mandag 14. juni 2010

Kjedelige kamper og monoton lyd

Fotball-VM har så langt har vært en skuffelse. Mange av kampene har vært utrolig kjedelige, og spillestilen til mange lag kan neppe glede mange. Når spillerne står og triller ball fram og tilbake på midtbanen, og scorer lite mål, blir det ikke særlig morsomt å se på. Keepertabber kan selvfølgelig være underholdende et lite øyeblikk, men når de blir mange, blir heller ikke den slags spesielt underholdende. Det er ikke tabber som gleder fotballelskere, men godt fotballspill. Det er også forbløffende hvor dårlig kvalitet det er på langskuddene, de blåser gjerne himmelhøyt over mål, dødballene inkludert. Og langpasningene i bakrommet er forbausende ofte for harde og ender svært ofte over dørlinja (rettelse: dødlinja) eller sidelinja. Tyskland imponerte, men spilte mot et meget dårlig Australia, som neppe kan sies å være gode nok til å delta i et VM. Nederland, som hører til forhåndsfavorittene, imponerte ikke, men det holdt likevel til å sette Danmark på plass, og Kamerun var i sannhet tannløse.

TV-kommentatorene på TV2 og Viasat prøver å gi inntrykk av at vi ser stor fotball. Det gjelder jo å holde på seerne. Men heller ikke de klarer å skjule at vi ser mye kjedelig fotball. Erik Soler var ærlig nok til å si det rett ut. Vi får håpe de har rett de som hevder at det bruker å bli bedre etter hvert.

Så langt synes jeg faktisk åpningsseremonien er det beste som foreløpig er blitt vist fra VM. Fargerikt og sjarmerende. Fargerikt er det på tribunene også under kampene, men den evindelige vuvuzela-blåsingen er lite sjarmerende, for så si det mildt. Etter hvert begynner klagene å bli mange, også fra spillere og trenere, som mener den høye monotone lyden som gjør det umulig å høre noe som helst på banen, går ut over spillet. Kjetil Siem og Sepp Blatter får forsvare vuvuzela-blåsingen så mye de vil, men de skal ikke se bort i at sør-afrikanerne er i ferd med å ødelegge mye av den good-will folk rundt omkring i verden har for arrangementet.

Oppdatering:
Enda en keepertabbe, som reddet et poeng for Italia.
Oppdatering 15. juni:
Ytterligere to uavgjorte kamper og lite mål. Nå er også ekspertene skuffet.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vet nå ikke om jeg hadde klart å konsentrere meg i min sport heller med slik maselyd. Greit nok om man er vant til det. Blir nok ikke flere slike fotballkamper i Afrika...

Christen Moe sa...

Jeg er imponert over dine grundige fotballkunnskaper. Selv er jeg ikke engang amatør på området (amatør = den som elsker, altså som utfører sin syssel av kjærlighet og ikke for fortjeneste) og er derfor lite opptatt av stevnet i Sør-Afrika. Men som lærer må jeg få lov til å knipe deg i en vanlig feil: Kortlinja på fotballbanen heter vel dødlinja, ikke dørlinja, selv om det hørtes slik ut da Bjørge Lillelien talte til folket om både keepere, biff og ertesuppe.
Kanskje dine entusiastiske, men likevel avveide kommentarer gjør meg litt interessert likevel?

Oddbjørn sa...

Jeg var nok litt for rask her. Takk for korreksjonen, du har selvfølgelig rett.

samantha sa...

Fotball er jo en dødsens kjedelig sport i utgangspunktet. Og hvis du ikke liker det du ser, og hører, hvorfor i all verden ser du på? Det er nok av andre ting å foreta seg.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
tommy sa...

Mens dette mesterskapet stort sett har vært en skuffelse, med unntak av Tyskland, så leser jeg en glad-nyhet fra Seoul: Kondomsalget 5-doblet etter seieren. Så tydeligvis bringer fotballen glede for noen!

Anonym sa...

Tyskland imponerte ikke meg. Australia var ikke dårlige. De spilte ut Tyskland i starten av 2. omgang og fikk kampen ødelagt av en totalt feilaktig utvisning tidlig i omgangen, samtidig som de ble snytt for en soleklar straffe. Kamputfallet hadde blitt et helt annet dersom disse dommerfeilene ikke hadde ødelagt kampen. Her burde man sjekke saldoen til den søramerikanske dommeren etter mesterskapet.

CJ

Anonym sa...

Ja, mye av dette kan vi enes om. Det var befriende å lese at også Evenshaug reagerer på denne ulidelige støy fra tribunene-fremkalt av noe som attpåtil blir referert til som instrumenter. Hvis så må det være djevelens. Endel av våre alltid tilstedeværende og politisk korrekte journalister synes dette levenet er kultur og utgyter i den anledning en masse svada.