torsdag 14. januar 2010

Ufyselig om tragedien på Haiti

Tragedien som har rammet Haitis fattige befolkning er ufattelig. Det ser ikke ut til å være grenser for hvor hardt dette lutfattige landet skal bli hjemsøkt av tragedier og kriser. At mennesker som opplever en slik katastrofe beskriver den som ”verdens undergang”, er forståelig. Totalt uforståelig er det imidlertid at et menneske som lever på den grønne gren i USA og til og med utgir seg for å tale som en Guds mann, kan få seg til å si at Haiti selv er skyld i katastrofen fordi folket i sin tid inngikk en pakt med djevelen. Det er ikke vanskelig å si seg enig med Vårt Lands redaktør som i en nettleder skriver at det er ”redselsfullt å se hvordan predikanten Pat Robertson legger ytterligere byrder på Haitis befolkning”.

Robertson er opprinnelig sør-statsbaptist, men har lenge stått for en type karismatisk teologi som ikke er vanlig innenfor dette kirkefellesskapet. Han har ikke lenger en offisiell posisjon i noen amerikansk kirke, men utøver likevel fortsatt innflytelse i det amerikanske samfunnet, ikke minst gjennom TV-programmet The 700 Club. Det er ikke første gangen han serverer uhyrligheter i dette talk showet, selv om uttalelsen om jordskjelvet på Haiti antagelig representerer toppen når det gjelder ufyselige uttalelser fra denne mannen. Noen vil huske at han våren 2006 sa at fryktelige stormer, antagelig en tsunami, ville ramme amerikanske kyster dette året, en spådom han gjentok fire ganger på The 700 Club. Ved nyttårstider i 2007 hevdet han at Gud hadde fortalt ham at USA dette året ville bli utsatt for et terroristangrep som ville føre til massedrap. På slutten av 1970-tallet spådde han at verden ville gå under i 1982.

Denne mannen prøvde i 1988 å bli USAs president. Selv om alt for mange støttet hans kandidatur, skal det tross alt sies til amerikanernes ros at han tidlig falt ut av kampen om presidentembetet. Og en annen politiker som også har forsøkt å bli president, Hillary Clinton, stiller nå opp. Det samme gjør Obama. Men så har da også USA et spesielt ansvar for Haiti, som i mange år led under et vanstyre som ble holdt oppe av amerikanske interesser.

For øvrig støtter jeg oppfordringen på Liv-Marits blogg om å gi penger til Kirkens Nødhjelp (bruk konto nr 100) eller andre organisasjoner som står på det de kan for å hjelpe den nødstedte befolkningen på Haiti. Landet er i desperat behov for hjelp.

Oppdatering:
Reaksjonene på Robertsons uttalelser har vært så store at CBN, kringkastingselskapet som står bak The 700 Club, har sett seg nødt til å sende ut en pressemelding med en presisering. Her heter det at Robertson i programmet ga uttrykk for medfølelse med folket på Haiti, og at Robertsons organisasjon er i ferd med å sende humanitær hjelp til Haiti. Det hevdes at Robertson ikke har sagt at jordskjelvet er en Guds straffedom.
- Ikke desto mindre er det et faktum at Robertson koblet sine uttalelser om jordskjelvet med påstanden om at slaver på Haiti på slutten av 1700-tallet angivelig gjorde en pakt med djevelen for å overvinne franskmennenes herredømme over Haiti og at landets fryktelige historie tyder på at landet lever under en forbannelse. Da hjelper det mindre at man i pressemeldingen prøver å gjemme seg bak påstanden om at dette er en oppfatning som har vært hevdet av ”countless scholars and religious figures over the centuries”.
Hvis du vil høre hva Robertson sa i det aktuelle programmet, klikk her.

Oppdatering 15. januar:
Pat Robertson får nå kritikk både fra Det Hvite Hus og fra kristne ledere i USA for sine uttalelser.

4 kommentarer:

Jan Roar Sekkelsten sa...

Veldig godt å lese innlegget ditt når man selv mangler ord, både på å beskrive tragedien i seg selv og indignasjonen over at profilerte predikanter kan få seg til å utnytte den på den måten Pat Robertson gjør det.

Heldigvis er han ikke altfor typisk. Baptist World Aid stilte allerede i går $20.000 til disposisjon for øyeblikkelig innsats, og er i gang med å mobilisere hjelpearbeidere.

Oddbjørn sa...

Til Jan Roar: Jeg vil ikke et øyeblikk prøve å antyde at Pat Robertson er typisk for baptistkirken, er for den saks skyld skulle opptre på vegne av baptister! Flott av Baptist World Aid! Måtte alle andre kirkesamfunn gjøre det samme.

Synve sa...

TV-Selskapet CBN eies av Pat Robertson selv. Han står også bak nødhjepsorganisasjonen Operation Blessing som drives for penger innsamlet gjennom The 700 Club. De hadde en mann på Haiti da jordskjelvet rammet og driver nå innsamling og sender forsterkninger.

Så uttalelsen til Robertson falt antagelig i en sammenheng hvor hovedpoenget var å samle inn penger til Haiti. Bisart nok.

Liv-Marit sa...

Veldig bra at han samler inn penger.

Men at han i det hele tatt kan begynne å tenke på og snakke om at folk på Haiti har bragt dette over dem selv er helt vanvittig.