torsdag 7. mai 2009

Håpløs diskusjon

Snart kan det ikke spilles en fotballkamp uten at det i etterkant kommer sure oppstøt fra spillere og ledere over dommeren. Reaksjonene som Tom Henning Øvrebø ble utsatt for etter kampen i London gikk langt over støvleskaftet. Selvfølgelig var det situasjoner i denne kampen som kan diskuteres. Men slike er det i alle kamper. At følelsene kommer i sving når det skjer noe dramatisk i sluttsekundene, er forståelig. Men slike reaksjoner som enkelte av Chelseaspillerne kom med mot den norske dommeren, hører ingen steds hjemme. Disse spillerne bør å avgjort få et oppgjør med rette instans for sin oppførsel.

Det samme gjelder Aalesundtrener Kjetil Rekdal for sine uhemmede utgydelser etter kampen i Drammen. At en trener kan slenge ut av seg slike usakligheter som Rekdal her prestererte, sier mye om en trener som kanskje burde vurdere om han skulle finne seg noe annet å gjøre enn å være leder. Vi får i hvert fall håpe at Fotballforbundet sier tydelig i fra om at dette ikke kan aksepteres og utestenger Rekdal fra et par kamper i håp om at han skjerper seg.

Disse evindelige diskusjonene om dommerne er og blir helt håpløse. De fører ikke noe sted hen. I verste fall bare til at flere dommere ikke vil mer. Det er ikke fotballen tjent med.

Se også:
Verre tabber
Jaktes som en kriminell
Vil kvitte seg med Drogba
Kan koste ham jobben
Har levert skandalerapporten
Vil gjerne snakke
Venter på tillatelse
Hiddink vil ikke staffe Drogba
Alarmklokkene ringte
Håper han ikke gir seg
Nådeløs UEFA-rapport

8 kommentarer:

Anonym sa...

Du sier at slike ting skjer i alle fotballkamper. Du har ikke peiling. I en Champions LEague semifinale kan man kanskje godta èn grov feil, men i denne kampen ble det gjort 4-5 grove feil. Alle som gikk i disfavør av hjemmelaget. Jeg forstår Chelseaspillernes utbrudd, men forsvarer dem ikke. Det er utrolig at en slik kamp skal bli dømt av en ubrukelig dommertrio.

Anonym sa...

Latterlig innlegg - i kampens hete, etter å ha bli slått ut på nytt (ghost goal mot liverpool, terry's straffemiss i fjor og en skammende dårlig dommer på onsdag) så er det helt forståelig at Chelsea's spillere mister hodet. Var 40 000 mennesker på kampen, og så vidt jeg kunne høre så var 'fucking disgrace' på alles lepper etter kampen blant oss på tribunen, så for spillerene burde vel det samme gjelde. Helt forståelig oppførsel av Bosingwa og Ballack - Drogba i overkant.

Få nevner dog at Frank Lampard i stillhet byttet drakt med Iniesta etter kampen og gikk med det rett i garderoben, mens Terry gikk til hver og en Barca spiller i deres garderobe etter kampen og gratulerte de.

Øvrebø burde forøvrig aldri få dømme internasjonal fotball igjen siden han nok en gang beviser at han ikke holder internasjonal standard.

Morten Storevik sa...

Utifra det faktum at du ikke sier at begge semifinaleoppgjørene mellom disse lagene ble dømt av en ubrukelig dommertrio, velger jeg å tro at du er Chealskji supporter og dermed er dine meningen like lite verd som dritten under Øvrebø sine sko.
Jeg er overhode ikke noen fan av Øvrebø, men jeg hater Drogba noe så inn i helvete, den eneste som er mer usympatisk er vel Ronaldo på United.
Graden av alvorlighet på feilen som ble gjor i kampen i går, veies lett opp for de som ble gjort i kamp 1. I begge kamper er det dommeren sin feil, men man hører ikke så mye rabalder av Barca sine supportere, nei de har stil og eleganse, noe fansen til russerklubben i London mangler i alle ledd.

Gleder meg til en CL finale uten Drogba men med Messi....

p.s

Skal du være stor i kjeften, så vært tøff nok til å singere med fullt navn.

Anonym sa...

"Du har ikke peiling." Det var litt av en argumentasjon. "i denne kampen ble det gjort 4-5 grove feil"? Det er din og andres subjektive kommentarer om dømmingen. Det var mye mann mot mannsituasjoner hvor begge ar like gode. Hvis du ser situasjon for situasjon sitter du igjen med Piques hands som den det kan stilles mest spørsmålstegn ved. Den ser klar ut på tv fra alle vinkler, men der ligger også problemet. Vi ser alt flere ganger, dommeren ser fra sin posisjon på banen en gang. Er han da skjermet ved at en spiller løper i mellom er ikke hans jobb enklere. Poenger i denne bloggen er at uansett hvor dårlig eller god dommeren er, så kan ikke spillerne oppføre seg slik Drogba gjorde etterpå. Han mister antakelig jobben sin i Chelsea som følge av det (står i avisene nå). Rekdal bør skaffe seg en nei-mann i sin omkrets som kan stoppe han før han går for langt. Som han gjorde nå sist. Og vil klubbene virkelig styrke dommerstanden er løsningen klar: profesjonelle dommere - hvor klubbene faktisk må spytte inn flere milioner kroner for å finansiere disse. Som du skjønner støtter jeg både Evenhaugs kommentar og Øvrebøs dømming. Sistnevnte kan reglene bedre enn oss.

Anonym sa...

Last night was the last straw in regard to decisions not been given in one of the most important club games in football.

Chelsea were clearly mugged of a Champions League final spot last night by the man in the middle. How Chelsea were not awarded two of the four penalty claims is beyond me. A blatant handball from Pique and a professional foul on Drogba as he raced clear on goal.

If UEFA think that these decisions are acceptable, then they need to rethink their morals for existence. They are in charge to make the beautiful game run as smoothly as possible at any level - from grass roots to the latter stages of the Champions League.

The game at Stamford Bridge was ruined by a so-called ELITE referee. I wonder what actions UEFA or even FIFA will impose on such utter nonsense refereeing?

Chelsea fans will be in tatters after seeing their team undone in a semi-final by some stupid refereeing decisions and as much as Chelsea fans hate Manchester United I think they will be wanting United to thrash Barcelona in the final just to stick two fingers up at Platini for orchestrating a fashionable European Cup Final.

Time for a changeWill FIFA finally get the message now that high profile matches need a fourth official with a replay monitor to give decisions that the referee is not 'comfortable' in making.

If last nights game had a fourth referee we would have seen Chelsea comfortably beat Barcelona to make an all English final for the second year running.

The rant you have just read came from a Middlesbrough fan who is looking for a little common sense from FIFA and UEFA. The men in charge have the power to save the game, but then again they also have the power to savage the game, as we witnessed last night. Let's hope they finally get the message.

Anonym sa...

Når det gjelder feilene som Øvrebø gjorde, så når Abidal på tvkanalen Setanta, selv sier at han var siste mann og at han fortjente en rødt, så tror jeg mer på han en hva "objektive" Chelsea hatere mener i den situasjonen. Den Malouda hendelsen, i hver eneste kamp rapport jeg har lest sier det var en en tydlig straffe. Hvis regelbruddet hadde startet utenfor boksen, skulle vel Øvrebø ha blåst når han var på utsiden? - Straffe og andre gule for Alves. Regelen er forøvrig klar her: "'If a defender starts holding an attacker outside the penalty area and continues holding him inside the penalty area, the referee must award a penalty kick." Øvrebø turte ikke det, han visste at han måtte gi straffe, men han hadde ikke den ryggraden til det. Drogba hendelsen - Abidal takler han når Drogba er alene gjennom. Abidal vet han har ingen sjanse å nå ballen og og sender Drogba i bakken. Straffe og rødt kort.
Den Eto'o hendelsen, er det ingen grunn til å heve hånden din bare for at du snur deg rundt. Den eneste grunnen til at du ville gjøre det på er å gjøre deg selv til en større hindring. I dette tilfellet for å hindre ett sannsynlig mål. Vi slapp inn på samme måte mot Juve (straffe etter Belletti dekket seg til). Straffe og rødt kort.
Den Piquet hendelsen, var det ikke all verden til fart i den ballen Anelka prøvde å spille rundt han. Piquet hatt nok av tid til å få hånden ut av veien, ikke undervurder refleksbevegelser, særlig fra en utøver som Piquet - burde lett ha fjernet sin hånd. Straffe og rødt kort.

Gabrielle Marcotti på Piquet's hends - Det mest åpenbare kravet, slik jeg kan se det, var i 2. omgang når ballen traff hans hånd helt klart. Forsvareren beveger ikke armen mot ballen, men når hånda er stukket ut såpass klart, så er det nok. UEFA's dommerdirektiver tilsier at når lem er i en "ukoordinert" eller "unaturlig" posisjon, er du ansvarlig for dem. Som skal ha vært en straff for samme grunn som du ikke kan vandre rundt straffeområdet med armene i lufta og forvente at man ikke blir straffet hvis ballen treffer dem.

Uansett om man velger å tro på innrømmelsen til Abidal eller ikke, og man mener at det er ingen grunn for at han skulle hatt rødt kort på den forseelsen der, så er det da fortsatt en feil dommeravgjørelse som ikke akkurat heller i Øvrebøs favør.
At en Norsk dommer, eller forøvrig fra hvor som helst som ikke er 'fit' til å kunne gjøre en jobben sin, blir tildelt en slik viktig kamp, så bør kanskje ikke skylden ligge på Øvrebø, men på UEFA som har tildelt oppgaven? Dette fjerner ikke faktumet at Øvrebø ødela kampen og igjen viser at norske dommere ikke holder internasjonal standard og burde derfor bli fjernet fra å få lov til å dømme på dette nivået for godt.

Dog veldig synd at det ble Manure i finalen - for jeg er veldig delt mellom å gi SAF back-to-back europacupseiere som kun N. Clough har klart før han og det å kunne vise UEFA's Platini fingeren med United seier i finalen - som beviset på at den engelske fotballen er såpass mye bedre enn resten av europa. Husk at det er lett å være god mot dårlig motstand.

Til deg Morten Storevik, så har jeg veldig store vansker med å se objektiviteten fra ditt innlegg basert på din språkbruk, men jeg håper for din del at du får sett favorittlaget ditt en gang løfte det gjeveste trofèet i europa (med mindre du er Millwallfan), på samme måte som jeg håper mitt får gjort det. Jeg har 26 Chelseakamper/turer denne sesongen og har storkost meg med oppturer og nedturer og håper jeg får muligheten til å gjøre det samme i minst en sesong til.

Gratulerer til ManUtd og Barca for å ha nådd finalen, jeg håper Didièr får den straffen som fortjenes men det samme gjelder for Øvrebø. Kan hende det er vår tur neste år, ihvertfall kan jeg garantere at oss i blått kommer til å gi 100% nok en gang for å få vårt 'Holy Grail'. Nå står Arsenal for tur på søndag hvor vi spiller for direktekvalik til neste års CL og vi har fortsatt Everton på Wembley igjen i år å spille for.

Onwards and upwards - UP the CHELS!

Anonym sa...

Jeg syntes det er feigt å ikke kunne ta spörsmålet er skandinaviske dommere bra nok til å dömme på dette nivået på denne tiden av året.
De Europeiske klubbene er helt på slutten av sin sesong, spillere og dommere har gjenom 8 måneder funnet en rytme i hva man får gjöre å hva de slår ned på.
På begynelsen av den europeiske sesongen i år var det en del bråk med dommerne for at de hadde tolket om både hands og offside regelen kontra sesongen 2007-2008 men både spillere og dommere ble klar over hva som gjalt.

Nå kommer de skandinaviske dommerne nesten uten kamptrening ingen ting går på ren fölelse de må fortsatt tenke for hver avgjörelse og det blir for töft for dem, det er ikke bare Överbö både svenskene Anders Frisk og Fröjdfeldt har gjort det samme, Fröjdfeldt antagelig den mest ekstreme der han opphevet offsiden for at det satt en forsvars spiller bak målet. Og han sa etterpå at nå fikk vi lärt tillskuerne hva som står i dommer boka. Syntes det også viser hvor liten forståelse de har for spillet spesielt på denne tiden av året. Så etter min mening er det UEFA som gjör alt politisk korekt ved å bruker dommere fra alle nationer, men sportslig blir det helt feil når de ikke tar hensyn til hvor de er i sesongen.

Kriise

Muff sa...

Det er jo klart at man ikke skal uttale slik som Kjetil Rekdal gjorde denne gangen, men det skal sies til hans forsvar at han har et poeng når det gjelder Edvardsen. Jeg har sett noen kamper dommer Edvardsen har dømt de siste årene og flere ganger har kampene endt i fullstendig kaos etter en rekke merkelige dommeravgjørelser. Jeg har altså, som Rekdal, merket meg at Edvardsen utmerker seg ved å gjøre mye rart. Likevel er det uprofft av Rekdal å uttale seg på denne måten.

Når det gjelder Øvrebøs dømming kan jeg bare se en ordentlig feil og det er handsen til Pique. Alle de andre straffesituasjonene mener jeg det er helt greit å ikke blåse. Helt enig i at det er alt for mye klaging på dommere. Enkelte Chelsea-spilleres oppførsel under og etter kampen er det som virkelig er ille. Jeg syns det er imponerende av Øvrebø å ikke la seg affisere av dem.