mandag 15. mars 2010

Forstemmende holdninger

Reportasjen i NRK-Dagsrevyen i helgen om jødehatet både i Sverige og i Norge er all ære verdt, men innholdet var forstemmende. ”Det er en notorisk uthenging av jøder. Alt fra vitser til åpenbare drapsrusler.” sier en kvinnelig lærer ved en videregående skole med mange muslimske elever til NRK. ”Jeg ser jødehatet spesielt i samfunnsfagtimene. Elever sier jøder styrer alt, hele Vesten styres av jøder. Flere sier også at de beundrer Hitler, fordi han drepte jøder,” sier en annen lærer. ”Flere elever hånflirer når jeg snakker om Holocaust. En gutt reiste seg og kommanderte meg til å stoppe å snakke om jøder og Holocaust”, sier en tredje.

Forstanderen i Det Mosaiske Trossamfunn, Anne Sender, ønsker ikke å overdramatisere situasjonen, men sier at situasjonene er alarmerende, der den har oppstått. Derfor mener hun at myndighetene må ta trakassering og trusler mot norske jøder i skolen på alvor. Leder for Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli, mener skoler som opplever rasisme og antisemittisme, må ha en systematisk motreaksjon. Hun mener det er vanskelig ut fra reportasjen å avgjøre omfanget, men sier samtidig at også hun er kjent med denne typen holdninger i norske klasserom og blant ungdom.

Nesten like sjokkerende som at slike holdninger finnes blant norske skoleelever, er det faktum at de lærerne som rapporterte om situasjonen, ikke tør å stå åpent fram, men forlanger å bli intervjuet anonymt. Norske jødiske foreldre forteller at deres barn blir trakassert både verbalt og fysisk på skolen fordi de er jøder – uten at lærerne tar tak i det.

Det ville være for lettvint å felle en generell dom om feige norske lærere på bakgrunn av dette. Men det er et alvorlig signal om at noe er galt når de som mer enn de fleste skal fronte de verdier og holdninger som vårt samfunn bygger på, ikke våger å stå fram. Situasjonen tyder på at lederen for Antirasistisk Senter må ha rett når hun hevder at norske skoler ofte ikke tar rasisme og antisemittisme på alvor. Ja, for annerledes kan en ikke tolke situasjonen når norske lærere åpenbart føler det direkte truende å stå åpent fram med en så forstemmende budskap som det her dreier seg om.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Viser hvor farlig muslimene
er.Få dem ut av landet med
første fly.Lærene vil ikke
gripe fatt i det..Viser hvor
svake disse er.Dem som ikke vil gripe fatt i det skulle blitt
bedt om og gå på dagen.


AVE

mimsen sa...

Jeg spørr meg hver gang hva er rasisme, er det bare når etnisk norske kritiserere andre folkegrupper? Tror noen og en hver børr tenke igjennom dette!!! Har selv ei datter på skolen som ha opplevd å få rasistiske kommentarer i allefall ville de ha vært det hvis hun hadde sagt det til en med invandrerbakgrund, damen tok det opp med læreren sin hun men fikk ikke noe gehør for det. Så hva er rasisme egentlig er det forskjell fra hvem som sier ordene eller burde det være lik lov for alle nasjonaliteter?

Rene sa...

Er ikke Nrk litt sent ute?
http://veggavisen.wordpress.com/2010/03/06/strsta-mjliga-tystnad/
Jeg la ut dette 6 mars

Uralque sa...

rasisme er når en gruppe går imot en annen... f.eks. hvis en etnisk nordmann imot en muslim eller omvendt... enkelt og greit med den saken..
og muslimer har mobbet i stor grad før og vil fortsette med det til alle er muslimer. de godtar ikke kritikk av sin relgion eller andre relgiøse retninger.. ett godt eksempel er hva de gjorde i jerusalem... de skulle bygge en ny moske... men hvor skulle de sette den opp, jo de fant ut sånn "tilfeldigvis" at der hvor salamoes tempel stod, der kunne de sette den opp... idelt tenkte de... den mest hellige i den jødiske tro.
og her til lands spiller de på hvor stakkarslig de har det... men vi nordmenn godtar jo alt allikevel så hvorfor bry seg? sann mine ord. om vi hdde vært i ett arabisk land og oppført oss sånn, vel det er neppe sikkert vi hadde kommet hjem igjen? da tenker jeg på de seineste handlinger med bevist skatesnyteri og demostrasjon

mimsen sa...

rasisme er når en gruppe går imot en annen... f.eks. hvis en etnisk nordmann imot en muslim eller omvendt... enkelt og greit med den saken..

Var det jeg også trodde "Uralque" men ser ikke ut som det fungerer i praksis. Utsang som "holdkjeft jævla norskehore eller så voldtar vi morra de" er for meg helt uakseptabelt men for skole er vist det ok så lenge det ikke er norske elever som sier det til noen med en annen etnisk bakgrund.

Uralque sa...

det er jo faktisk lov til å bruke lovverket mot disse folkene.... loven gjelder alle veier.. tilogmed imot sv politkere om du finner grunnlag for det....

mimsen sa...

ja loven er nok der vil jeg tro, men problemet er å bli hørt samt som datteren min sier "ikke gå videre med dette mamma, det blir bare værre og jeg får et sant h.... på skolen" men det som irriterer meg er at lærere ikke kan høre på elevene når de tørr si i fra. Jobber selv med barn og er det antydninger til mobbing eller rasistiske tendenser der så blir det tatt tak i med en gang.

Anonym sa...

Aldri gå gjennom skolen, ha vitner eller ta det opp på tape, er de over 15 gå til politiet og anmeld dem for rassisme, og gi deg ikke før saken e behandlet. Skoler gjør aldri noe som helst med noe. Har opplevd det selv. De er så håpløse at de ikke engang kontakter politiet ved vold e.l tar det heller innad og tvinger offeret til å la rektor ta seg av saken