hopperne.

De sterke reaksjonene på at den ansvarlige hoppledelsen finter ut avgjørelsen om at Sagen skulle være den første, er derfor fullt forståelig. Blant annet Espen Bredesen, som selv er fra Oslo, er krass i kritikken. Det er fryktelig trist at ikke Bjørn Einar Romøren i tide forstod hvor dumt dette var. Nå forteller han i en pressemelding at han er lei seg og at han avstår fra å delta i rennet i kveld. Vi får håpe at det er hans egen avgjørelse. I så fall er det det eneste fornuftige han har gjort i denne saken. Kanskje er han "tvunget" til å trekke seg. Hvis det er grunnen, bør de ansvarlige være voksne nok til å stå fram.

Anette Sagen selv er fornuftig nok til ikke å sutre eller på annen måte la seg påvirke av illojaliteten fra de Kollenansvarliges side. Hun vil ikke ikke kritisere noen. Hun sier hun er stolt over det oppdraget hun har fått og gleder seg til å hoppe i kveld. Sagen viser at hun har større klokskap og modenhet enn de mannfolkene som ville hindre at hun skulle være den første.

Oppdatering: Hoppledelsen vurderer å utestenge Bjørn Einar Romøren fra Nordic Tournament, noe som betyr at han mister de fem neste World Cup-rennene og oppkjøringen til skiflygingen. Romøren har utvilsomt opptrådt både dumt og illojalt, og har høstet fortjent kritikk. Det går også an å mene at hans pressemelding i saken ikke akkurat var overbevisende. Dertil var den alt for preget av "påholden penn". Men han har nå tross alt bedt om unnskyldning. En må kunne spørre om ikke en reaksjon som antydet rammer utøveren veldig hardt i forhold til det lederne som var ansvarlig for at Romøren hoppet, slipper unna med. Disse har sannelig sin store del av ansvaret. Hvilke reaksjoner vil bli satt i verk overfor disse?

11 kommentarer:

Anonym sa...

Det er tydeligvis ingen som vektlegger det faktum at Kollen-Hopp ble bedt av eieren om å teste ut hoppanlegget og at alle involverte var inneforstått med dette, inkludert Sagen. Det er derfor ikke Kollen-Hopp sin feil at det blir oppstyr rundt at de ble hoppet i anlegget Tirsdag. Valget av Romøren som første hopper var uheldig PR-messig og i forhold til landslagsledelsen, men forståelig i forhold til at han er den fremste utøveren til Kollen-Hopp. Hadde Kollen-Hopp sendt en ukjent kvinnelig skihopper utfor først hadde dette sannsynligvis blitt oppfattet minst like problematisk blant de brede lag. Hvem som hopper først er relativt uinteressant, men hysteriet rundt dette vitner om at det er behov for noe å engasjere seg i nå som OL er over. Det som etter min oppfatning er langt mer interessant enn hvem som hopper først er hvem som står med bakkerekorden etter kveldens renn. Den muligheten får dessverre ikke Romøren fordi det politisk korrekte Norge paa en trangsynt måte evner å blande sammen likestillingsfordommer og testing av idrettsanlegg.

Anonym sa...

Anette Sagen står fram som en større idrettsutøver av dette. Svært lite musikalsk av Kollen-hopp, som har fått anlegget av skattekroner. Dette har en forhistorie, og et aspekt av å bidra til at en idrett får etablere seg også som kvinne-sport. I våre dager burde dette være opplagt og selvfølgelig. Det er ikke det. Man ser at det tar tid, og har gammelmodige krefter mot seg, akkurat som kvinnefotball.

Sindre sa...

Steng ute kollenhopp fra anlegget i hele 2010/2011 sesongen. Slipp de inn i varmen igjen om lederen der tar sin hatt og går. Romøren bør få den utestengelsen som er antydet. Det er alt for lettvint å bare si "unnskyld" om noe som ALDRI kan gjøres om igjen. Dette er en ekstremt arrogant symbolsk handling fra Kollenhopp og de bør straffes deretter.

Mark Hildebrandt, mark@futureline.no sa...

Det var en klar betingelse fra byrådet at det var ikke-profilerte hoppere som foresto prøvehoppene..... den holder visst ike helt vann. Enig i at han her gaustad fortjener MINST MINST MINST like stor straff som Romøren. La nå FOR EN GANG skyld ikke bakmennene gå fri sier jeg!! Dette er en slags prinsippsak som absolutt må forfølges oOG følges. VG har på ingen måte dratt det for llangt. Dog er jeg av den oppfattelse at Romøren burde vært beskyttet mot seg selv. Det er som å gi en alkoholiker en full vodkaflaske eller en narkoman en dose heroin... Det er hermed klart hvem som må straffes hardest. Er det ikke innlysende?
Mark.

Anonym sa...

gi de sparken begge to...
la oss sette ett eksempel en gang for alle at folket tolerer ikk og bli lurt på denne måten...
nok er nok..
ut med kollen-hopp og romøren..pemanent..
slikt vill folk huske neste gang og tenke seg om før de gjør slikt igjen.

Anonym sa...

For et promblem... her er det tydelig at det er mange viktiperer og maktsyke personer som bare MÅ markere seg!!
Hoppet er gjort og Romøren var den første... ferdig med det.

Å utestenge en utøver i feks 5 renn for å teste en bakke, blir for meg helt meningsløst maktmissbruk.
Har disse menneskene ikke noe bedre å finne, på så får de finne seg noe annet å gjøre...

Anonym sa...

Hvordan kan det være straff å utestenge Romøren fra et World Cup renn han uansett ikke er god nok til å få bli med i for tiden?

roflmao

Anonym sa...

kollenhopp er full av suppehuer, uten tvil for mange av dem som har ramla knallhardt på huet i 15-metersbakken

Anonym sa...

Eier og Kollen bør straffes, ikke hopperene! Her bør hoppeforbundet gå inn å straffe eier av bakken, ingen internasjonale renn før vinteren -12? Da har de kanskje tenkt seg om neste gang noe skal gjøres....?

Kan ikke straffe de som blir bedt om å teste bakken, de gjør som de blir bedt om. Blir jo samme som om de skal straffe hopperene i et WC renn med utestengelse for at arrangør slipper inn for mange tilskuere!!!

Anonym sa...

Siste "Anonym" vet tydeligvis ikke at det skal arrangeres verdensmesterskap i Holmenkollen neste år! Noen som har hørt om "hoppeforbundet"?

Anonym sa...

Jeg synes kritikere som framstår som likestillingsvennlige, er preget av samme mangel på reell likestillingstekning som det de kritiserer Kollenhopplederne for.

Anette Sagen har gjentatte ganger sagt at hun har vært klar over at det ville være prøvehoppere i bakken før henne. Altså har dette vært planlagt i lang tid, og Sagen har vært informert, slik at hun ikke skulle føle seg "lurt" i etterkant.

Så forstår alle at Kollenhopp synes det var hyggelig å la Romøren få være blandt prøvehopperne. Og også den første til å sette utfor. Jeg tror virkelig ikke dette var en slags "markering" av "pamper" for å "kuppe" valget av Anette Sagen.

Kommentatorer griper saken begjærlig og kappes om å overgå hverandre i å beskrive symbolverdier, likestillingstilbakeslag, at "mannehjerner tror de er overlegne kvinnehjerner", osv.

Sagen blir behandlet, direkte og indirekte, som hun var en slags skjør gjenstand, som vil bli påført sjelelig skade av ethvert tilsiktet eller utilsiktet skump. Det mener jeg er å begå henne og likestillingssaken en bjørnetjeneste.

Det går an å hevde med tyngde at ingen tok seg til rette i Kollen dagen før dagen: Dette var planlagt. Romøren var kanskje et dårlig valg som prøvehopper. Men bare hvis man samtidig mener at Sagen har behov for massiv beskyttelse fra en konspirasjon av "pamper".

La oss et øyeblikk se saken andre veien: Sett at Romøren vant avstemningen med knapp margin foran Sagen. Som en gest gir Kollenhopp Sagen anledning til å prøvehoppe som første-"mann" kvelden før. Dette hadde selvsagt blitt tatt imot med åpne armer av opinionen, politikere, kommentatorer og hoppere. Ingen hadde snakket om straff.

Sagen og Romøren er atlså ikke likestilt i kommentatorenes hoder: Sagen er skjør, og må behandles mer varsomt enn Romøren. Det tror jeg hun vil ha seg frabedt.

Jeg mistenker at de mange som nå står opp og tar avstand, iverksetter straffer osv. surfer mistenkelig høyt på en politisk korrekt opinionsbølge. Dette er etter min mening misforstått likestillingskamp.

Hvis Romøren blir ilagt flere renns straff, er dette hinsides enhver logikk. Sagen hadde ikke blitt ilagt noen straff hvis rollene var snudd.