fredag 15. mai 2009

Mot ren Ap-regjering?

Arbeiderpartiet går fram på tre politiske meningsmålinger som presenteres i dag. Framgangen er størst på Aftenpostens måling, der partiet går fram 2,5 prosentpoeng til 35,8 prosent. På de to andre målingene går Ap også fram og får en oppslutning på henholdsvis 33,3 prosent og 31,5 prosent. Men rødgrønt flertall er likevel ingen selvfølge. Aps framgang følges nemlig av dårlig oppslutning om SV, som går tilbake på alle de tre målingene. Oppslutningen om SV ligger på 5,8 - 6 prosent. På to av målingene går også Sp tilbake. Her varierer målingene mellom 4,7 og 6 prosent.

Jeg blir ikke forundret om dette mønsteret vil vare ved framover. Slik SV og Sp står fram i praktisk regjeringspolitikk, er det vanskelig å se hvilken hensikt det skulle ha å stemme på disse partiene for velgere som ønsker at Stoltenberg skal fortsette. Både SV og Sps profil er svekket, spesielt SVs, et parti som følger med på ferden endog i saker som går på partiets grunnleggende identitet, slik som utenrikspolitikken. I skolepolitikken ønsket SV ved siste stortingsvalg å framstå som selve skolepartiet, men har ført en skolepolitikk som ikke skiller seg mye fra den forrige regjeringens politikk. Etter en den verbale sleiv i starten, snakker og handler finansminister Kristin Halvorsen som en finansminister fra omtrent hvilket som helst annet parti, Frp muligens unntatt.

En mindretallsregjering av Ap etter valget til høsten framtrer som stadig mer sannsynlig, med mindre Frp og Høyre får flertall alene. Det virker ikke sannsynlig med den relativt dårlige oppslutningen Høyre har. Men selvfølgelig, det er lenge igjen til valget og mye kan skje.

1 kommentar:

Anonym sa...

Til Hele det Norske Folk..!

Til høstens valg, så må vi tørre å prøve noe nytt, ikke bare skrike rundt seg om elendige avgjørelser som sittende regjering foretar seg.

Kan en ren Frp & Høyre regjering gjøre det noe noe værre.? neppe!
men det får vi ikke vite noe om, om vi ikke tør å prøve noe nytt.!!!